Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα στην Ολλανδία, με πρώτο το φιλελεύθερο κόμμα του σημερινού πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε –που στην νέα Βουλή θα έχει 31 έδρες, έναντι 19 της ακροδεξιάς του Γκέερτ Βίλντερς, επίσης 19 των Χριστιανοδημοκρατών και των φιλελεύθερων ευρωπαϊστών το κόμματος DGG, 16 των Πρασίνων, 14 των φιλοευρωπαίων Σοσιαλιστών και 9 των Εργατικών– συγκεντρώνουν μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 89 εδρών επί 159 εδρών.

Κατά συνέπεια, εκτιμάται από πολλούς παρατηρητές ότι η νέα ολλανδική κυβέρνηση θα είναι τετρακομματική και με ξεκάθαρο φιλελεύθερο, ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Υπό αυτή την έννοια, τα νέα είναι κακά για την Μαρίν Λε Πεν και το κόμμα της στην Γαλλία –το οποίο, αν κρίνουμε από συνέντευξη της υποψήφιας για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας στο γαλλικό τηλεοπτικό Κανάλι 24, αρχίζει να βάζει αρκετό νερό στο κρασί του. Τις τελευταίες ώρες η Μαρίν Λε Πεν έχει πάψει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες φέρνουν πρώτον τον σοσιαλφιλελεύθερο ευρωπαϊστή Εμμανουέλ Μακρόν με ποσοστό 26,2% έναντι 26% της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου.

Σταθερό στο 20% παραμένει επίσης το ποσοστό του υποψηφίου της κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν, παρά τον λυσσώδη πόλεμο που τού γίνεται από την γαλλική δικαιοσύνη. Η τελευταία, εξάλλου, προσπαθεί να αμαυρώσει και την εικόνα του Εμμ. Μακρόν, ο οποίος κατηγορείται ότι σε διεθνή έκθεση υψηλής τεχνολογίας στο Λας Βέγκας προσέφερε γεύματα χωρίς να κάνει … διαγωνισμό.

Τέλος τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ολλανδία φέρνουν επιτακτικά στο προσκήνιο την ποιότητα της δημοσιογραφικής ενημέρωσης, αλλά και της εγκυρότητας δημοσκοπήσεων που γίνονται εφαλτήρια καταστροφολογίας και παραπληροφόρησης.

Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ακίνητη μπροστά στο μέλλον, το οποίο θα είναι ολισθηρό και ανταγωνιστικό.

Previous articleΜΕΤΑ ΕΙΚΟΣΙ ΕΤΗ…
Next articleΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καρριέρας. Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά. Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc. Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.