Αν και δεν υπάρχει επίσημη ατζέντα, εν τούτοις η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ευρύτερη σημασία. Κατά πληροφορίες μας, υπερβαίνει τα γνωστά ελληνο-τουρκικά θέματα και έχει και ευρωπαϊκό χαρακτήρα. Και αυτό σε μία στιγμή που η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, με την οικονομία της να βρίσκεται σε οξεία κρίση.

Ειδικότερα, τουρκικές πηγές μας, λένε ότι ο κ. Ερντογάν προσκάλεσε τον Έλληνα πρόεδρο όχι τόσο για να συμμετάσχει στον εορτασμό των 25 χρόνων από την ίδρυση του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), όσο για να τού μεταφέρει τουρκικές θέσεις και απόψεις για την σχέση Τουρκίας-Ευρώπης. Μία σχέση που, μετά την έξοδο του Ιράν από την απομόνωση, αλλάζει ως προς τα τεκταινόμενα στην Μέση Ανατολή, με την Τουρκία να χάνει μέρος της γεωπολιτικής της σημασίας.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την αντιδυτική ρητορεία του Τούρκου προέδρου στο εσωτερικό, απομακρύνει την Τουρκία από την Ευρώπη, πράγμα που ο κ. Ερντογάν βλέπει σήμερα με ανησυχία. Καταλαβαίνει, δηλαδή, ότι και ο ίδιος έκανε λάθος επιλογές και, κατά την εκτίμησή μας, θέλει να δείξει καλή θέληση προς την Ευρώπη μέσω του Έλληνα προέδρου.

Υπό αυτή την έννοια, είναι πολύ πιθανόν, μετά την επίσκεψη του κ. Προκόπη Παυλόπουλου στην Πόλη, οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις να μπουν σε μία νέα φάση, στο πλαισιο της οποίας η χώρα θα μπορούσε να αποκομίσει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Previous articleΤΟ ΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ
Next articleΗ ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΕΔΗ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καρριέρας. Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά. Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc. Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.