Για γέλια και για κλάματα το φετινό Πρόγραμμα της Βιολογικής (και των 2 κατευθύνσεων, γεωργία – κτηνοτροφία) που “έτρεξε” από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Προχειρότητα και έλλειψη συντονισμού οδήγησαν στο Βατερλώ, με τους αρμόδιους του Υπουργείου να απαντούν πως θα επαναπροκηρυχθεί. Ο κυριότερος λόγος; Ο μεγάλος όγκος των αιτήσεων συμμετοχής, πολύ μεγαλύτερος από τα κονδύλια που ήταν διαθέσιμα. Αυτό γιατί οι περισσότεροι παραγωγοί το βρήκαν σαν ευκαιρία να εισπράξουν τα επιπλέον χρήματα της Δράσης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, κ. Αποστόλου, οι αιτήσεις έφτασαν τις 64.016 ενώ υπολόγιζαν πως θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα μόλις 20.000 δικαιούχοι. Τα κονδύλια που είχαν εκτιμηθεί για το Μέτρο ανέρχονταν σε 443 εκατομμύρια ευρώ ενώ αν γίνονταν δεκτές όλες οι αιτήσεις θα έπρεπε να ξεπεράσουν το 1,5 δις. Στο σημείο αυτό, εύλογα, θα αναρωτηθεί κάποιος ότι όλοι πληρούσαν δηλαδή τα κριτήρια ένταξης; Κριτήρια δεν υπήρχαν … όλοι όσοι έκαναν αίτηση θα “έμπαιναν” στα Βιολογικά. Ήδη από την δημοσίευση της προκήρυξης φαινόταν πως θα υπάρξει πρόβλημα καθώς παρουσιάζονταν αποκλίσεις στις ενισχύσεις της Βιολογικής Κτηνοτροφίας από περιοχή σε περιοχή. Μάταια, όμως, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα διαμαρτύρονταν οι ενώσεις των βιοκαλλιεργητών στο Υπουργείο.

Στο δια ταύτα; “Κόπηκαν” οι αιτήσεις όλων των κτηνοτρόφων ενώ, σε ότι αφορά την Βιολογική Γεωργία, εντάχθηκαν στο μέτρο μόνο όσοι παραγωγοί είχαν εκτάσεις σε περιοχές Natura (η λύση των Natura εφαρμόστηκε τελευταία στιγμή ως “κόφτης”). Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο το Μέτρο της Βιολογικής θα προκηρυχθεί ξανά, με προϋπολογισμό 400 εκατομμύρια ευρώ και θα προσδιοριστούν εκ νέου τα κριτήρια ένταξης. Τα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν, αρκετά. Τι θα γίνουν, για παράδειγμα, όσοι ήδη πλήρωσαν και κατάθεσαν φάκελο καθώς πίστευαν πως θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Ποια τα νέα κριτήρια, πότε να αναμένεται η επαναπροκήρυξη και, το βασικότερο, από που θα βρεθούν τα νέα κονδύλια για το μέτρο.

Previous articleΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: Η ΑΘΟΡΥΒΗ ΔΥΝΑΜΗ
Next articleΟΙ ΔΥΟ ΕΛΛΑΔΕΣ
ΜΕΛΙΝΑ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ
Η Μελίνα είναι γεωπόνος. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές τις σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη Αγροτικού Χώρου από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης στο τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων και τώρα εργάζεται ως σύμβουλος αγροτικής ανάπτυξης.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.