ΚΑΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;

Μοίρασε το

του ΚΩΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Ο λόγος για την ξαφνική; ένταση που δημιούργησε η συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο CBS, η οποία είχε μάλιστα δοθεί μήνες πριν και σε ένα σημείο της ο κ. Βαρθολομαίος δήλωνε πως στην Τουρκία νοιώθει «σταυρωμένος».

Ούτε οι αντιδράσεις της τουρκικής ηγεσίας ξάφνιασαν, ούτε της ελληνικής, ούτε και της ομογένειας. Ήταν αναμενόμενες, καθώς αποτελούν ένα σήριαλ που διαδραματίζεται με διάφορες παραλλαγές τις τελευταίες δεκαετίες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αναμενόμενες ήταν επίσης και οι απειλές κάποιων ακραίων τουρκικών οργανώσεων κατά του Πατριάρχη.

Εκείνο που δεν ήταν αναμενόμενο, ήταν το κλίμα που δημιουργήθηκε την επομένη της συνέντευξης, υπέρ του κ. Βαρθολομαίου, από έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Τουρκίας, τα οποία φιλοξένησαν άρθρα κορυφαίων Τούρκων σχολιαστών, που ούτε λίγο ούτε πολύ συμφώνησαν με τα περί «σταύρωσης» του Πατριάρχη και του ελληνισμού της Πόλης. Επέκριναν μάλιστα ακόμη και τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Άγκυρας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είχε αντιδράσει αρνητικά στο περιεχόμενο της συνέντευξης, χαρακτηρίζοντάς το ατυχές.

Ο κύριος αρθρογράφος της Χουριέτ, Οκτάι Εκσί, γράφει ότι «η πιο βαριά κουβέντα του Βαρθολομαίου ήταν το ότι ορισμένες φορές αισθάνεται σαν να σταυρώνεται» και σημειώνει: «Έχει μήπως άδικο; Να το ξεκαθαρίσουμε, ακόμη και αν έχει υπερβάλει. Όχι, δεν έχει καθόλου άδικο». Μία πιο γενική αναδρομή στην πορεία του ελληνισμού της Πόλης, κάνει άλλος αρθρογράφος της Χουριέτ, ο Σεντάτ Εργκίν, ο οποίος αφού αναφέρεται προηγουμένως στη δήλωση του Αχμέτ Νταβούτογλου ότι «δεν υπάρχει σταύρωση στην ιστορία της Τουρκίας», αναφέρει τα εξής: «Ναι είναι σωστό, δεν υπάρχει σταύρωση των μειονοτήτων στον πολιτισμό μας, αλλά ο ελληνικός πληθυσμός στην Πόλη που στα τέλη της δεκαετίας του ’20 και μετά την ανταλλαγή πληθυσμών ήταν περίπου 120.000, σήμερα είναι λιγότερος και από 2.500». Τη διαφωνία του προς την αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών εκφράζει και ο γνωστός αρθρογράφος της Πόστα, Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, γράφοντας: «Όσο κι αν θυμώνει ο Νταβούτογλου, ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Βαρθολομαίος, φαίνεται ότι εξερράγη, επειδή έχει φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο».

Φαίνεται ότι οι ευρωπαϊστές της Τουρκίας πολύ δύσκολα πλέον θα ρισκάρουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας τους, αντίθετα από τους θερμοκέφαλους στρατηγούς του στρατιωτικού κατεστημένου, που εξακολουθούν να δημιουργούν εντάσεις, κάνοντας για μια ακόμα φορά εξαγωγή της κρίσης στις σχέσεις τους με την κυβέρνηση Ερντογάν. Η συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη τάραξε τα νερά και έφερε στην επιφάνεια τον προβληματισμό που υπάρχει σε μια εκσυγχρονιστική τάση, που διαμορφώνεται στην κοινωνία των γειτόνων μας και εκδηλώθηκε μέσω των κορυφαίων αρθρογράφων τους. Τελικά τον προβληματισμό που προκάλεσε στο εσωτερικό της Τουρκίας, ίσως δεν τον περίμενε ούτε ο κ. Βαρθολομαίος.

Το άρθρο δημοσιεύεται στην εβδομαδιαία οικονομική και πολιτική εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου