ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ

Μοίρασε το

Όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης τόσο οι Έλληνες πολίτες προβληματίζονται για το ποια θα είναι η τελική τους επιλογή. Και ακριβώς επειδή δεν έχουν ακόμα καταλήξει (μια κρίσιμη μάζα εξ αυτών τουλάχιστον όπως όλες οι μετρήσεις δείχνουν) τόσο περισσότερο προσπαθούν να ακούν και να ενημερώνονται.

Από μόνη της η συγκεκριμένη διαδικασία είναι εποικοδομητική. Η κρίση εξανάγκασε τους Έλληνες να προβληματιστούν. Να φύγουν από την νιρβάνα της επίπλαστης ευημερίας στην οποία ζούσαν τα τελευταία χρόνια και να προσπαθήσουν να δουν κατάματα την πραγματικότητα. Ευτυχώς, υπάρχουν τα εργαλεία της ενημέρωσης, όπως υπάρχει και το κίνητρο – διακυβεύεται το μέλλον των ίδιων, των παιδιών τους, της χώρας… Μένει να κάνουν τη σωστή αξιολόγηση.

Ωστόσο, όσοι μπορούν να κοιτάξουν πέρα από την ενημέρωση των δελτίων των οκτώ θα διαπιστώσουν πως το εκλογικό αποτέλεσμα της προσεχούς Κυριακής στην Ελλάδα θα επηρεάσει σε αισθητά μικρότερο βαθμό την ζωή των Ελλήνων συγκριτικά με τις εξελίξεις στην υπόλοιπη Ευρώπη. Με απλά λόγια το παιχνίδι παίζεται εκτός των ελληνικών τειχών στα σαλόνια της γερμανικής καγκελαρίας, του Μεγάρου των Ιλισίων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Λευκού Οίκου.

Προσφάτως η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λανγκάρν δήλωσε πως υπάρχει χρόνος το πολύ τριών μηνών για να σωθεί η Ευρωζώνη. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και όλες οι προκλήσεις ανοικτές. Σε αυτό το πλαίσιο εξελίσσεται και το ελληνικό ζήτημα.

Συνεπώς, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν μπορεί να αποφασιστεί εν θερμώ. Διότι πολύ απλά ουδείς μπορεί να προσμετρήσει τις επιπτώσεις μιας τέτοιας βίαιης εξέλιξης – πόσο μάλλον σε συνθήκες οριακές.

Από τη στιγμή λοιπόν που ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά χθες στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου πως ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας και την ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς η επιλογή της παραμονής ή όχι της Ελλάδας στην Ευρώπη δεν εξαρτάται από τις επιλογές της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, αλλά από τους ισχυρότερους διεθνείς εταίρους.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως η έξοδος της χώρας από το ευρώ θα προκύψει στην περίπτωση που η Ευρώπη κλείσει την κάνουλα της χρηματοδότησης. Τότε θα επέλθει οριστική ασφυξία της ελληνικής οικονομίας και η χώρα θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να επιστρέψει στη δραχμή. Όμως, επί του παρόντος τίποτα δεν βεβαιώνει διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας – παρά τις συζητήσεις που γίνονται για ευνόητους λόγους… Και πάντως η χρηματοδότηση δεν θα διακοπεί όποιο κόμμα κι αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας την επομένη της 17ης Ιουνίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου