Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017
ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΒΟΛΙΑΣ

ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΒΟΛΙΑΣ

Ο Ηλίας Καραβολιάς γεννήθηκε το 1976. Σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Νομικής και Οικονομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ακολούθησε τον θεωρητικό τομέα ειδίκευσης (Γενικής Θεωρίας και Οικονομικής Πολιτικής) με έμφαση στις Κεφαλαιαγορές, στην Θεωρία Παιγνίων και στην Οικονομική Ψυχολογία.
Είναι επίσης απόφοιτος του Institute of Maritimes and Economic Studies στο Kensigton του Λονδίνου, όπου σήμερα διατηρεί τον τίτλο του Α' αντιπροέδρου.
Δούλεψε στο Asset Management της Northstar Finance στην Έλλάδα και μετά στον χώρο του Investment Banking στο Λονδίνο μέσω της Αxiom Capital και της Upgrade London.
Yπήρξε Council Member στην διεθνή πλατφόρμα συμβούλων Gershon Lehrman Group για θεσμικούς επενδυτές και οργανισμούς.Ήταν στο Advisory Board του think tank Paratus Global Europe και διετέλεσε Αssociate Partner της διεθνούς εταιρείας συμβούλων σε συγχωνεύσεις/εξαγορές, InVent Solutions.
Συμμετείχε στο Board of Directors δύο εισηγμένων εταιρειών στην Σόφια( Marble Arts και Mayfair Group) και για σύντομο διάστημα ήταν μέλος του Investment Committee στο SF Global Fund
Από το 2009 -2014 έδινε διαλέξεις και ήταν αναλυτής στο Institute of Diplomacy and Global Affairs του Αμερικανικού Κολεγίου στην Αθήνα καθώς και στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών.
Aρθρογράφοςσε έντυπα και εφημερίδες,διατηρεί συνεργασία με ελληνικά αλλά και διεθνή sites.Έχει κληθεί ως ομιλητής σε διάφορα συνέδρια με αντικείμενο τα διεθνή χρηματοοικονομικά, την γεωπολιτική, κ.ακαι φιλοξενείται κατά καιρούςσε εκπομπές ελληνικών και ξένων ΜΜΕ. Πρόσφατα έγινε μέλος του Scientific Committee στο American Institute of Geostrategy με έδρα το Los Angeles.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΒΟΛΙΑΣ
δαιμονεσ και φαντασματα

ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω απο την Ευρώπη. Είναι το φάντασμα του μισαλλόδοξου εθνικισμού που πηγάζει απο μακρινά ολοκληρωτικά καθεστώτα. Είναι το φάντασμα της ακροδεξιάς πολιτικής,της φασιστικής επέλασης εθνικο-λαικιστικών κομμάτων. Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Ουγγαρία αλλά και Ελλάδα: το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται όλο και πιο έντονα. Η ανάδειξη του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ ενθαρρύνει την Λεπέν και τους λοιπούς εθνικιστές ακροδεξιούς ηγέτες στην Ευρώπη να επικαλούνται την »πατρίδα», την »καθαρότητα» της εθνικής τους φυλής. Δεν θα μπορέσει να γλυτώσει το αναπόφευκτο κακό η γηραιά ήπειρος. Brexit, ευρωσκεπτικισμός και ένας ισχυρός λαικισμός απλώνεται μπροστά μας. Η νίκη Τραμπ είναι το ιστορικό συμβάν ώστε παρόμοιοι ηγέτες στην Ευρώπη, με υποκριτικό ταλέντο στον υπερπατριωτισμό και με ναπολεόντιο, μεσσιανικό σύνδρομο, ενθαρρύνονται περισσότερο και ξεσηκώνουν τις μάζες.

Ξέρω τι σκέφτεστε: υπάρχει και αριστερός λαικισμός. Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι PODEMOS, ο άχρωμος Μπέμπε Γκρίλο στην Ιταλία. Ναι,υπάρχει. Αλλά θρέφεται απο το κενό της σοσιαλδημοκρατίας, το κενό των δυνάμεων του κοινωνικού φιλελευθερισμού, το κενό της σύγχρονης φιλελεύθερης κεντροδεξιάς.

Η Ευρώπη γέρνει επικίνδυνα στα άκρα. Σε συγκεκριμένα άκρα. Αυτά που έχουν καθοδηγητές με ταλέντο στις κορώνες και στις γκριμάτσες του Μουσολίνι, με ταλέντο στον εμπρηστικό ρατσιστικό λόγο, με ταλέντο όπως αυτό του Τραμπ που σαν καλός ηθοποιός ανέβηκε πλεόν επι σκηνής. Κουνάει τα χέρια του υποδεικνύοντας το »αναγκαίο». Είναι πλέον ο καθοδηγητής που έψαχνε το πόπολο. Εκείνος που φουντώνει τα στήθη των αμερικανών με πατριωτισμό. Δεν κάνει λόγο για ΗΠΑ, αλλά για Αμερική. Εμπνέοντας τον συντηρητικό πολίτη με τις κορώνες του,την ίδια ώρα που θωρακίζει το φρόνημα του ενισχύοντας τον θρησκευτικό πατριωτισμό και τον χαμένο πουριτανισμό όχι και τόσο μακρινών εποχών.

Μια νέα εποχή εθνικού προστατευτισμού ξεκινάει για την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και σε συνδυασμό με μια επικίνδυνη αντιστροφή της αποτυχημένης νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης (σημ: μίλησε για κυνήγι στις ξένες εταιρείες εντός ΗΠΑ ο Τραμπ) καθιστούν την Ευρώπη όμηρο των εξελίξεων. Η ήπειρος με το μωσαικό των εθνικοτήτων, η ήπειρος με το άτεγκτο γερμανικό λογιστήριο των κρατών, η ήπειρος με τις ορδές των μεταναστών απο την Μεση Ανατολή,μοιάζει σαν να ετοιμάζεται για ένα πισωγύρισμα στον εθνικισμό. Εκείνο τον εθνικισμό που έθρεψε, πριν τον Β” παγκόσμιο πόλεμο,την ναζιστική Γερμανία, την σταλινική Σοβιετική Ένωση, την φασιστική Ιταλία. Η Ιστορία δεν ξεχνιέται, όσοι Τραμπ και αν εισβάλλουν στο συλλογικό ασυνείδητο…