Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ

Ο Γιάννης είναι οικονομολόγος. Γεννήθηκε το 1963 στην Τρίπολη Αρκαδίας, αλλά λόγω του επαγγέλματος του πατέρα του, έζησε σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Σπούδασε οικονομικά στο University of Illinois των ΗΠΑ και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, απ’ όπου αποφοίτησε με βαθμό “άριστα”. Συνέχισε τις σπουδές του και πάλι στο University of Illinois, του οποίου ήταν υπότροφος, απ’ όπου πήρε πτυχίο Master in Business Administration.
Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στην Τράπεζα Μακεδονίας Θράκης, ήδη από τα χρόνια των σπουδών του. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών μου στο Σικάγο των ΗΠΑ, εργάστηκε στη First National Bank of Chicago και στο Γραφείο Αντιπροσωπείας της Κτηματικής Τράπεζας στο Σικάγο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, τοποθετήθηκε στο Dealing Room της Τράπεζας Μακεδονίας Θράκης, απ’ όπου παραιτήθηκε το 1990.
Από το 1990 έως το 2004, υπήρξε ο ιδρυτής και ο εκδότης του επενδυτικού περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ ενώ ανέπτυξα και μία ποικιλόμορφη παράλληλη επαγγελματική δράση: EuroCapital Software (παραγωγή επενδυτικού λογισμικού, 1991 - 1998), EuroCapital Graphics (γραφικές τέχνες και εκτυπώσεις, 1994 - 2005), ΣΙΓΜΑ Επενδυτικών Υπηρεσιών (παροχή επενδυτικών υπηρεσιών, 1994 - 1996), EuroCapital ΑΕΕΔ (επενδυτική διαμεσολάβηση και παροχή επενδυτικών συμβουλών, 1998 - σήμερα).
Επίσης κατά τα χρόνια αυτά, στην εταιρία του, αναπτύχθηκε το πρώτο χρηματιστηριακό site στην Ελλάδα (athenstock.com, 1997), ένα από τα πρώτα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία (bookmarket.gr, 1998), ενώ, μέσω ειδικών εκδόσεων, δραστηριοποιήθηκαν έντονα στο χώρο της χρηματιστηριακής και επιχειρηματικής ιστορίας στην Ελλάδα.
Κοινωνική Δράση:
Υπήρξε ιδρυτής και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Επενδυτών και Διαδικτύου (1999) (www.sed.gr).
Το 2011, μαζί με πολίτες που γνώρισα μέσω του internet, ιδρύσαμε το Σύλλογο “Έλληνες Φορολογούμενοι”, ο οποίος αναπτύσσει έντονη δράση με στόχο τη δίκαιη φορολογία και τον έλεγχο στη διαχείριση των χρημάτων των φορολογούμενων πολιτών (www.forologoumenos.gr).
Παράλληλα, συμμετέχει σε διάφορους περιβαλλοντικούς και τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους.
Πολιτική Δράση:
Το Νοέμβριο του 2011, υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της “Δημιουργία, ξανά!”. Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε σε πολιτικό κόμμα. Εκλέχθηκε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος και κατά το 2012 κατείχα τη θέση του Αντιπροέδρου. Υπήρξε υποψήφιος του κόμματος στις εκλογές του Μαϊου 2012 (Β’ Αθηνών) και του Ιουνίου 2012 (στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου του νομού Σερρών). Τον Απρίλιο του 2013 αποχώρησε από το κόμμα, λόγω διαφωνιών του με την πολιτική που ακολουθούσε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ

Επικοινωνηστε με τον αρθρογραφο