ΟΧΙ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΟΝ “ΚΟΥΜΠΑΡΟ” ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Μοίρασε το

– Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΔΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.

ΚΑΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ. ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ

– ΤΙ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ. 

του ΑΛΦΟΝΣΟΥ ΒΙΤΑΛΗ

Απορρίπτει την πρόταση Ερντογάν για απ’ ευθείας και εφ΄όλης της ύλης διάλογο για το Αιγαίο ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λέγοντας ουσιαστικά «όχι» στην πρόταση που διατύπωσε σε επιστολή του στο τέλος Οκτωβρίου  προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Η απαντητική επιστολή του Γιώργου Παπανδρέου , σύμφωνα με τις πληροφορίες , θα αποσταλεί επισήμως στον κ. Ερντογάν τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα (πιθανά και την Δευτέρα) και θα οριοθετεί με σαφήνεια τις Ελληνικές θέσεις .

Ο  κ. Παπανδρέου , σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα επισημαίνει ανάμεσα στα άλλα , στον Τούρκο Πρωθυπουργό ότι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεις του Ο.Η.Ε , απαντώντας έτσι στην πρόταση που επανέφερε και πάλι τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Τουρκική πλευρά (και υπήρχε και στην επιστολή Ερντογάν) για «Πενταμερή Διάσκεψη» (δηλαδή συομιλίες ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους , τουρκοκύπριους και τις λεγόμενες τρείς εγγυήτριες δυνάμεις την Ελλάδα , την Τουρκία και την Βρετανία).

Επίσης ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην επιστολή του , θα ξεκαθαρίζει ότι το ζήτημα της μειονότητας (μουσουλμανικής) στη Θράκη δεν είναι διμερές θέμα (ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία) , αλλά εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας . Θα τονίζει επίσης ότι το θέμα της Μουσουλμανικής μειονότητας δεν μπορεί να μπαίνει στη λογική της «αμοιβαιότητας» με τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου (και αυτό το θέμα το έθεσε στην επιστολή του ο Ερντογάν) .

Πάντως στην απαντητική του επιστολή , ο κ. Παπανδρέου ο επισημαίνει πως η Ελλάδα επιθυμεί καλές και φιλικές σχέσεις με την Τουρκία και ότι είναι έτοιμη να προσφύγει – εφ’ όσον συμφωνεί και η Τουρκία- στο Διεθνές Δικαστήριο ης Χάγης για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.  

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ

Πάντως και υπ’ αυτές τις αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει πλέον επίσημα η Ελληνική πλευρά , φαίνεται πως είναι στον αέρα – για την ώρα τουλάχιστον- η περιβόητη Ελληνοτουρκική Συνάντηση Κορυφής – που επεδίωκε η Άγκυρα (τόσο με την επιστολή Ερντογάν , όσο και τις ανακοινώσεις του Τούρκου Υπουργού Επικρατείας και διαπραγματευτή με την Ε.Ε Εγκεμέν Μπαγίς) , πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε τον Δεκέμβριο , όπου θα υπάρξει αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας .

Η Άγκυρα επεδίωκε και επιδιώκει κάποια «θεαματική κίνηση» προκειμένου να έχει κάποιο ατού στη Σύνοδο Κορυφής , αφού είναι «στριμωγμένη» ,  αφού δεν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε και πρωτίστως εκείνη που αφορά το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε Κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.
Τον Δεκέμβρη πολλά παίζονται για την Τουρκία και η στάση της Ελλάδας δεν είναι δεδομένη , όπως έχει υπογραμμίσει αρκετές φορές η Αθήνα , η οποία σε διαβουλεύσεις με την Λευκωσία θα καθορίσουν την τελική θέση τους εν όψει της Συνόδου Κορυφής

Υπενθυμίζεται (όπως έγραψε σε ρεπορταζ το NEW DEAL) ότι η τουρκική πλευρά επιχείρησε να δώσει ώθηση στις εξελίξεις γύρω από τα Ελληνοτουρκικά (πάντα εν’ όψει Συνόδου Κορυφής) , ώστε να έχει διαπραγματευτικά ατού , τόσο με την δημοσιοποίηση της επιστολής Ερντογάν προς τον κ. Παπανδρέου , όσο και με τα όσα είπε  συνομιλία που είχε με τους Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην Αθήνα ο Τούρκος Υπουργός Επικρατείας Ε. Μπαγίς ,  (μετά το τέλος της ομιλίας του στο ΔΙΚΕΜΕΠ), που προανήγγειλε τρόπο τινά Ελληνοτουρκική Συνάντηση Κορυφής (Τ. Ερντογάν – Γ. Παπανδρέου ).  Ο κ. Μπαγίς είπε στους Τούρκους δημοσιογράφους ότι στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ που πραγματοποιείται 1-2 Δεκέμβρη στην Αθήνα, την Τουρκία θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου , επισημαίνοντας πως η εδώ παρουσία του συνδέεται με την προετοιμασία  μιας πιθανής συνάντησης των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η Ελληνική πλευρά ήταν  εξαιρετικά επιφυλακτική και προσεκτική και αποφεύγει «να ρίξει νερό στο μύλο της Άγκυρας», που αποζητά μια κινητικότητα στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό εν’ όψει της Συνόδου Κορυφής, αν και δεν έχει κάνει κανένα ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της.

ΟΙ «χειρονομίες» της Τουρκίας ήταν συνεχείς και με την «θερμή επιστολή)  του κ. Ερντογάν στον Έλληνα Πρωθυπουργό , όπου έθετε το ζήτημα της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες . Ανάμεσα δε στα θέματα που έθετε προς συζήτηση  ο κ Ερντογάν ήταν: το Κυπριακό, η λαθρομετανάστευση, τα Ευρωτουρκικά και τα θέματα μειονοτήτων. Επίσης  πρότεινε  την δημιουργία μιας επιτροπής σε επίπεδο Πρωθυπουργών και υπουργών, όπου οι υπουργοί θα εναλλάσσονται  ανάλογα με το θέμα.

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου