ΟΛΙΓΟΜΕΛΕΣ ΣΧΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Μοίρασε το

του ΚΩΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στα ανώτερα κλιμάκια της κυβέρνησης καθώς αρρυθμίες, παλινωδίες και επικοινωνιακές πολυφωνίες που εντείνουν τη σύγχυση, δείχνουν ότι το κυβερνητικό σχήμα δεν έχει βρει το βηματισμό του, ενώ τα εκρηκτικά προβλήματα της χώρας βρίσκονται σε διαβούλευση εν μέσω συγκρούσεων. Το κλίμα που επικρατεί δείχνει ότι είτε η κατάσταση που παρελήφθη είναι σε οριακό σημείο και χρειάζεται επώδυνες επεμβάσεις για να αναστραφεί, είτε πως σε πολλά απ’ τα καυτά χρόνια προβλήματα της χώρας το ΠΑΣΟΚ δεν είχε επεξεργασμένο πρόγραμμα, για την αντιμετώπισή τους. Οι πολίτες όπως δείχνουν οι σφυγμομετρήσεις εκτιμούν τις προθέσεις ωστόσο αδημονούν για έργο, άμεσα και χωρίς πισωγυρίσματα, για να συνεχίζουν να στηρίζουν την εφαρμογή των προεκλογικών εξαγγελιών του κυβερνητικού επιτελείου. Οι εξαγγελίες αυτές που όπως λένε κορυφαία στελέχη, τείνουν να εγκλωβίσουν την κυβέρνηση, καθώς η κατάσταση που παρέλαβαν τη χώρα απέχει από τις εκτιμήσεις που είχαν κάνει πριν αναλάβουν.

Για το λόγο αυτό έχει ανέβει και η ρητορική για την πλασματική εικόνα που παρουσίαζε η ΝΔ, αλλά και η εμμονή του κυβερνητικού εκπροσώπου να υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους την συνέπεια της κυβέρνησης στο προεκλογικό της πρόγραμμα. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τις παλινωδίες του οικονομικού επιτελείου, δημιουργήθηκε κύμα δυσαρέσκειας μέσα στους κόλπους κυβέρνησης και κόμματος για τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, που ανάγκασε το Μέγαρο Μαξίμου να τον στηρίξει, γεγονός που ερμήνευσαν οι πολιτικοί σχολιαστές ως απόδειξη της άσχημης κατάστασης που τείνει να διαμορφωθεί.

ΤΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ

Είναι γενικά αποδεκτό μετά από μια περίοδο διακυβέρνησης με «τον αυτόματο πιλότο», ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έχει αναλάβει μια γιγαντιαία προσπάθεια για να ανακτήσει η χώρα διεθνώς φωνή, αλλά κυρίως να αποκαταστήσει το χαμένο της κύρος. Για το λόγο αυτό ανέλαβε και το υπουργείο Εξωτερικών καθώς τα μεγάλα εθνικά θέματα είναι εν εξελίξει, και μπορεί πολύ σύντομα η κινητικότητα που παρατηρείται να καταλήξει σε αποφάσεις που θα επηρεάσουν σημαντικά το γεωπολιτικό στάτους της περιοχής. Ωστόσο το ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής διεθνούς, με ανάλογες υποχρεώσεις, και το ότι η κρίσιμη κατάσταση της χώρας παρουσιάζει καθημερινά προβλήματα που απαιτούν την παρουσία του για συντονισμό του κυβερνητικού έργου, τον έχουν κάνει να «τρέχει και να μην φθάνει». Ήδη ο εσωτερικός προβληματισμός που υπάρχει για το θέμα αυτό άρχισε να βλέπει το φως της δημοσιότητας καθώς κάποιοι σχολιαστές παροτρύνουν τον πρωθυπουργό τουλάχιστον να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις του ΥΠΕΞ, και να το αναθέσει σε κάποιο άλλο έμπειρο στέλεχος. Φέρνουν μάλιστα το παράδειγμα πως στο θέμα της διαφωνίας του Χρήστου Παπουτσή  με το πάγωμα του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, και την αμηχανία που επικράτησε στο κυβερνητικό επιτελείο, περίμεναν τον πρωθυπουργό να προσγειωθεί στις Βρυξέλλες για να πάρουν οδηγίες.

ΤΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

Αν και οι περισσότεροι κορυφαίοι υπουργοί αναγνωρίζουν πως μετά την απαραίτητη διαβούλευση, τα νομοσχέδια που θα ψηφισθούν θα βάλουν το κράτος σε φάση νοικοκυρέματος και τη χώρα σε φάση οικονομικής σταθερότητας, θα καθησυχαστούν οι ανησυχίες της κοινής γνώμης, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν επιτακτική ανάγκη για την δημιουργία ενός οργάνου που θα διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις κρίσεις. Το όργανο αυτό πρέπει να είναι όπως λένε, στα πρότυπα του πετυχημένου διδύμου, Παπακωνσταντίνου-Ραγκούση, που έδωσε με μεγάλη επιτυχία εξετάσεις σε αυτό τον τομέα όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση. Με την υπουργοποίηση των δύο στελεχών υπήρξε λογικά ένα ευδιάκριτο κενό, το οποίο πρέπει να αναγνωριστεί, καλύπτει σε ένα μεγάλο μέρος ως προς το επικοινωνιακό του σκέλος, η σοβαρή, σεμνή και χωρίς εντάσεις παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ

Ο επικοινωνιακός αποσυντονισμός της κυβέρνησης φάνηκε ανάγλυφα και στη διαχείριση των δηλώσεων Προβόπουλου. Όπως μας έλεγε βουλευτής του Κινήματος, πιθανόν ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος, είτε με πρωτοβουλία του, είτε σε συνεννόηση με κάποιους από το οικονομικό επιτελείο, να δραματοποίησε περαιτέρω την κατάσταση της οικονομίας δίνοντας κατά κάποιον τρόπο χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση, για να προχωρήσει στα αναγκαία αλλά επώδυνα μέτρα με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις. Ο καταιγισμός ερωτήσεων στον κυβερνητικό εκπρόσωπο που απέφυγε να καλύψει τον κ. Προβόπουλο, η στήριξή του στη συνέχεια από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, και η αναδίπλωση την επομένη του κ. Πεταλωτή απέδειξε τουλάχιστον ασυνεννοησία στα κυβερνητικά στελέχη, και αν όντως οι προθέσεις ήταν αυτές που λέει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τελικά πέτυχε την κατατρομοκράτηση των αγορών και την επίθεση των κερδοσκόπων.

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΤΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

Ένα άλλο μέτωπο που φαίνεται να διαμορφώνεται είναι αυτό των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας, με κάποιους από τους υπουργούς της κυβέρνησης, που τους κατηγορούν ότι τους παρακάμπτουν και ότι μαθαίνουν τις αποφάσεις τους από τα τηλεπαράθυρα. Στο στόχαστρο των βουλευτών του Κινήματος βρίσκονται κυρίως οι υπουργοί που έχουν «πιάσει στασίδι» στα κανάλια, για τους οποίους εκφράζουν την απορία, πότε εργάζονται για τα κρίσιμα θέματα των υπουργείων τους όταν τρώνε το χρόνο τους στις τηλεμαχίες.

ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΡΑΤΟΣ

Η κατάσταση που επικρατεί στην κυβέρνηση είχε προβληματίσει εδώ και μέρες τον πρωθυπουργό, ο οποίος είχε αποφασίσει να παρέμβει προσωπικά, πυροσβεστικά και να επαναφέρει τις προτεραιότητες του κυβερνητικού προγράμματος στο προσκήνιο. Η ιδέα για διάγγελμα του κ. Παπανδρέου ωστόσο, σύμφωνα μα κάποιες πληροφορίες, απορρίφθηκε καθώς θα δημιουργείτο η εικόνα ότι ο πρωθυπουργός αντιδρά με τον ίδιο τρόπο όπως ο προκάτοχός του, που σύμφωνα με στελέχη του Κινήματος, είχε κάνει κατάχρηση διαγγελμάτων. Έτσι αποφασίστηκε η παρέμβαση να γίνει στο Πολιτικό συμβούλιο της Πέμπτης, το οποίο όμως αναβλήθηκε λόγω μικροπροβλήματος υγείας του πρωθυπουργού. Τελικά ο πρωθυπουργός άνοιξε τα χαρτιά του στο Πολιτικό Συμβούλιο του Σαββάτου, όπου στήριξε το μέχρι τώρα κυβερνητικό έργο, έστειλε μήνυμα στις Βρυξέλλες και τις αγορές αλλά και στο εσωτερικό του κόμματος. Στην κριτική που ακούγεται από βουλευτές του κινήματος για κάποιους υπουργούς απάντησε ότι ο ρόλος τους είναι να ασκούν εποικοδομητική κριτική αλλά και να υποβάλλουν προτάσεις στις επιτροπές της βουλής για καλύτερη απόδοση των υπουργών, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι το κόμμα δεν ήταν και δεν θα γίνει κράτος.

Ο “ΚΥΡΗΓΜΕΝΟΣ” ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Παρά την ένταση που υπήρξε μεταξύ κυβέρνησης και ΚΚΕ, με εκατέρωθεν ανακοινώσεις για την προσπάθεια του κόμματος της κομουνιστικής αριστεράς να αποτρέψει, ακόμα και με τον αποκλεισμό των υπουργείων από τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, τα κυβερνητικά στελέχη κρατούν χαμηλούς τόνους και δεν δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα. Εξ άλλου όπως φάνηκε και από τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου, οι εκτιμήσεις σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο ήταν, ότι οι ενέργειες αυτές του ΚΚΕ, ήταν αναμενόμενες. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι με τις ενέργειες του αυτές το κομουνιστικό κόμμα κάνει εξαγωγή της εσωτερικής του κρίσης, η οποία εντάθηκε μετά την σημαντική υποχώρηση της εκλογικής του δύναμης, στις τελευταίες εκλογές. Αναμένουν μάλιστα κλιμάκωση της έντασης με πρωταγωνιστές τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, θεωρούν ωστόσο τη στάση αυτή «ανεύθυνη», και όπως λένε οι πολίτες που βιώνουν στο πετσί τους τις συνέπειες της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης θέλουν άμεσες λύσεις και θα απομονώσουν τις «επαναστατικές ρητορείες». 

(Το κείμενο δημοσιεύεται στην εβδομαδιαία οικονομική και πολιτική εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ) 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου