ΟΙ ΣΥΜΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Η επικράτηση του Αντώνη Σαμαρά ανοίγει μια νέα σελίδα, όχι μόνο για την Κεντροδεξιά παράταξη, αλλά και για τη χώρα. Όχι μόνο γιατί η ΝΔ απέκτησε έναν άφθαρτο, ξεκούραστο και ώριμο πια πολιτικά, ηγέτη. Αλλά γιατί με τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου της ΝΔ στην ψηφοφορία διαθέτει ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση που του επιτρέπει να ασκήσει απρόσκοπτα τα καθήκοντά του ως αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ΝΔ μεγάλωσε την “προίκα” που άφησε στο πολιτικό σύστημα ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν πριν από πεντέμισι χρόνια έκανε πράξη τη “συμμετοχικότητα” με την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση του κόμματος. Το ό,τι η ΝΔ τον αντέγραψε λίγη πια σημασία έχει. Η ουσία είναι πως τα δυο μεγάλα κόμματα “άνοιξαν” στην κοινωνία, η οποία πλέον δεν θα κρίνει μόνο ηγέτες, αλλά αργότερα προγράμματα και ιδεολογικές κατευθύνσεις.

Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες ξαναμπαίνουν στο “παιχνίδι της πολιτικής” και ενισχύουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Η πολιτική γίνεται πλέον υπόθεση των πολλών κι όχι μόνο των “λίγων” που τη διαμορφώνουν σε “κλειστά κομματικά γραφεία”. Αν μάλιστα προχωρήσουν άμεσα η αλλαγή του εκλογικού νόμου, κι η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, τότε πλέον θα τεθούν οι στέρεες βάσεις για να ανοίξει ένας νέος πολιτικός κύκλος για τη χώρα.

Κι αυτό το “νέο” ο Αντώνης Σαμαράς – όπως κι ο παλιός του συμμαθητής Γιώργος Παπανδρέου – δεν το φοβάται. Με την ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση που του προσέφερε η βάση της ΝΔ θα προχωρήσει απρόσκοπτα στις αλλαγές που χρειάζεται το κόμμα, σε δομή, οργάνωση και ιδεολογική ταυτότητα, την ίδια ώρα που δεν θα εναντιωθεί στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Είναι αναμφισβήτητα θετικό για τη χώρα να διαθέτει δυο πολιτικούς αρχηγούς που μοιράζονται κοινές αξίες περί του ήθους στην πολιτική και μπορούν να πετύχουν συναινέσεις. Είναι επίσης αναμφισβήτητα θετικό για τη χώρα, που θα αποκτήσει αντιπολίτευση ικανή να βελτιώνει την κυβέρνηση. Διότι από τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς δεν εξελέγη από τους κομματικούς μηχανισμούς, αλλά απ’ τη βάση του κόμματος τον καθιστά ισχυρό στο εσωτερικό του κόμματος κι υπολογίσιμο αντίπαλο του ΠΑΣΟΚ. Ο κόσμος που τον ψήφισε δημιουργεί μια άλλη δυναμική, ανάλογη με εκείνη που δημιούργησε η εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου, δυο χρόνια νωρίτερα.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου απίθανο πολύ σύντομα, ο Γιώργος Παπανδρέου να νοιώσει την ανάσα του πρώην συμμαθητή του στο σβέρκο του.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου