ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ !

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Το λένε πλέον όλοι ανοικτά, χωρίς ωραιοποιήσεις. Το είπε κι ο Γιώργος Προβόπουλος. Δεν χρειαζόταν. Έχουμε συνηθίσει τους Διοικητές της Τράπεζας της Ελλάδας, να εμφανίζονται ως “μάντεις κακών” – που ενίοτε δεν επιβεβαιώνονται. Το… σύνηθες θα επαναληφθεί, εν προκειμένω; Η περίπτωση θυμίζει μάλλον τον μύθο με τον βοσκό και το λύκο… Πλην όμως οι προφητείες του εκπροσώπου των πραγματικών “εχόντων και κατεχόντων” ελάχιστη υπηρεσία προσφέρουν – αν όχι πλήττουν το κύρος της χώρας, που υποτίθεται επιχειρούν να διαφυλάξουν. Διότι, το ζητούμενο δεν είναι “προειδοποιήσεις” που στοχεύουν στην καλλιέργεια κλίματος φόβου για να “νομιμοποιήσουν” επώδυνες αποφάσεις για τη μεσαία τάξη και χαμηλή τάξη. Θα περίμενε κανείς προτάσεις για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο με το οποίο θα παραχθεί στη χώρα νέος πλούτος που θα τη βγάλει απ’ το σημερινό αδιέξοδο. Κι αυτό δεν το ακούμε απ’ το σημερινό Διοικητή.

Προφανώς, οι Έλληνες, όπως κι οι πολίτες του κόσμου ολάκερου κινδυνεύουν – αν δεν είναι ήδη – να γίνουν τα θύματα μιας κατάστασης, όπως πολύ σοφά περιέγραφε ο Ρότζερ Κοέν στους New York Times: “Η μεγάλη μάχη του 21ου αιώνα θα είναι μεταξύ των δημοκρατικών με ελεύθερη αγορά και των απολυταρχιών με ελεύθερη αγορά”.

Όταν, οι Έλληνες ψήφιζαν στις 4 Οκτωβρίου, κάτι τέτοιο είχαν στο μυαλό τους. Υποσυνείδητα, θεώρησαν πως το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, εκφράζει τους “δημοκρατικούς”. Κι η ΝΔ την “απολυταρχία”. Την “ελεύθερη αγορά” την έχει αποδεχθεί η πλειοψηφία, προς απογοήτευση της ηγεσίας του ΚΚΕ…

Τι μένει να αποδειχθεί; Ότι οι “δημοκράτες” μπορούν να επικρατήσουν. Ο Ομπάμα στην Αμερική έχει όλη την καλή πρόθεση να κινηθεί… δημοκρατικά. Ως εκ τούτου ανοίγει το ένα θέμα πίσω απ’ τα άλλο. Πλην όμως ακόμα δεν έχει βρει τρόπο να τα κλείσει. Βρίσκει αντιδράσεις. Αντιμετωπίζει δυσκολίες. Κάποιοι, κάτι, τον εμποδίζουν.

Κάπως έτσι, δείχνει να κινείται και στην Ελλάδα, ο Γιώργος Παπανδρέου. Προτού καλά καλά, η κυβέρνησή του ενημερωθεί. Προτού καλά καλά, οι υπουργοί του δώσουν αρμοδιότητες στους υφυπουργούς. Προτού καλά καλά, διοριστούν νέοι γραμματείς στα υπουργεία, σπεύδει να ανοίξει το ένα μετά το άλλο τα μεγάλα θέματα.

Η “έκτακτη κατάσταση” στην οποία βρίσκεται η χώρα το απαιτεί – κι ως εκ τούτου δικαιολογεί και την πρόθεση. Πλην όμως, χρειάζεται σχέδιο και μέθοδος. Ο προϋπολογισμός συντάχθηκε με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης κυβέρνησης. Κι ως ήταν φυσικό περιέχει αντιφάσεις, προεκλογικών δεσμεύσεων και νέων εξαγγελιών.

Ο Γιώργος Προβόπουλος όμως δεν ήταν υποψήφιος την 4 Οκτωβρίου…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου