ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΕΙ !!!

Μοίρασε το

του ΑΛΦΟΝΣΟΥ ΒΙΤΑΛΗ  

Κτυπάει καμπανάκια για να «επαναφέρει» τους Υπουργούς στον «ίσιο δρόμο», το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ακόμα δεν είναι σαφές ποιος είναι τελικά ο ίσιος δρόμος …

Μέσω του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου «ήχησε και τρίτο καμπανάκι» για έλλειψη συνεννόησης, συντονισμού των Υπουργών αλλά και για την έλλειψη διαβούλευσης με την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Βεβαίως, όλη η κατάσταση παίρνει, ιδιότυπες διαστάσεις, καθώς  ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος επέκρινε το οικονομικό επιτελείο  χωρίς να είναι όμως σαφές αν στηρίζει πλήρως  τις ενστάσεις  των βουλευτών και του Χ. Παπουτσή για το πάγωμα των μισθών  ή το πισωγύρισμα του κ. Παπακωνσταντίνου.
Παράλληλα όμως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί  ότι το Μαξίμου δεν εγκρίνει όλες τις αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Και  όλα αυτά συμβαίνουν  τις ώρες που ο Γ. Παπανδρέου προεδρεύει των συζητήσεων της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την κλιματική αλλαγή στον Άγιο Δομίνικο.    

ΔΥΣΚΟΛΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Σε μια εξαιρετική δύσκολη συγκυρία, πρωτίστως λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που άφησε με την πτώση της η Κυβέρνηση της Ν.Δ., η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να «ταλαιπωρείται» ανάμεσα σε δύο γραμμές:
– Να  συμμαζέψει τις δαπάνες και τα δημόσια οικονομικά υπό την πίεση της ΕΕ
– Συγχρόνως  να είναι συνεπής, έστω στοιχειωδώς στις προεκλογικές δεσμεύσεις, κάτι όμως που δεν είναι  εύκολο λόγω της κατάρρευσης των εσόδων και της αύξησης των εξόδων.

Ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ συγχρόνως πιέζει για την διατήρηση των προνομίων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ο κυβερνητικός  εκπρόσωπος διασκεδάζοντας τις  εντυπώσεις από τις αντιδράσεις της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι  ήδη το κόμμα βρίσκεται συντεταγμένο δίπλα στην κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι ο ρόλος του είναι διακριτός και επιβοηθητικός στο «δύσκολο έργο της κυβέρνησης». Πρόσθεσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος από απόδοση της κυβέρνησης σε αυτούς τους δύο μήνες.   «Είμαστε μια κυβέρνηση που εργάζεται, που ανοίγει όλα τα ζητήματα και που θα μείνει πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις της» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, κληθείς να αποτιμήσει το έργο της κυβέρνησης από την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ έως σήμερα.      
Ο Θ. Πάγκαλος με δημόσιες δηλώσεις του (MEGA) επεδίωξε να αποσαφηνίσει την κυβερνητική γραμμή σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική και συγχρόνως να εξηγήσει τις καθυστερήσεις στην στελέχωση της κυβερνητικής μηχανής, θέμα το οποίο ταλαιπωρεί την κυβέρνηση αναδεικνύοντας τις εσωτερικές τριβές αλλα και την δυσκολία να ανταποκριθεί στις δυσκολίες που εμφανίζονται. Ο κ. Πάγκαλος επέκρινε εμμέσως την τακτική της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας για τις παλινωδίες  σε ότι αφορά το πάγωμα  των μισθών. «Έπρεπε να μελετήσουν λίγο καλύτερα την πραγματικότητα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος. Λίγη ώρα αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να πάρει θέση λέγοντας ότι “δεν είδα καμία αποδοκιμασία του οικονομικού επιτελείου”. Απέφυγε να πάρει θέση επί της ουσίας αν χειρίστηκε σωστά ή λάθος το θέμα του “παγώματος” το οικουμενικό επιτελείο ,ο κ. Πεταλωτής είπε ότι “εμείς είμαστε αυτοί που ερχόμαστε να διαχειριστούμε το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας που έχει η χώρας μας στο εξωτερικό».Πρόσθεσε δε ότι «Είναι λογικό κι επόμενο, προσπαθώντας να φέρουμε σε πέρας αυτό το δύσκολο δημοσιονομικό έργο, να προβληματιζόμαστε και να κάνουμε τις απαραίτητες διαπιστώσεις και αποσαφηνίσεις όταν και όπου χρειάζεται».  Ο κ. Πάγκαλος δικαιολόγησε την καθυστέρηση για την συμπλήρωση των θέσεων των ΓΓ με το γεγονός ότι πρόκειται για ένα σύστημα – αυτό των βιογραφικών- που εφαρμόζεται  για πρώτη φορά και όπως κάθε καινοτομία έχει τις δυσκολίες του. 
Όμως το Μέγαρο Μαξίμου δια του κ. Πεταλωτή  πήρε αποστάσεις από τις αποφάσεις της κας Διαμαντοπούλου». Σχετικά με τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου για «κατάργηση της βάσης του 10» ο κ. Πεταλωτής  είπε  ότι κάθε υπουργός δικαιούται να έχει την άποψη του , αλλά εκείνο που είναι το μόνο θετικό για την κυβέρνηση είναι αυτό που φαίνεται σε υπουργικές αποφάσεις και νομοθετικά κείμενα. Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο αλλαγής της εκπαίδευσης θα υπάρχουν και ειδικότερες ρυθμίσεις και ως προς αυτό το ζήτημα».

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

Πρακτικά πάντως τα όσα είπε ο Θ. Πάγκαλος ήταν το τρίτο μήνυμα και αυτή την φορά ήταν πιο ηχηρό από τα δύο προηγούμενα που αφορούσαν και αφορούν προβλήματα συντονισμού – συνεννόησης Κυβερνητικών στελεχών.

Το προηγούμενο διάστημα, δύο επιφανή στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και ταυτόχρονα στενοί συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος και ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος , Χρήστος Παπουτσής, «κτύπησαν» τα δύο «πρώτα καμπανάκια». Κυρίως τα μηνύματα από τους κ.κ Πετσάλνικο και Παπουτσή αφορούσαν το Οικονομικό Επιτελείο και πρωτίστως τον Υπουργό Οικονομικών για τον αιφνιδιαστικό και χωρίς διαβούλευση με τους βουλευτές τρόπο που έθεσε σημαντικά ζητήματα και για τα οποία δεν υπήρχε συμφωνία από την κοινοβουλευτική ομάδα (π.χ. απόσυρση, φόροι, μη κατάργηση του ΕΤΑΚ, πάγωμα μισθών κ.α). Το οικονομικό επιτελείο σε κάποιες περιπτώσεις και μετά από εντολή του Πρωθυπουργού υπήρξε αναδίπλωση, όπως π.χ στο θέμα των μισθών όπου ναι μεν υπήρξε αναδίπλωση του οικονομικού επιτελείου ωστόσο ακόμα και τώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει το πώς ακριβώς θα πορευτεί σε αυτό το θέμα.

Όμως τα προβλήματα ή καλύτερα οι «εστίες έντασης και προβλημάτων» στο Κυβερνητικό στρατόπεδο φαίνεται να είναι αρκετές .

Πάντως  το μήνυμα που εστάλει μέσω του Θεόδωρου Πάγκαλου , θεωρείται ως ιδιαίτερα σημαντικό για τους Υπουργούς και πολλοί το ερμηνεύουν ως «αυστηρότατη προειδοποίηση πως ο Πρωθυπουργός δεν θα ανεχθεί άλλα φάλτσα».
Ο κ. Πάγκαλος μιλώντας  το πρωί της Δευτέρας  σε τηλεοπτικό σταθμό (MEGA) πήρε κατ’ αρχήν αποστάσεις από τον Υπουργό Οικονομικών και απέδωσε δίκιο στους βουλευτές που ασκούν κριτική , λέγοντας ότι «είναι φυσιολογικό η Κοινοβουλευτική Ομάδα να γκρινιάζει…».

Ειδικότερα για το θέμα του παγώματος των μισθών και την παρέμβαση Παπουτσή , ο κ. Πάγκαλος , ανάμεσα στα άλλα είπε ότι :

– Το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών έπρεπε να έχει μελετήσει καλύτερα τα μισθολογικά θέματα
– Είναι φυσιολογικό η κοινοβουλευτική ομάδα να γκρινιάζει ακόμα και να αμφισβητεί την κυβερνητική πολιτική
– Δεν είναι προνομιούχος όποιος παίρνει 2000 ευρώ κ.α

Πάντως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής , κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης , τόνισε ότι δεν είδε σε αυτές καμία αποδοκιμασία του οικονομικού επιτελείου .

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου