ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΑΥΓΑ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ

Μοίρασε το

-ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

-ΣΠΡΙΝΤ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ, ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2, ΔΗΜΟΣΙΟ κ.α

-ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ

Όλο το πακέτο των μεγάλων αλλαγών, ανοίγει τώρα, ο Γιώργος Παπανδρέου, αφήνοντας στην άκρη το όποιο πολιτικό κόστος. Ο Πρωθυπουργός ξεκινά τις αμέσως επόμενες μέρες «ορθοπεταλιά» με στόχο να αντιμετωπίσει με την νωπή λαϊκή εντολή που έχει – αλλά και τα σχετικά περιθώρια ανοχής- τα χρονίζοντα προβλήματα. Είναι αποφασισμένος «να σπάσει αυγά» λένε οι στενοί συνεργάτες τους.

Ωστόσο αρκετά στελέχη παρακολουθούν «μουδιασμένα»  αυτό το σπριντ του Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας πως θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικός στις κινήσεις του, γιατί η κοινωνία ναι μεν θέλει αλλαγές, αλλά είναι και εξαιρετικά κουρασμένη από διάφορες επώδυνες λύσεις που κατά καιρούς έχουν προωθηθεί.

Πάντως ο Πρωθυπουργός με Διάγγελμα του το επόμενο δεκαήμερο ο πρωθυπουργός θα καλέσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και τους κοινωνικούς φορείς να συμβάλλουν στην γενική αλλαγή πορείας της χώρας, λόγω της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης. Ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει για την δραματική πραγματικότητα, πρωτίστως σε ότι αφορά την λειτουργία, τον ρόλο και τα οικονομικά του κράτους.

Η πρόσκληση για διάλογο προς τις πολιτικές δυνάμεις θα αφορά την αλλαγή σε όλους τους τομείς: Υγεία, παιδεία, Ασφαλιστικό, Οικονομία, λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, νομοθετικό πλαίσιο το οποίο διέπει  την λειτουργία του κράτους, διαφάνεια, αξιοκρατία, λειτουργία της Βουλής και τρόπος παραγωγής νόμων, Δικαιοσύνη, αλλαγή του εκλογικού νόμου, Τοπική Αυτοδιοίκηση κα. Ο κ. Παπανδρέου θα ζητήσει συνολική αλλαγή του πολιτικού συστήματος, της παραγωγής και του προσανατολισμού της οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός όπως τόνισε και χθες σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του στη Βουλή, «θα ανοίξουμε όλα τα μεγάλα θέματα, οικονομία, παιδεία κ.α, γιατί η κατάσταση είναι δραματική παντού και χρειάζονται σοβαρές αλλαγές και μάλιστα κατεπειγόντως». Αναμένεται μάλιστα όλα αυτά να τα επισημάνει και στο διάγγελμα του και να τονίσει πως «είμαστε κυβέρνηση ανατροπών», ενώ θα καλέσει άμεσα για έναρξη διαλόγου όλους τους κοινωνικούς φορείς με τα αρμόδια υπουργεία που θα προωθούν τα θέματα, ενώ θα καλέσει και σε διάλογο επί των αλλαγών που προγραμματίζει και τα κόμματα.
Η συζήτηση που έγινε την Παρασκευή  με την παρουσία όλων των υπουργών του οικονομικού κύκλου (Παπακωνσταντίνου, Κατσέλη, Ρέππα, Σαχινίδη όπως και των κκ Πάγκαλου και Παμπούκη) διαπιστώθηκε  ότι τα προβλήματα δεν επιλύονται με επιμέρους παρεμβάσεις.

Τα οικονομικά του κράτους είναι στην δυσκολότερη κατάσταση μετά την μεταπολίτευση, ενώ υπάρχει πάντα η δαμόκλειος σπάθη της ΕΕ η οποία απειλεί με ποινές την Ελλάδα. Η πίεση της Κομισιόν οδηγεί σε δραματικές περικοπές, σε αντίθεση με την πρόθεση του κ. Παπανδρέου να  υπάρξουν πρώτα μέτρα για την αναθέρμανση της αγοράς, ύστερα δε, να ακολουθηθούν περιοριστικές πολιτικές. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σύντομα στο απόλυτο αδιέξοδο γι αυτό και ο κ. Παπανδρέου επιλέγει τον δρόμο της συνολικής και μάλιστα άμεσα αλλαγής σε όλο το σύστημα. Η κίνηση του κ. Παπανδρέου να προχωρήσει σε διάγγελμα, προσκαλώντας σε διάλογο όλα τα πολιτικά κόμματα, θυμίζει επιφανειακά την  αντίστοιχη κίνηση Καραμανλή πριν από μήνες  που είχε επίσης μιλήσει για την δύσκολη κατάσταση ζητώντας την στήριξη των πολιτικών κομμάτων για αλλαγή. Μόνο που τότε δεν υπήρξαν ούτε τα θέματα ούτε και σαφής κατεύθυνση στην οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Ο κ. Παπανδρέου όμως φαίνεται ότι θα είναι συγκεκριμένος σε ότι αφορά τις αλλαγές που θα επιδιώξει με ή χωρίς συναίνεση.

Στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό , εξετάστηκαν σειρά δράσεων και συντονισμός  σε πολιτικό επίπεδο, στον τομέα της οικονομίας. Οι δράσεις αυτές, θα κινούνται σε τρεις άξονες:
   α. Αναθέρμανση της οικονομίας
   β. Προώθηση των επενδύσεων και της παραγωγικής διαδικασίας και
   γ. Ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, το οποίο, όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, βρίσκεται σε πολύ άσχημο σημείο.

Παράλληλα, και σε συνδυασμό με τα παραπάνω εξετάζονται δράσεις για τη δημοσιονομική εξυγίανση και τον κοινωνικό διάλογο, ενώ θα κατατεθούν στη Βουλή δύο νομοσχέδια, που θα αφορούν τους δανειολήπτες και τη ρευστότητα στην αγορά, για τα οποία η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να ψηφιστούν ως το τέλος του έτους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου