ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μοίρασε το

του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

«Αντιμέτωπη με τον εαυτό της» εμφανίζεται η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ένα μήνα και κάτι μέρες από τότε που ανέλαβαν το πηδάλιο της διακυβέρνησης του τόπου. Με την παντελή απουσία αντιπολιτευτικής δραστηριότητας αλλά και υπό το βάρος των αδιεξόδων που κληρονόμησε, η νέα κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει το επόμενο βήμα προς τα εμπρός. Μια βασική λεπτομέρεια όμως κάνει την διαφορά. Το βήμα αυτό πρέπει να το κάνει συνολικά η κυβέρνηση και όχι αποσπασματικά. Την ώρα λοιπόν που  βγαίνουν στην επιφάνεια τα πρώτα σκληρά  αγκάθια, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα  και κάποια «τεχνικά προβλήματα»…

Από την μια η καθυστέρηση της τοποθέτησης των γενικών γραμματέων και από την άλλη το κομφούζιο με τις αρμοδιότητες των υπουργών έχουν προκαλέσει δυσλειτουργίες που είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς σε ότι αφορά στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

Κυβερνητικά στελέχη ωστόσο  εμφανίζονται αισιόδοξα ότι πολύ γρήγορα οι λεπτομέρειες αυτές θα ρυθμιστούν οριστικά και η κυβερνητική μηχανή θα αρχίσει την παραγωγή πραγματικού έργου. Σε πρώτο πλάνο πάντως η εικόνα που περνάει προς τα έξω είναι ότι η κυβέρνηση δουλεύει υπερεντατικά. Δεν είναι τυχαίο ότι την εβδομάδα που πέρασε, ο Πρωθυπουργός  ο οποίος βρέθηκε στο Βερολίνο στις εκδηλώσεις για την επέτειο από την πτώση του Τείχους κατάφερε σε λιγότερο από 48 ώρες να συναντηθεί δυο φορές με την Χίλαρι Κλίντον και παράλληλα με τους μισούς ισχυρούς ηγέτες του πλανήτη.

Η υπερδραστηριότητα αυτή δεν σταματά στο εξωτερικό. Άμα τη επιστροφή του ο κ. Παπανδρέου το απόγευμα της Τρίτης είχε ακόμη ένα ραντεβού. Αυτή τη φορά στο ελληνικό αεροδρόμιο με τον Σέρβο Πρόεδρο. Αμέσως μετά πήγε στο Μαξίμου όπου είχε συνεδρίαση άτυπου υπουργικού συμβουλίου ενώ την επομένη είχε κανονική συνεδρίαση…Τυπικό καθημερινό  πρόγραμμα της νέας Κυβέρνησης, θα μπορούσαν κάλλιστα να σχολιάσουν  οι του Μεγάρου Μαξίμου ! Φεύ.

Το «τρέξιμο» από μόνο του στην προκειμένη περίπτωση δεν φέρνει και τα ανάλογα αποτελέσματα για τους λόγους που εξηγήσαμε πιο πάνω. Στο επικοινωνιακό τερέν όμως η Κυβέρνηση  μέχρι τώρα παίρνει άριστα, πόσω μάλλον εάν συγκριθεί με τα έργα και τις ημέρες της προηγούμενης.

Η ΦΤΩΧΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΓΚΡΙΝΙΑ

Ο μήνας του μέλιτος ως γνωστόν  διαρκεί λίγο και η φτώχια φέρνει γκρίνια. Στις αρχές της εβδομάδας δημιουργήθηκε εκνευρισμός στα κυβερνητικά κλιμάκια  και η δυσφορία  από στελέχη που ένοιωθαν ότι έχουν στοχοποιηθεί έφθασε μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Πρωθυπουργός  έχοντας απόλυτη γνώση για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό της κυβέρνησης  και ειδικά για το τι επρόκειτο  να συμβεί, δεν άφησε τον  χρόνο να πάει χαμένος και πήρε πρωτοβουλίες.

Με εντολή του  Πρωθυπουργού, ο υπουργός Επικρατείας και εξ απορρήτων του Χάρης Παμπούκης αναδείχτηκε –ανεπισήμως σε Νο 2 του κυβερνητικού σχήματος αναλαμβάνοντας τον ρόλο του συντονιστή και  του επιβλέπων της πορείας του σχεδιασμού και της απόδοσης των μελών της Κυβέρνησης. Δηλαδή με απλά λόγια είναι ο άνθρωπος που θα βάζει κάθε τόσο τα χέρια του στην φωτιά για να σώσει  τα κάστανα ή να τα αφήσει να καούν…

Ήδη ο κ. Παμπούκης έχει ξεκινήσει με αθόρυβο-όπως άλλωστε συνηθίζει—τρόπο τις πρώτες επαφές του με υπουργούς της κυβέρνησης. Σε συνδυασμό δε,  με τον ισχυρό ρόλο του Θεόδωρου Πάγκαλου θα μπορούσαμε να κάνουμε λόγο για «φονικό δίδυμο» , που κανένας -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν θα ήθελε να έχει απέναντι του.

Το παρόν σχήμα, είναι μια πρώτη γεύση από τον ευρύτερο σχεδιασμό που έχει εκπονήσει ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του, στο πλαίσιο δημιουργίας ενός ισχυρού Πρωθυπουργικού Γραφείου, που θα έχει τον απόλυτο έλεγχο και συντονισμό.
Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα ξετυλίγεται σιγά-σιγά και θα αγγίζει όλους τους τομείς ακόμη και την ενημέρωση των δημοσιογράφων και το  οποίο θα έχει λάβει την οριστική του μορφή με την συμπλήρωση των 100 ημερών. «Η αξιοπιστία μας δεν κρίνεται απλά από τις τεχνητές λύσεις ή την τεχνοκρατική διαχείριση ενός προβλήματος. Κρίνεται περισσότερο από το κατά πόσο γίνεται συνείδηση των πολιτών α) ποιο είναι το πρόβλημα – που είναι βαθιά παιδαγωγική διαδικασία β) πως συμμετέχει στην επίλυσή του γ) γιατί κάνουμε την συγκεκριμένη τελική επιλογή Τότε δεν θα έχουμε απλή ανοχή αλλά δυναμική και συμμετοχή» αυτό είναι και το  σαφέστατο μήνυμα που έστειλε ο Πρωθυπουργός προς τα μέλη της Κυβέρνησης του στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Την ίδια στιγμή ο κ. Παπανδρέου  έθεσε το τρίπτυχο που θα κινηθεί η κυβέρνηση για το επόμενο  διάστημα προκειμένου  να υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις  για τις πρώτες 100 ημέρες : οργανωμένη συμμετοχή, συλλογικότητα και διαφάνεια.
Πάντως αυτό που θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο ο Πρωθυπουργός και έως τώρα το έχει καταφέρει, είναι να έχει μια κυβέρνηση που να ασκεί το έργο της μέσω τηλεοπτικών παραθύρων και ακατάπαυστης πολιτικολογίας που κάνουν τους πολίτες να γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική. Μάλιστα, σε κάθε ευκαιρία το επαναλαμβάνει συνεχώς  «Τους Έλληνες πολίτες, που για να μας περιβάλουν με την εμπιστοσύνη τους, οφείλουμε καθημερινά να διαβεβαιώνουμε όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Με απτές και ορατές αποφάσεις και πολιτικές. Κάνοντας κάθε μέρα ένα βήμα μπροστά. Ένα σταθερό βήμα προς την αξιοπιστία».
Στις προθέσεις της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα είναι να υπάρχει κάθε εβδομάδα μια  σημαντική πρωτοβουλία για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται δράσεις και μέτρα όπως:
 
-Ανάρτηση υπογραφών και αποφάσεων στο διαδίκτυο
-Νόμος για την Προστασία υπερχρεωμένων νοικοκυριών
-Προστασία δανειοληπτών
-Νομοσχέδιο για τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής
-Ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση και —             
-Ρευστότητα στην αγορά (ΤΕΜΠΜΜΕ)
-Πρωτοβουλίες για την προστασία της απασχόλησης από καταχρηστικές απολύσεις και αλλαγή του καθεστώτος «ενοικίασης» εργαζομένων.
-Κίνητρα πρόσληψης νέων ανέργων
-Έναρξη διαλόγου για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
-Εκλογικός νόμος.

(ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ NEW DEAL ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ & 13”)

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου