Η “ΦΟΝΙΚΗ” ΓΡΙΠΗ ΜΑΣ ΕΛΕΙΠΕ…

Μοίρασε το

  • Με κάθε τρόπο και μέσο έχουν βαλθεί να διαταράξουν τα «μπάνια του λαού». Και τι δεν περιμένει τους άμοιρες παραθεριστές με την επιστροφή τους.
  • Νέα φορολογικά μέτρα, νέες αποκαλύψεις σκανδάλων, νέα εκλογικά σενάρια και νέα γρίπη.
  • Θα ανοίξουν τα σχολεία; Θα νοσήσουμε; Θα υπάρχουν νοσοκομεία να περιθάλψουν τους ασθενείς; Θα υπάρξουν χρήματα απ’ τα ασφαλιστικά ταμεία να καλύψουν τα τεράστια κόστη νοσηλείας;
  • Ερωτήματα και απαντήσεις

 

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι ανάστατη. Σε ανοικτή γραμμή συνεννόησης με το υπουργείο Παιδείας καταρτίζουν σχέδιο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ιού. Τα ειδικά σχέδια των Ολυμπιακών Αγώνων για ανάλογες περιπτώσεις βγήκαν απ’ τα συρτάρια και επικαιροποιήθηκαν.

Το στοίχημα της κυβέρνησης μεγάλο. Υπολογίζοντας τα δεδομένα που παρουσιάζουν οι ανά τον κόσμο ειδικοί για την πορεία μετάδοσης του ιού, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει… εξετάσεις στην αρχή κι όχι στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Πόσο μάλλον που η λειτουργία ή όχι των σχολείων, είναι ζήτημα διαχείρισης του κάθε κράτους-μέλους ξεχωριστά και δεν παρεμβαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρά μόνο επικουρικά σε ρόλο συντονιστικό, αν χρειαστεί. Ηδη οι συζητήσεις για παρεμβάσεις στο σχολείο, που είναι μαζικός χώρος συνάθροισης, έχουν φουντώσει σε όλη την Ευρώπη στην προσπάθεια ανάσχεσης της μετάδοσης του ιού της νέας γρίπης.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Ιmperial College του Λονδίνου το κλείσιμο των σχολείων συμβάλει στην έως και 40% μείωση του ρυθμού εξάπλωσης του ιού. Η έρευνα «ζύγισε» τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας κίνησης και σχεδόν την προσυπογράφει. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από σκόπιμο ή συγκυριακό κλείσιμο σχολείων κατά τη διάρκεια προηγούμενων εκδηλώσεων της γρίπης, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης για τις επί εικοσαετία περιπτώσεις κλεισίματος των γαλλικών σχολείων. Αυτή η μελέτη έδειξε ότι οι σχολικές διακοπές απέτρεψαν το 1/6 των περιπτώσεων της γρίπης.

Στη χώρα μας το πρόβλημα που επισημαίνουν γνώστες του συστήματος υγείας αφορά τη διαχείριση πολλών κρουσμάτων και τον τρόπο που αυτά θα διοχετευθούν κατά προτεραιότητα στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, σε περίπτωση που ο ιός προσβάλει το 40% του ελληνικού πληθυσμού 4.400 ασθενείς θα χρειαστούν μονάδες εντατικής θεραπείας ή αυξημένης φροντίδας, πάνω από 10.000 θα πρέπει να έχουν αναπνευστήρες και 900.000 θα πρέπει να πάρουν αντιικά φάρμακα.

Η οικονομική επιβάρυνση του συστήματος υγείας θα ανέλθει στα 200 εκ. € Και δεν είναι μόνο αυτό. Η μεγαλύτερη απώλεια θα καταγραφεί από τη μείωση της παραγωγικότητας που αναμένεται να χαθεί λόγω της μαζικής απουσίας χιλιάδων εργαζομένων από τη δουλειά τους. Συγκεκριμένα, θεωρείται ότι θα προσεγγίσει το δυσθεώρητο ποσό των 2,8 δισ. ευρώ, το οποίο και προκύπτει από τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις οι οποίες δεν περιλαμβάνουν το σενάριο του κατεπείγοντος «λουκέτου» σε σχολεία, υπηρεσίες και επιχειρήσεις.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου