Ο Γιοακίμ Σταρμπάτι συνηθίζει να κάνει διακοπές στην Ελλάδα. Δηλώνει φιλέλληνας και θεωρεί τους Έλληνες περήφανους.

Η μοίρα όμως τον έφερε να στραφεί εναντίον της χώρας που τον φιλοξενεί και πλέον ηγείται της προσφυγής στο Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο κατά το πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. Άλλη μια εκδήλωση αμετροέπειας από ένα ξένο επισκέπτη εναντίον μιας χώρας που του πρόσφερε φιλοξενία και ευχάριστες καλοκαιρινές αναμνήσεις;

Ο ίδιος δεν το βλέπει έτσι. Υποστηρίζει πως η πρωτοβουλία του δεν στρέφεται εναντίον του “πακέτου βοήθειας” προς την Ελλάδας. Όπως εξηγεί “…η βοήθεια δεν βοηθά την Ελλάδα, αλλά τις τράπεζες. Έρχονται τα χρήματα στην Ελλάδα, τα παραλαμβάνει στην είσοδο ο κ. Παπανδρέου, διασχίζει το “ελληνικό σπίτι” κι απ” την πίσω πόρτα τα δίνει στις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι τα λεφτά είναι για τις τράπεζες κι όχι για την Ελλάδα”.

Η …πολιτική συνεπαγωγή τού μάλλον απλοϊκού επιχειρήματος Σταρμπάτι (που μοιράζονται όμως κι άλλοι διαπρεπείς οικονομολόγοι και νομικοί) είναι πως ο Γιώργος Παπανδρέου συμφώνησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες τον τρόπο επιστροφής των χρημάτων που οι ξένοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι δάνειζαν στην Ελλάδα, τον τρόπου που ο κίνδυνος των κατόχων ελληνικών ομολόγων φεύγει απ” το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και μετακυλίεται στην ελληνική οικονομία.

Προφανώς, ο πρωθυπουργός αγνόησε το ρίσκο αδυναμίας πληρωμής του οφειλέτη που αναλαμβάνει κάθε πιστωτής. Υπολόγισε μόνο το υψηλό ρίσκο για την Ελλάδα στην περίπτωση που αποφάσιζε να κηρύξει την χώρα σε πτώχευση, δηλώνοντας αδυναμία καταβολής των οφειλομένων. Πρόκειται για υπολογισμό την ορθότητα του οποίου θα κρίνει η Ιστορία – αν τελικώς τους ιστορικούς δεν προλάβουν οι νομικοί του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας.

Διότι αν ο Σταρμπάτι πείσει τους Γερμανούς δικαστές κι η Γερμανία διακόψει την παροχή “βοήθειας” – που βαπτίστηκε έτσι για να παρακάμψει η Κομισιόν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ που απαγορεύει το bailout, τη διάσωσης δηλαδή μιας χώρας της Ευρωζώνης από μια άλλη – πιθανώς θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες. Τότε ελλείψει ρευστού η ελληνική κυβέρνηση θα εξαναγκαστεί, είτε σε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της, είτε σε πτώχευση και πάντως σε έξοδο της απ” το ευρώ κι επιστροφή στη δραχμή.

Ο Σταρμπάτι ισχυρίζεται πως μόνο έτσι θα διασωθεί η Ελλάδα. Το λέει επειδή πιστεύει (και δεν είναι ο μόνος…) πως με υποτιμημένο το νόμισμά της η Ελλάδα θα γίνει πιο φθηνή, άρα και πιο ανταγωνιστική. Δεν το λέει επειδή ο ίδιος κι οι συμπατριώτες θα απολαμβάνουν με χαμηλότερο κόστος τις ελληνικές θάλασσες και τον ελληνικό ήλιο, διαμένοντας στα μέχρι σήμερα άδεια ελληνικά ξενοδοχεία…

Previous articleΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Next articleΣΤΟ ΣΙΡΙΑΛ ΤΩΝ …ΚΟΡΑΚΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΧΕΙ ΑΙΜΑ
ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΑΠΑΔΟΓΕΩΡΓΑΚΗ
Η Ευτυχία Παπαδογεωργάκη ζει στην Αθήνα, αλλά η ρίζα της είναι από τα Χανιά της Κρήτης, από ένα χωριό με… καταρράκτη, το Ντερές. Ασχολήθηκε με πολλά… «Μεγάλη ιστορία… και δεν φτάνουν οι γραμμές» όπως λέει. Πάντως πεποίθησή της είναι πως τα πράγματα δυσκολεύουν πριν γίνουν εύκολα. Κάτι θα ξέρει… Αυτό που πάντως σίγουρα γνωρίζει είναι τον κόσμο της… δημιουργίας. Εδώ και κάμποσο καιρό ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την εταιρία της, την Surprise Gallery, που εξειδικεύεται στο χειροποίητο και tailor made, δώρο. Στον ελεύθερο χρόνο της διαβάζει για τα μέρη που της αρέσει να επισκέπτεται, τα οποία ενίοτε απεικονίζει με τη φωτογραφική της μηχανή.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.