ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΝΟΗΜΑΤΑ

Μοίρασε το

του ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΣΙΛΙΑ 

Από την ημερομηνία ψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης η χώρα καλείται και εγκαλείται να εκπληρώνει μια σειρά από συμφωνίες βασικές για την απρόσκοπτη ροή του δανείου.

Η ΔΗΜΑΡ καταψηφίζοντας τη συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση αλλά διατηρώντας ξεκάθαρα τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό αφ’ ενός δηλώνει την πολιτική της εκτίμηση με βάση την αρχή της πραγματικότητας ότι  οι συμφωνίας είναι ζήτημα διαπραγματεύσεων, άρα έχει σημασία ποιος διαπραγματεύεται,  αφ’ ετέρου και το σημαντικότερο, δηλώνει ότι έχει μια εναλλακτική πρόταση μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια.

Η ΔΗΜΑΡ είναι έτοιμη να αναλάβει την πολιτική ευθύνη της δημοκρατικής αριστεράς που επιδιώκει να κυβερνήσει. Της αριστεράς που θεωρεί ότι οι θέσεις της είναι αυτές που εκφράζουν με τον πιο ουσιαστικό τρόπο τα βαθύτερα αιτήματα της κοινωνίας.

Αυτό σημαίνει ότι η ΔΗΜΑΡ θα αναλάβει την ευθύνη να προτείνει εκείνες τις «ισοδύναμες» εναλλακτικές προτάσεις που θα μας βγάλουν από το σημερινό αδιέξοδο.

Ανάληψη της πολιτικής ευθύνης σημαίνει εθνική συνείδηση, που με τη σειρά της σημαίνει κατανόηση στο βάθος της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα και ταυτόχρονα κατάθεση μιας πρότασης εξόδου από τα αδιέξοδα. Σημαίνει πρωτίστως πρόταση για μια άλλη Ελλάδα.

Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ είναι ένα στοίχημα. Ένα στοίχημα για όλους μας που θα παίζεται τα επόμενα χρόνια σε καθημερινή βάση με βάση τα ζητήματα που η ίδια η καθημερινότητα θα αναδεικνύει. Καλούμαστε δηλαδή κυρίως και πρώτα-πρώτα να διευκρινίζουμε διαρκώς μέσα μας τι είναι αυτό που διαδραματίζεται, τι σημαίνει, τι εξυπηρετεί. Παράδειγμα το νόημα «ανάπτυξη» που εμείς προτείνουμε αφ’ ενός είναι διαμετρικά αντίθετο τόσο από τα δεξιά, όσο και από τα αριστερά και αφ’ ετέρου είναι αυτή η πρόταση που εμπεριέχει μέσα της την «άλλη Ελλάδα». Γιατί τελικά ανάπτυξη χωρίς ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο/ιδιωτικό τομέα, χωρίς ριζική πάταξη της εισφοροδιαφυγής/φοροδιαφυγής, χωρίς ριζική κατάργηση του πελατειακού κράτους, χωρίς ριζική αναμόρφωση της δικαιοσύνης, χωρίς στρατηγική στις βασικούς παραγωγικούς τομείς της οικονομίας (παραγωγικές επενδύσεις, τουρισμός, ναυτιλία, έρευνα, γεωργία κλπ.), χωρίς εμπνευσμένη παιδεία, πολιτισμό, κλπ, κλπ, θα είναι μια από τα ίδια.

Έτσι, μπορεί να γίνει δυνατό να διαμορφωθούν οι συνθήκες και να κινηθούν οι διαδικασίες, ώστε να διαμορφωθεί η συνείδηση της ευθύνης και της υπευθυνότητας. Η συνείδηση του «όλου» ενάντια στο «μερικό» και στο αποσπασματικό. Αυτή είναι η πολιτική που η ΔΗΜΑΡ έχει επιλέξει ως βασική της στρατηγική επιλογή.

Ο Αντρέας Βασιλιάς είναι υποψήφιος στην Α’ Αθήνων με την “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ”

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου