ANTONIO TAJANI: ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

Με αφορμή μία μικρή εορταστική εκδήλωση που έγινε στις 14 Φεβρουαρίου στο Στρασβούργο για τον νέο χρόνο, είχαμε την ευκαιρία μίας σύντομης συνομιλίας με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Antonio Tajani, ο οποίος ομολογουμένως αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε μία πολύ κρίσιμη καμπή για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε πρόεδρε, αφού σάς συγχαρώ για την εκλογή σας, θα ήθελα να σάς ρωτήσω πώς αντιμετωπίζετε τις επιθετικές δηλώσεις του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ποια συνέχεια θα μπορούσαν να έχουν.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με τις ΗΠΑ μάς συνδέει μία πολύχρονη συμμαχική σχέση, η οποία όταν ξεκίνησε σαφώς και βοήθησε την γηραιά ήπειρό μας να σταθεί στα πόδια της, αλλά και να γνωρίσει εντυπωσιακή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Όλα αυτά δεν μπορούν και δεν πρέπει να ξεχνώνται. Σήμερα καταλαβαίνω ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να αλλάξουν την γεωπολιτική τους στρατηγική, για να ρίξουν ίσως βάρος σε άλλες περιοχές του πλανήτη μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει εις βάρος συμμάχων και φίλων. Υπό αυτή την έννοια, η Ευρώπη είναι ανοικτή στην όποια κριτική αλλά εντολές δεν δέχεται. Οι δε πραγματικότητες δεν είναι μαυρόασπρες, όπως κάποιοι συνηθίζουν να τις παρουσιάζουν. Μπορούμε λοιπόν να συζητήσουμε με τις ΗΠΑ ως παραδοσιακοί φίλοι και σύμμαχοι, αλλά όχι ως εντολοδόχοι.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η πρόβλεψή σας, κύριε πρόεδρε, για την έκβαση του Brexit; Θα γίνει τελικά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Ευρώπη των 27 είναι αποφασισμένη να διαπραγματευτεί, όπως αυτό επιβάλλουν οι συνθήκες, με μοναδικό κριτήριο την προάσπιση των συμφερόντων των λαών της. Έχω εμπιστοσύνη στον Γάλλο πρώην συνάδελφό μου κ. Μισέλ Μπαρνιέ, γιατί γνωρίζω τις δυνατότητές του. Οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες, αλλά πρέπει να γίνουν. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πάντα μία ευρωπαϊκή χώρα, όχι όμως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για δύο διαφορετικές ιδιότητες και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κατά την γνώμη σας, κύριε πρόεδρε, σε ποιον βαθμό οι πολιτικές λιτότητας επηρεάζουν συναισθηματικά τους Ευρωπαίους πολίτες απέναντι στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όντως, στο επίπεδο αυτό υπάρχει ένα πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό. Όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα απέναντι στην κρίση χωρίς μείωση των δημοσίων χρεών και χωρίς μεταρρυθμίσεις σε ορισμένες χώρες. Δεν πιστεύω, ωστόσο, σε αυτήν καθ’ αυτήν την λιτότητα. Πρόκειται για λάθος. Είναι έτσι ανάγκη να υπάρξουν αναπτυξιακές πολιτικές με επίκεντρο την βιομηχανία, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της γεωργίας και, βέβαια, σε χώρες όπως η Ελλάδα, που αγαπώ, την τόνωση του τουρισμού. Υπό αυτή την έννοια δεν πιστεύω στον πόλεμο μεταξύ ανάπτυξης, μεγέθυνσης και λιτότητας, αλλά στον γάμο αυτών των δύο πυλώνων. Επιμένω δε ιδιαιτέρως στον ρόλο της βιομηχανίας και της δημιουργίας παγκόσμιας ευρωπαϊκής επώνυμης ζήτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Ελλάδα έχει μέλλον, κύριε πρόεδρε, στους κόλπους της Ευρώπης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα. Η χώρα σας είναι μέρος της ιστορίας της Ένωσης. Πρόκειται για μία σημαντική χώρα μέλος, που σε καμμία περίπτωση δεν μπορούμε και δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε. Θέλω να πιστεύω ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε αίσιο αποτέλεσμα. Πρέπει όμως και στην Ελλάδα να αλλάξουν αρκετά πράγματα, σε όλα τα επίπεδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Και το μέλλον της Ευρώπης, 60 χρόνια μετά την ίδρυσή της στο Καπιτώλιο της Ρώμης; Φωτεινό ή ζοφερό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Επειδή γνωρίζω καλά τις ευρωπαϊκές προβληματικές, ιδιαίτερα από τότε που ήμουν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θέλω να τονίσω ιδιαίτερα ότι είναι ζωτική ανάγκη να αλλάξουμε την Ευρώπη, όχι να την σκοτώσουμε.

Previous articleΓΙΑΤΙ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΗΘΕΛΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ
Next articleΩΡΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καρριέρας. Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά. Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc. Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.

NO COMMENTS

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.