Τον Μάϊο του 2011, ένα περίπου χρόνο μετά την υπαγωγή στο 1ο Μνημόνιο, έτυχε να έχω μια εμπιστευτική συζήτηση με τον επικεφαλής ενός επιστημονικού ιδρύματος, πολύ έμπειρο και καλό γνώστη των πολιτικών και οικονομικών τεκταινομένων, αλλά και της διαπλοκής. Συζητήσαμε για το παρασκήνιο της διαδικασίας εισαγωγής του ευρώ και άλλα ζητήματα του πολιτικού παρελθόντος, αλλά εκείνο που ιδιαιτέρως μου έκανε εντύπωση ήταν η αναφορά του στο -τότε- παρόν: Ήταν κατηγορηματικός και απόλυτος ως προς τις προθέσεις των Η.Π.Α. έναντι της Ελλάδος, αλλά και ως προς τον έντονο παρασκηνιακό τους ρόλο προκειμένου η χώρα μας να μην διακινδυνεύσει τη θέση της στην Ευρωζώνη.

Ο άνθρωπος αυτός είχε την ικανότητα να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Ήξερε ποιοι ήταν οι εντεταλμένοι του προέδρου Ομπάμα σε σχέση με το «ελληνικό πρόβλημα», όπως επίσης ήξερε και τις πιέσεις που ασκήθηκαν τόσο στην ελληνική πλευρά όσο και στους ευρωπαίους εταίρους με στόχο την ομαλή εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος (μνημόνιο) και την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας. Ακόμη και αν είχα αμφιβολίες για την ακρίβεια των πληροφοριών του, οι εξελίξεις με έπεισαν απολύτως ενώ η ανάληψη, εκ μέρους του, πολύ υψηλής πολιτικής θέσεως επιβεβαίωσε τον σημαντικό του ρόλο.

Δεν έχει σημασία το όνομά του ανθρώπου αυτού, ούτε το ότι έτυχε να τον γνωρίζω. Άλλωστε, δεν έτυχε να ξαναμιλήσω μαζί του έκτοτε.

Σημασία έχει η ανάλυσή του, με βάση την οποία μου αιτιολόγησε την αμερικανική στάση. Μου εξήγησε ότι η θέση της Ελλάδος στη Δυτική Συμμαχία είναι αδιαπραγμάτευτη, γι’ αυτό και παρά τα όποια ελλείμματα και υστερήσεις μας (θεσμικές, οικονομικές κοινωνικές) είμαστε μέλος τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, αλλά και της Ευρωζώνης. Με αυτό τον τρόπο, μου είπε, η Δύση -δηλαδή πρωτίστως ο αγγλοσαξωνικός κόσμος, οι Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο- έχουν καταστήσει απολύτως σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα ανήκει στο σκληρό γεωπολιτικό πυρήνα συμφερόντων τους και ουδείς επιτρέπεται να το αμφισβητήσει αυτό. Μάλιστα, μου είπε ότι ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας μας αναβαθμίσθηκε, και θα αναβαθμισθεί έτι περαιτέρω, λόγω της Αραβικής Άνοιξης, αλλά και -κυρίως- λόγω των επιπτώσεών της. Οι εξελίξεις τον επιβεβαίωσαν, όπως επιβεβαιώθηκε και η πρόβλεψή του για ένταση στις σχέσεις της Δύσεως με την Ρωσία.

Δεν ξέχασα, έκτοτε, όσα μου είπε ο άνθρωπος αυτός. Ακριβώς γι’ αυτό -και κόντρα σε κάθε σχετική πρόβλεψη- ποτέ δεν πίστεψα ότι υπάρχει κίνδυνος εξόδου μας από την Ευρωζώνη, οριστικής ρήξεως με τους εταίρους κλπ. Το θεατρινίστικο δημοψήφισμα του 2015 κλόνισε την πεποίθησή μου, αλλά η συνέχεια κατέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν υπήρχε πραγματικός κίνδυνος.

Το ίδιο -θέλω να- πιστεύω ισχύει και σήμερα. Καλώς εχόντων, η αξιολόγηση θα κλείσει, οι δόσεις του δανείου θα καταβληθούν ενώ και οι χρεωλυτικές δόσεις του Μαρτίου και του Ιουλίου θα πληρωθούν κανονικώς, ασχέτως των όποιων αντεγκλήσεων και αντιπαραθέσεων δούμε μέχρι τότε.

Με δυο λόγια, δεν βλέπω πως και γιατί, θα «επιτρέψουν» οι Η.Π.Α. να περάσει η Ελλάδα σε μια νέα φάση πολιτικής αστάθειας έως και ακυβερνησίας, που ενδεχομένως θα επιφέρει την πλήρη κατάρρευση της χώρας, άρα και της νοτιοανατολικής πτέρυγος του ΝΑΤΟ. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο και απολύτως καταστροφικό, δεδομένου ότι ήδη η Τουρκία είναι σε περιδίνηση που μπορεί να την οδηγήσει έως και εκτός ΝΑΤΟ και με την αντιπαράθεση με την Ρωσία να μην έχει ακόμη κορυφωθεί.

Αν οι προβλέψεις μου διαψευσθούν, αν είναι το κακό σενάριο που θα επαληθευθεί, τότε έχει ήδη χαθεί ο έλεγχος. Σε μια τέτοια περίπτωση το διακύβευμα δεν περιορίζεται στη σταθερότητα της Ελλάδος, αλλά ολόκληρης της Δυτικής Συμμαχίας, η οποία θα καταρρεύσει εκ των έσω αφού ουδείς τόσο ισχυρός αντίπαλος υπάρχει…

* Το σκίτσο είναι του Θοδωρή Μακρή

Προηγούμενο άρθροΗ ΚΑΧΕΚΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΑΣ
Επόμενο άρθροFACEBOOK
ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Είναι άγαμος και ζει στο Παγκράτι. Από το 1988 εργάσθηκε ως στέλεχος ή/και ως σύμβουλος διαφόρων εταιριών, επί χρηματοπιστωτικών κυρίως θεμάτων, ενώ από το 2007 είναι επί κεφαλής της ομάδος χρηματοπιστωτικών συμβούλων INTERACTION FINANCE. Επιμελήθηκε και διαμεσολάβησε για τη χρηματοδότηση διαφόρων επιχειρήσεων με συνολικά κεφάλαια της τάξεως των είκοσι πέντε εκατομμυρίων -25.000.000- ευρώ ενώ διαθέτει μεγάλη εμπειρία διαχειρίσεως και αναδιαρθρώσεως προβληματικών επιχειρήσεων, αποτιμήσεων και εξαγορών/συγχωνεύσεων. Έχει εκπονήσει μεγάλο αριθμό μελετών επενδύσεων, επιχειρηματικών σχεδίων και σχεδίων αναδιαρθρώσεως & αναχρηματοδοτήσεως επιχειρήσεων. Είναι πιστοποιημένος εισηγητής σεμιναρίων από τον Ο.Α.Ε.Δ. και έχει διδάξει σε σειρά σεμιναρίων με θέμα τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, την διαχείριση κρίσεως κλπ. Επίσης, έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό σεμιναρίων χρηματοπιστωτικής διαχειρίσεως, φορολογικού σχεδιασμού, συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας, διαχειρίσεως ακινήτων, ανωνύμων εταιρειών κλπ. Είναι έφεδρος εν εφεδρεία Λοχαγός (ΠΖ). Υπηρέτησε σε παραμεθόριες μονάδες και επιτελεία ενώ έλαβε μέρος σε ασκήσεις εφεδρείας και διοργανώσεις του ΝΑΤΟ και εκπαιδεύθηκε στη Σχολή Πεζικού. Με την πολιτική ασχολήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια ενώ τα τελευταία 10 έτη έχει ενεργή πολιτική δράση στο πλαίσιο της Δεξιάς Παρατάξεως. Έχει σταθεί ενάντια στο λαϊκισμό, αλλά και στον ψευδεπίγραφο εκσυγχρονισμό. Πιστεύει στον αληθινό, εθνικοπατριωτικό, φιλελευθερισμό και όχι στους δήθεν φιλελευθέρους που κρύβουν μόνον αριστερές και εθνομηδενιστικές ιδεοληψίες. Εργάζεται με σκοπό την Ριζική Πολιτική Μεταρρύθμιση, δηλαδή ένα νέο σύνταγμα και πολίτευμα πλήρους διαχωρισμού των εξουσιών, αυξημένης λαϊκής κυριαρχίας και ευθύνης των πολιτών. Επίσης, πιστεύει ότι πρέπει να εισαχθεί ένα νέο δίκαιο φορολογικό σύστημα πλήρους και καθολικής εκπτώσεως των δαπανών από το εισόδημα ώστε να απαλειφθεί η διπλή φορολόγηση, η οποία συνιστά «νόμιμη κλοπή» και επιβαρύνει ιδιαιτέρως τα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια. Ένα τέτοιο σύστημα πρέπει να συνοδευθεί από μια γενναία και οριστική μακροχρόνια ρύθμιση, η οποία -χωρίς να χαρίζει τίποτα σε κανέναν!- θα δώσει σε όλους μας τη δυνατότητα να αποπληρώσουμε τα όποια πραγματικά μας χρέη προς το δημόσιο, χωρίς παράλογες προσαυξήσεις και χωρίς την κλοπή του ΕΝΦΙΑ!