Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017
ΜΕΛΙΝΑ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ

ΜΕΛΙΝΑ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ

Η Μελίνα είναι γεωπόνος. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές τις σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη Αγροτικού Χώρου από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης στο τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων και τώρα εργάζεται ως σύμβουλος αγροτικής ανάπτυξης.
ΜΕΛΙΝΑ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ
ανασκοπηση σημαντικοτερων «φρουτων-λαχανικων» 2015

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ «ΦΡΟΥΤΩΝ-ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ» 2015

Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και είναι απαραίτητα στη διατροφή του ανθρώπου. Σύμφωνα με την Eurostat, το 2015, καλλιεργήθηκαν στην Ευρώπη 23 εκατ. στρέμματα με φρούτα και 21 εκατ. με λαχανικά. Τα φρούτα με την μεγαλύτερη παραγωγή, για το 2015, ήταν τα μήλα (12,7 εκατ. τόνοι) και από τα λαχανικά οι τομάτες (17,7 εκατ. τόνοι). Ας δούμε παρακάτω τις επιδόσεις των χωρών στην παραγωγή των πιο σημαντικών, για τη χώρα μας, προϊόντων της κατηγορίας “Φρούτα – Λαχανικά” για το 2015.

ΦΡΟΥΤΑ

Μήλα: Ένα στα τέσσερα μήλα που συγκομίστηκε στην Ε.Ε. το 2015 παρήχθη στην Πολωνία (3,16 εκατ. τόνοι) και ακολουθούν σε ποσότητες η Ιταλία (2,44 εκατ. τόνοι) και η Γαλλία (1,96 εκατ. τόνοι). Η Ελλάδα με μόλις 280.000 τόνους περίπου αντιπροσώπευσε το 2,2% της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής.

Ροδάκινα: Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα παρήγαν το 90% των ροδάκινων στην Ευρώπη (2,8 εκατ. τόνοι από τους οποίους 648.000 ελληνικά).

Κεράσια: Πρωταγωνίστησε η Πολωνία με 277.000 τόνους παραγωγή και ακολούθησαν Ιταλία (111.000 τόνοι) και Ισπανία (94.000 τόνοι). Στη χώρα μας, για το 2015, συγκομίστηκαν 82.000 τόνοι.

Καρπούζια: Η Ελλάδα βρέθηκε, για το 2015, στην 2η θέση στην παραγωγή καρπουζιών στην Ε.Ε. με 540.000 τόνους, πίσω από την Ισπανία (1,04 εκατ. τόνοι).

Ακτινίδια: Ιταλοελληνική υπόθεση η παραγωγή ακτινιδίων στην Ε.Ε. με πρώτη την Ιταλία (598.000 τόνοι) και δεύτερη τη χώρα μας (172.000 τόνοι). Μαζί με την Γαλλία (67.000 τόνοι για το 2015) παρήγαν το 95% της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Τομάτες: Για το 2015, η Ιταλία με 6,41 εκατ. τόνους και η Ισπανία με 4,83 εκατ. μονοπώλησαν την ευρωπαϊκή παραγωγή ενώ η Ελλάδα “έφτασε” το ύψος των 1,08 εκατ. τόνων με μερίδιο 6,2% επί του συνόλου.

Αγγούρια: Ισπανία (691.000 τόνοι), Πολωνία (419.000 τόνοι) και Ολλανδία (405.000 τόνοι) βρέθηκαν στις 3 πρώτες θέσεις της ευρωπαϊκής παραγωγής με την χώρα μας να είναι 4η με 162.000 τόνους.

Κολοκύθια: Πολύ μικρή η παραγωγή για την Ελλάδα σε κολοκύθια για το 2015, μόλις 62.000 τόνοι, όταν Ισπανία (541.000) και Ιταλία (533.000 τόνοι) κονταροχτυπήθηκαν για τις 2 πρώτες θέσεις.

Πατάτες: Η μεγαλύτερη παραγωγή σημειώθηκε στη Γερμανία με 10,37 εκατ. τόνους ακολουθούμενη από τη Γαλλία (7,14 εκατ. τόνοι). Η Ελλάδα με μόλις 586.000 τόνους βρέθηκε στη 12η θέση της ευρωπαϊκής παραγωγής.