Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2017
ΜΕΛΙΝΑ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ

ΜΕΛΙΝΑ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ

Η Μελίνα είναι γεωπόνος. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές τις σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη Αγροτικού Χώρου από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης στο τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων και τώρα εργάζεται ως σύμβουλος αγροτικής ανάπτυξης.
ΜΕΛΙΝΑ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ
αναμενοντασ τισ ενισχυσεισ του προγραμματοσ τησ «βιολογικησ γεωργιασ»

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ «ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ»

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και κερδίζουν έδαφος στο καθημερινό μας τραπέζι προϊόντα βιολογικής γεωργίας ή κτηνοτροφίας. Τι είναι, όμως, η βιολογική γεωργία; Είναι ένας τρόπος παραγωγής αγροτικών προϊόντων, φιλικός προς το περιβάλλον, χωρίς χρήση χημικών λιπασμάτων και μη βιολογικών φυτοφαρμάκων καθώς με αυτήν επιδιώκεται η διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος.

Η έκταση της Βιολογικής (σε απόλυτο μέγεθος) διαφέρει ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. ενώ Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία καλύπτουν το 53% του συνόλου αυτής στην Ε.Ε – 28. Την περίοδο 2010 – 15, σύμφωνα με στοιχεία της EUROSTAT, παρατηρήθηκε αύξηση των εδαφών με βιολογική ακόμα και στη χώρα μας, με μόνες εξαιρέσεις την Μ. Βρετανία (μείωση κατά 29,1%) και την Ολλανδία (μείωση 4%). Η Ελλάδα βρίσκεται στη δέκατη θέση των χωρών της Ε.Ε – 28 και εμφανίζει, για το 2015, 4.070.690 στρέμματα με βιολογικές καλλιέργειες, έναντι 3.098.230 στρέμματα το 2010 (αύξηση 31,4%).

Οι κύριες χρήσεις των βιολογικών εκτάσεων το 2015, για την Ε.Ε – 28, ήταν για βοσκότοπους (46%), αροτραίες καλλιέργειες (χορτοδοτικά – ως επί το πλείστον – και σιτηρά) και πολυετείς καλλιέργειες (12%). Συγκεκριμένα, μάλιστα, για τους βοσκότοπους σε 14 χώρες – μέλη αποτελούν το κυρίαρχο τμήμα (πάνω από το 50%) των βιολογικών, με την Ιρλανδία να φτάνει στο ποσοστό του 94%, ενώ και η χώρα μας βρίσκεται στην κατηγορία αυτή με 62% του συνόλου της. Για τις πολυετείς καλλιέργειες, το 2015, τα πιο υψηλά ποσοστά (κυρίως με ελαιόδενδρα) καταγράφονται σε Μάλτα (63%), Κύπρο (48%) και Ισπανία (25%) ενώ στη χώρα μας το ποσοστό φτάνει το 14%.

Η Ε.Ε. μέσω του Μέτρου 11 δίνει έμφαση στην επέκταση της Βιολογικής Γεωργίας μέσω χρηματοδοτικών ενισχύσεων για όσους παραγωγούς επιθυμούν να την εφαρμόσουν ή για όσους είναι ήδη βιοκαλλιεργητές και επιθυμούν να συνεχίσουν. Δικαιούχοι του μέτρου είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών προσώπων που έχουν υποβάλλει δήλωση ΟΣΔΕ κατά το προηγούμενο έτος.

Όσοι παραγωγοί επιθυμούν να ενταχθούν για πρώτη φορά στο Μέτρο αναλαμβάνουν 3ετή δέσμευση παραμονής ενώ όσοι είναι ήδη στην Βιολογική και θέλουν να την διατηρήσουν 5ετή. Τα αγροτεμάχια που θα δηλωθούν στο Πρόγραμμα θα πρέπει να διατηρηθούν καθ΄όλη τη διάρκειά του ως έχουν, τόσο σε έκταση όσο και σε καθεστώς ιδιοκτησίας. Ακόμη, μετά την ένταξη, πρέπει κάθε παραγωγός να βρει μια εταιρία πιστοποίησης ώστε να υπογράψει σύμβαση μαζί της για να παρακολουθούν, να ελέγχουν και να του πιστοποιήσουν ως βιολογική την καλλιέργειά ή την εκτροφή του.

Να σημειωθεί στο σημείο αυτό πως το ελάχιστο μέγεθος των αγροτεμαχίων για ένταξη στη Βιολογική είναι το 1 στρέμμα. Για την “Ελαιοκομία”, επιπροσθέτως, η πυκνότητα φύτευσης των υπό ένταξη ελαιοτεμαχίων πρέπει να είναι τουλάχιστον 8 ελαιόδενδρα/στρέμμα. Ορισμένες ενισχύσεις, ενδεικτικά, όπως περιγράφονται στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε το προηγούμενο διάστημα για την εφαρμογή της βιολογικής είναι της τάξης των 679 Ευρώ/Εκτάριο/Έτος για τις ελιές, των 800 Ευρώ/Εκτάριο/Έτος για τα πυρηνόκαρπα, των 345 Ευρώ/Εκτάριο/Έτος για τα εσπεριδοειδή, των 122 Ευρώ/Εκτάριο/Έτος για τα σιτηρά, κ.ά. Από την Bιολογική Kτηνοτροφία, εξαιρούνται του Μέτρου, η μελισσοκομία και η χοιροτροφία ενώ για την φυτική παραγωγή δεν λαμβάνουν τέτοια ενίσχυση τα ακρόδρυα (καστανιές, καρυδιές, φουντουκιές, κ.ά) και τα κηπευτικά.

Όσοι παραγωγοί επιθυμούν να ενταχθούν στη Βιολογική υποβάλλουν ηλεκτρονικό φάκελο υποψηφιότητας, όταν βγουν οι απαιτούμενες προθεσμίες, άρα θα πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση με κάποιον γεωπόνο – μελετητή για να τους ενημερώσει σχετικά και να προβεί στην προετοιμασία του φακέλου τους.

Να ξεκαθαρίσουμε για τυχόν παρερμηνείες, πως αυτή η ενίσχυση είναι συμπληρωματική των όποιων επιδοτήσεων παίρνουν οι παραγωγοί μέσω του ΟΣΔΕ. Μην νομίσει κάποιος αγρότης δηλαδή πως θα χάσει την επιδότησή του αν καταθέσει φάκελο, εγκριθεί και ενταχθεί τελικά στο Μέτρο.

Γιατί να υποβάλλει κάποιος παραγωγός αίτηση για εφαρμογή της Βιολογικής ή συνέχισή της; Πρωτίστως, διότι το μέτρο αυτό είναι συμπληρωματικό και ενισχυτικό. Όλοι γνωρίζουν πως λόγω σύγκλισης το ύψος των επιδοτήσεων μέχρι το 2019, έτος που θα γίνει ανακατανομή δικαιωμάτων εξαιτίας της Νέας Προγραμματικής Περιόδου, για πολλούς προοδευτικά μειώνεται. Οπότε για εξισσορόπηση αυτής της διαφοράς – χασούρας – μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να συμπληρώσει το αγροτικό του εισόδημα να την εφαρμόσει. Το μέτρο είναι μόνο 3ετές για τους νεοεισερχόμενους χωρίς να απαιτεί να βάλει κανείς όλη την εκμετάλλευσή του (αν το επιθυμεί μπορεί) αλλά μπορεί να επιλέξει και συγκεκριμένα αγροτεμάχια αυτής. Επίσης, το παραγόμενο προϊόν “απολαμβάνει” υψηλότερων κατά τι τιμών στην αγορά, λόγω προστιθέμενης αξίας. Τέλος, διότι ο αγροτικός τομέας αποτελεί έναν σταθερό οικονομικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, με προοπτικές ανάπτυξης, αρκεί να έχει δίπλα του ο κάθε παραγωγός έναν γεωπόνο – σύμβουλο με τις απαιτούμενες γνώσεις για να τον καθοδηγεί σωστά.