Μετά τους βλαχοδήμαρχους τώρα αγάδες, μπέηδες, βαρώνοι της διαπλοκής και κομμάταρχες  που πολιτεύονται με κριτήρια κομματικής επικράτησης. Αυτοί είναι μερικοί από τους ευφάνταστους και πρωτότυπους χαρακτηρισμούς που απευθύνθηκαν από τον πρωθυπουργό μας στους τοπικούς και περιφερειακούς άρχοντες.
Και το αξιοπερίεργο είναι πως τον χειροκρότησαν άπαντες οι παρευρισκόμενοι αυτοδιοικητικοί!
Αμφισβήτηση στο ρόλο, περιφρόνηση στο αξίωμα και απαξίωση στο θεσμό είναι η γενικότερη αίσθηση που εξέπεμψε για την τοπική αυτοδιοίκηση όπως λειτουργεί σήμερα.
Στόχος η υπεράσπιση της απλής αναλογικής και των αλλαγών με τον Κλεισθένη 1 που διχάζει αυτοδιοικητικούς και Υπουργείο. Μακροχρόνιος στόχος  η τηλεοπτική κυριαρχία το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών  με την επικράτηση του «ροζ» χρώματος σε όλες  τις αποχρώσεις τακιμιάζοντας  με το «πράσινο», το «κόκκινο», ακόμη και με το «μαύρο» σε περιοχές όπου η αντιπολίτευση υπερτερεί. Η συσπείρωση και διατήρηση της κομματικής κυριαρχίας  στον αυτοδιοικητικό γεωγραφικό χάρτη.
Φυσικά θα ήταν υπερβολικά αισιόδοξο να περιμένει κανείς  από τους  «θιγόμενους» και μέχρι τώρα «τοπικούς άρχοντες και μικρούς πρωθυπουργούς» να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.

Απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση το νέο κοσκινάκι

Το «καινούριο κοσκινάκι» της απλής αναλογικής  άνοιξε στον ασκό του Αιόλου και αναμένονται οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις στο DNA της αυτοδιοίκησης στις επόμενες εκλογές.
Προς το παρόν αναμένονται οι αντιδράσεις των συνδικαλιστικών ενώσεων των ΟΤΑ  δεδομένου ότι ο πόλεμος ξεκίνησε και θα τον κερδίσει όποιος πάρει με το μέρος του την κοινή γνώμη. Ποιος θα πείσει τους πολίτες για του λόγου του το αληθές!
Αποφεύγοντας τους μελοδραματισμούς που θα ακουστούν εκατέρωθεν είναι ιστορικά διαπιστωμένο ότι η αλλαγή εκλογικού  συστήματος σηματοδοτεί αποφυγή επερχόμενης βαριάς ήττας και άμεση χειραγώγηση μηχανισμών της πολιτικής.
Σίγουρα δεν είναι το πέρασμα στην κανονικότητα όπως διατυμπανίζεται και η αλλαγή που έχει ανάγκη η αυτοδιοίκηση.

Previous articleΕλλάδα Τουρκία και οι πόλεμοι του αύριο
Next articleΜακεδονία Ίλιντεν για να κερδίσει χρόνο στην εξουσία
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ
Ο Θανάσης Παπαμιχαήλ, σπούδασε Νομικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρακολούθησε ειδικά σεμινάρια επικοινωνίας στην Αγγλία. Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της διαφημιστικής εταιρείας Ananas Α.Ε. από το 1987. Εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας για τέσσερις συνεχόμενες θητείες. Έχει εργαστεί για τις προεκλογικές εκστρατείες πολιτικών προσώπων και συνδυασμών, καθώς και ως σύμβουλος επικοινωνίας για πολλούς πολιτικούς και οργανισμούς, με πιο πρόσφατη απ’ όλες τις τακτικές συνεργασίες του, εκείνη με τον Πρόεδρο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας.Από το 1997, διευθύνει και συντονίζει το επιτελείο επιστημονικών συνεργατών της Think Politics, αναλαμβάνοντας πλήθος υποψηφίων και σημειώνοντας εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας. Είναι συγγραφέας των εξειδικευμένων πρακτικών οδηγών Πολιτικής Επικοινωνίας «Πώς να κάνετε σωστή Προεκλογική Εκστρατεία» (1998) και «Πώς να κερδίσετε στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» (2006). Αρθρογραφεί σε τοπικής και εθνική κυκλοφορίας εφημερίδες, καθώς και σε εξειδικευμένα επαγγελματικά έντυπα στο χώρο της Επικοινωνίας.

1 COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.