Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018

new-Deal ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Επιλογές θεμάτων και άξιων προσοχής άρθρων από την συντακτική ομάδα του new-Deal
Aids: μια πρωτεινη ισωσ ειναι το «κλειδι» τησ φυσικησ ανοσιασ

AIDS: ΜΙΑ ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΚΛΕΙΔΙ» ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΝΟΣΙΑΣ

Μια πρωτεΐνη ενδέχεται να είναι το «κλειδί» των σπάνιων περιπτώσεων φυσικής ανοσίας απέναντι στον ιό HIV που προκαλεί το AIDS καθώς επιτρέπει σε όσους την έχουν να τον πολεμούν χωρίς να λαμβάνουν κάποιο φάρμακο, υποστηρίζεται σε μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science.

Οι γιατροί γνωρίζουν εδώ και περίπου είκοσι χρόνια ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων – ίσως γύρω στους 300 – που έχουν μολυνθεί από τον ιό τον εμποδίζουν να πολλαπλασιαστεί στο ανοσοποιητικό σύστημά τους.

Για να εντοπιστούν οι γενετικές διαφορές που μπορεί να συμβάλουν σε αυτή τη σπάνια μορφή ανοσίας μια διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τη Δρ. Φλορένσια Περέιρα, του Ινστιτούτου Ρέιγκον της Μασαχουσέτης συγκέντρωση 3500 άτομα από διάφορες κλινικές σε όλο τον κόσμο. Από αυτούς οι 1000 αποτελούσαν την ομάδα «ελέγχου».

Κάνοντας συγκριτική μελέτη των γονιδιωμάτων τους οι ερευνητές εντόπισαν περίπου 300 σημεία που συνδέονται με τον έλεγχο της ανοσίας του HIV. Όλα τους βρίσκονται στην περιοχή του χρωμοσώματος 6 το οποίο ελέγχει τις λεγόμενες πρωτεΐνες HLA.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πέντε αμινοξέα της πρωτεΐνης HLA-B συνδέονται με τη φυσική ανοσία απέναντι στον ιό HIV.