Τουρκική ρητορική, παιχνίδι εντυπώσεων που κρύβει παγίδες

0
137
Ο Στέφανος Γκίκας εξηγεί την τουρκική ρητορική και το παιχνίδι εντυπώσεων που διαχρονικά παίζει η γειτονική χώρα. Ένα παιχνίδι που αδιαμφισβήτητα κρύβει παγίδες. new deal
Ο Στέφανος Γκίκας εξηγεί την τουρκική ρητορική και το παιχνίδι εντυπώσεων που διαχρονικά παίζει η γειτονική χώρα. Ένα παιχνίδι που αδιαμφισβήτητα κρύβει παγίδες. new deal

Ο Στέφανος Γκίκας εξηγεί την τουρκική ρητορική και το παιχνίδι εντυπώσεων που διαχρονικά παίζει η γειτονική χώρα. Ένα παιχνίδι που αδιαμφισβήτητα κρύβει παγίδες.


Τους τελευταίους μήνες η Τουρκία έχει επιλέξει την τακτική της κλιμάκωσης στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ενέργειες όπως, οι μαζικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και ο πολύ υψηλός αριθμός των εμπλοκών και υπερ-πτήσεων. Οι κινήσεις των τουρκικών ερευνητικών σκαφών στην Κυπριακή αλλά και στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως του «Oruc Reis». Καθώς και η εργαλειοποίηση των προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα του Έβρου. Με προφανή σκοπό την αποσταθεροποίηση της Ελλάδας. Όλα είναι χαρακτηριστικά της τουρκικής προκλητικότητας. 

Αποκορύφωμα της προκλητικής στάσης ήταν η δημοσίευση των αιτημάτων της ΤΡΑΟ στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως. Για δήθεν έρευνες μέσα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, στα ανοιχτά της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κάσου!

Αποτελεί λοιπόν σημείο άξιο προσοχής, ότι μετά την υπογραφή της Συμφωνίας για την οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο συνάντησης του με τον Ιταλό ομόλογό του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την Συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας. Διαπιστώνοντας πως η Ελλάδα τελικά «διαπραγματεύεται και συζητά».

Δήλωσε δε την επιθυμία, η  Ελλάδα να προσέγγιζε με τον ίδιο τρόπο και τις υφιστάμενες διαφορές της με την Τουρκία.

Με «όπλο» την τουρκική ρητορική

Λίγες ημέρες αργότερα, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα σημείωνε. Πως η Ελλάδα αρνείται επί χρόνια να συζητήσει με την Τουρκία, προκειμένου να επιλύσει «τις μακροχρόνιες διαφορές στο Αιγαίο Πέλαγος». Και έκανε λόγο για μία «απολυταρχική σκέψη στη διαμόρφωση της Ελληνικής πολιτικής», αφού: «η Ελλάδα στην ουσία αποφασίζει να χαράξει γραμμές στα ύδατα και πεισματικά αρνείται να μας μιλήσει».

Καταλήγει δε εκτιμώντας, πως αυτή η στάση, μετά την συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας φαίνεται να «εξελίσσεται» και πως η Ελλάδα «άρχισε να επιλύει μακροχρόνια ζητήματα» με τις γειτονικές της χώρες.

Την ίδια ημέρα, ο Μεβούτ Τσαβούσογλου, ερωτηθείς από την «Süddeutsche Zeitung» πως θα αντιδράσει η Τουρκία σε περίπτωση που το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εμποδίσει τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, απάντησε προκλητικά: «ας προσπαθήσει», εκτιμώντας πως δεν θα τολμήσει κανείς να σταματήσει τα τουρκικά γεωτρύπανα και πως η Τουρκία «θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Διαπιστώνουμε συνεπώς πως η επίσημη τουρκική ρητορική ενσωματώνει τρία στοιχεία: την απειλή, την προθυμία για συζήτηση και διαπραγμάτευση και την κατηγορία, πως η Αθήνα, σκεπτόμενη απολυταρχικά, αρνείται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πόσο θα το τραβήξει ο Ερντογάν…

Με αυτή την τακτική η Τουρκία προσπαθεί να στείλει το μήνυμα στην διεθνή κοινότητα, ότι έχει όλη την καλή διάθεση να συζητήσει και να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα. Αλλά η τελευταία είναι που αρνείται. Ίσως η ξεκάθαρη και ομόρροπη προς την Ελλάδα στάση της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Γαλλίας κ.α., να συνετέλεσε ώστε η γείτονα χώρα να στραφεί – υποκριτικά – προς τον διάλογο…

Πως όμως μπορεί να λάβει χώρα ένας διάλογος, όταν η προκλητικότητα των Τούρκων στον Εθνικό Εναέριο και Θαλάσσιο Χώρο βρίσκεται στα ύψη, όταν καθημερινά εκτοξεύονται απειλές και όταν αγνοούνται επιδεικτικά οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου; 

Κυρίως όμως, κανένας διάλογος δεν πρέπει να ξεκινήσει προτού συμφωνήσουμε στην ατζέντα. Και για την Ελλάδα, το μόνο ζήτημα που αποτελεί Ελληνοτουρκική διαφορά, είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας των ακτών και των νησιών στο Αιγαίο.

Τίποτε  άλλο δεν τίθεται υπό συζήτηση και διαπραγμάτευση, γιατί πολύ απλά αποτελούν μονομερείς και παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας. Και αυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστεί σε φίλους, συμμάχους και εταίρους…

Η Ελλάδα ενεργεί πάντοτε στο πλαίσιο των Διεθνών Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου. Υπερασπίζεται με πάθος τα Εθνικά Κυριαρχικά της Δικαιώματα. Θέτει κόκκινες γραμμές, προετοιμάζεται και είναι έτοιμη να αντιδράσει αν χρειαστεί. 

Το ερώτημα είναι πόσο θα το τραβήξει ο Ερντογάν…

Previous articleΔιακοπές φέτος;
Next articleΑνύπαρκτη αναδιανομή εισοδήματος σε ανύπαρκτη οικονομία
Βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ. Ο Αρχιπλοίαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού, ο Στέφανος Γκίκας γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1960. Είναι γιος του Στρατηγού Σωτήρη Γκίκα, Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας εκλεγμένου τέσσερις φορές από τον Κερκυραϊκό λαό την περίοδο 1981 – 1993. 
Αποφοίτησε από τη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων το 1977 και εισήλθε στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Κρήτης αλλά επέλεξε την καριέρα του Αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, αποφοιτώντας το 1981 με βαθμό «Άριστα». Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης Ηλεκτρολόγου Μηχανικού (Master of Science in Electrical Engineering) από το Πανεπιστήμιο Monterey των ΗΠΑ όπου φοίτησε με υποτροφία την περίοδο 1988-1990 καθώς επίσης Μεταπτυχιακού Διπλώματος στις Στρατηγικές & Αμυντικές Σπουδές (ΣΕΕΘΑ, 2005) και Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Ναυτική Επιστήμη και Στρατηγική με βαθμό «Άριστα» (ΝΣΠ 1996). Είναι Απόφοιτος του Επιχειρησιακού Κέντρου Εκπαιδεύσεως του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στο San Diego των ΗΠΑ. Πτυχιούχος Proficiency, έχει επάρκεια διδασκαλίας της Αγγλικής γλώσσας από το Υπουργείο Παιδείας, μιλά επίσης Γαλλικά. Την περίοδο 1991-92 υπηρέτησε στη Φρεγάτα "ΛΗΜΝΟΣ" και έλαβε μέρος στην σημαντική αποστολή του πλοίου στον Περσικό κόλπο. Διετέλεσε Κυβερνήτης στην Πυραυλάκατο "ΑΝΝΙΝΟΣ", 1995-1996, συμμετέχοντας σε πληθώρα αποστολών υψηλής εθνικής σημαντικότητας (εποχή της κρίσης στα ΙΜΙΑ). Την περίοδο 2000-2003 επελέγη από το Υπ. Εθνικής Άμυνας να υπηρετήσει σε διπλωματική θέση στην Ελληνική Αντιπροσωπεία στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Από την θέση του Εθνικού Εκπροσώπου σε Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας διαπραγματεύτηκε με ιδιαίτερη επιτυχία πολλές υποθέσεις κυρίαρχου εθνικού ενδιαφέροντος, όπως το πλέγμα σχέσεων ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αντιμετώπιση της τουρκικής στάσης. Από τον Ιούλιο του 2003 έως το 2004 διετέλεσε Κυβερνήτης της Φρεγάτας "ΣΑΛΑΜΙΣ", Ναυαρχίδας του Ελληνικού Στόλου και υπό την Διοίκησή του το πλοίο έλαβε σημαντικές διακρίσεις τόσο σε Εθνικό, όσο και σε Συμμαχικό επίπεδο. Έχει τιμηθεί με τα ανώτατα παράσημα και διαμνημονεύσεις που προβλέπονται στον βαθμό του. Υπήρξε στενός συνεργάτης και υπεύθυνος επικοινωνίας δυο Υπουργών Εθνικής Άμυνας στην Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, του κ. Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου και του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, όντας Εκπρόσωπος Τύπου και Διευθυντής Ενημέρωσης του ΥΠΕΘΑ την τριετία 2004-2007. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007, κατήλθε ως υπ. Βουλευτής της Ν.Δ. στην Κέρκυρα. Έλαβε 8000 σταυρούς προτίμησης, αλλά απώλεσε την Βουλευτική έδρα λόγω του ισχύοντος Εκλογικού Νόμου. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, κατήλθε εκ νέου ως υποψήφιος Βουλευτής Κερκύρας, αλλά ουδέποτε απεδέχθη την απόφαση του Πρωτοδικείου Κέρκυρας, το οποίο ανακήρυξε Βουλευτή τον κ. Νίκο Δένδια με διαφορά 43 ψήφων, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος επροηγείτο κατά 64 ψήφους. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 εκλέχτηκε βουλευτής. Ο Στέφανος Γκίκας έχει δύο κόρες.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.