Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018

ΨΑΧΝΟΥΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ 28 ΕΚ. ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ

Οι ποινικές ευθύνες των Πολιτικών προσώπων για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου έχουν παραγραφεί, όμως παραμένει ανοικτό ένα μείζον θέμα πολιτικό και ηθικό: Που πήγαν τα λεφτά; Που κατέληξαν  και μέσω ποιον οδών εκατομμύρια ευρώ, από την εκποίηση δημόσιας περιουσίας…

Υπό αυτή την έννοια έχει νόημα η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για την διερεύνηση του σκανδάλου του Βατοπεδίου , που αποτέλεσε και την «χαριστική βολή» για την ηθική απαξίωση της «γαλάζιας κυβέρνησης» του Κ. Καραμανλή. Βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή σε συνομιλία τους με το NEW DEAL , υπογράμμιζαν ότι το ενδιαφέρον και οι προσπάθειες που θα γίνουν από την Εξεταστική θα αφορούν πρωτίστως στον «εντοπισμό των τελικών αποδεκτών , αλλά και των πιθανών ενδιάμεσων σταθμών, περίπου 28 εκατομμυρίων ευρώ που σηκώθηκαν και διακινήθηκαν από διάφορους λογαριασμούς ακόμα και ηγουμένων ή και μεταφέρθηκαν με βαλίτσες» .

Τόνιζαν ακόμα πως «βέβαια με την απίθανη και πρωτοφανή μεθόδευση του κλεισίματος της Βουλής από την προηγούμενη Κυβέρνηση , μπορεί να δόθηκε άφεση αμαρτιών στα πρόσωπα που ενεπλάκησαν σε αυτό το σκάνδαλο με την παραγραφή , ωστόσο φαίνεται ότι σε βάρος της δημόσιας περιουσίας διακινήθηκε πολύ μαύρο χρήμα το οποίο κάπου κατέληξε . Αυτό πρέπει να βρούμε».

Οι ίδιοι βουλευτές , σημείωναν , πως είναι πολύ πιθανό σε αυτή την φάση και υπό τις νέες συνθήκες που θα διεξαχθεί η έρευνα να υπάρξουν αποτελέσματα . Και αυτό γιατί μπορεί πλέον και η Τράπεζα της Ελλάδας να διευκολύνει με στοιχεία από κινήσεις λογαριασμών , κάτι που δεν είχε γίνει με αποτελεσματικό τρόπο παλαιότερα , αλλά και γιατί είναι πολύ πιθανόν πλέον υπό τον φόβο και το άγχος συνεπειών να «ανοίξουν στόματα» και να μιλήσουν για την κίνηση πρωτίστως του «μαύρου χρήματος».

Εξάλλου , όπως σημείωναν , βουλευτές που μετέχουν στην Εξεταστική , έχει επίσης αξία να διερευνηθεί πλήρως μέσα από την Επιτροπή το ύψος της ζημιάς που υπέστη το δημόσιο , αλλά και να ελεγχθεί αν επέστρεψε και σε ποια έκταση η δημόσια περιουσία που είχε εκχωρηθεί , μέσω ανταλλαγών και άλλων έκνομων πράξεων αντί του «νερού της Βιστωνίδας».