Οι ποινικές ευθύνες των Πολιτικών προσώπων για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου έχουν παραγραφεί, όμως παραμένει ανοικτό ένα μείζον θέμα πολιτικό και ηθικό: Που πήγαν τα λεφτά; Που κατέληξαν  και μέσω ποιον οδών εκατομμύρια ευρώ, από την εκποίηση δημόσιας περιουσίας…

Υπό αυτή την έννοια έχει νόημα η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για την διερεύνηση του σκανδάλου του Βατοπεδίου , που αποτέλεσε και την «χαριστική βολή» για την ηθική απαξίωση της «γαλάζιας κυβέρνησης» του Κ. Καραμανλή. Βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή σε συνομιλία τους με το NEW DEAL , υπογράμμιζαν ότι το ενδιαφέρον και οι προσπάθειες που θα γίνουν από την Εξεταστική θα αφορούν πρωτίστως στον «εντοπισμό των τελικών αποδεκτών , αλλά και των πιθανών ενδιάμεσων σταθμών, περίπου 28 εκατομμυρίων ευρώ που σηκώθηκαν και διακινήθηκαν από διάφορους λογαριασμούς ακόμα και ηγουμένων ή και μεταφέρθηκαν με βαλίτσες» .

Τόνιζαν ακόμα πως «βέβαια με την απίθανη και πρωτοφανή μεθόδευση του κλεισίματος της Βουλής από την προηγούμενη Κυβέρνηση , μπορεί να δόθηκε άφεση αμαρτιών στα πρόσωπα που ενεπλάκησαν σε αυτό το σκάνδαλο με την παραγραφή , ωστόσο φαίνεται ότι σε βάρος της δημόσιας περιουσίας διακινήθηκε πολύ μαύρο χρήμα το οποίο κάπου κατέληξε . Αυτό πρέπει να βρούμε».

Οι ίδιοι βουλευτές , σημείωναν , πως είναι πολύ πιθανό σε αυτή την φάση και υπό τις νέες συνθήκες που θα διεξαχθεί η έρευνα να υπάρξουν αποτελέσματα . Και αυτό γιατί μπορεί πλέον και η Τράπεζα της Ελλάδας να διευκολύνει με στοιχεία από κινήσεις λογαριασμών , κάτι που δεν είχε γίνει με αποτελεσματικό τρόπο παλαιότερα , αλλά και γιατί είναι πολύ πιθανόν πλέον υπό τον φόβο και το άγχος συνεπειών να «ανοίξουν στόματα» και να μιλήσουν για την κίνηση πρωτίστως του «μαύρου χρήματος».

Εξάλλου , όπως σημείωναν , βουλευτές που μετέχουν στην Εξεταστική , έχει επίσης αξία να διερευνηθεί πλήρως μέσα από την Επιτροπή το ύψος της ζημιάς που υπέστη το δημόσιο , αλλά και να ελεγχθεί αν επέστρεψε και σε ποια έκταση η δημόσια περιουσία που είχε εκχωρηθεί , μέσω ανταλλαγών και άλλων έκνομων πράξεων αντί του «νερού της Βιστωνίδας».

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.