Διμέτωπο αγώνα δίνει η κυβέρνηση κι ο Γιώργος Παπανδρέου, προσωπικά. Το πρώτο μέτωπο η ΕΕ κι οι διεθνείς αγορές που καλλιέργησαν κλίμα αναξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας κι εκτόξευσαν τα επιτόκια δανεισμού σε δυσθεώρητα ύψη. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει τον παραμικρό ενδοιασμό να δώσει την αίσθηση πως είναι αποφασισμένος να τα παίξει όλα για όλα, προκειμένω να βγάλει τη χώρα απ” τη δυσάρεστη θέση. “Εμείς πήραμε επώδυνες αποφάσεις είναι πλέον η σειρά της Ευρώπης να αναλάβει τις ευθύνες της και να στηρίξει πολιτικά και οικονομικά την Ελλάδα”, φέρεται να είπε στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, την ίδια ώρα που άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η παραπάνω “διαρροή” – “απειλή” πραγματοποιείται λίγες μόλις μέρες πριν την κρίσιμη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και το Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι. Το περιεχόμενο της απειλής είναι ξεκάθαρο. Αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να την αναζητήσει αλλού. Και συγκεκριμένα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ήδη τα σενάρια περί δανεισμού της χώρας σε δολάρια, απ” τη FED, δίνουν και παίρνουν, αγγίζοντας το πυρήνα του προβλήματος, δηλαδή τη διαμάχη ευρώ – δολαρίου στις διεθνείς αγορές και την παράλληλη υποβάθμιση της οικονομικής ισχύος της ευρωζώνης.

Δανεισμός της Ελλάδας απ” τη FED υπό τις τεχνικές οδηγίες του ΔΝΤ θα σημάνει σημαντική πτώση του ευρώ και ανάλογη μείωση του ελληνικού χρέους που είναι σε ευρώ. Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει ισχυρό πλήγμα στην ΕΕ με την Ελλάδα να τίθεται εμμέσως πλην σαφώς εκτός ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι ορατό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Αντιλαμβάνεται κανείς πως τα δεδομένα θα αλλάξουν άρδην. Η ΕΕ δεν είναι όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Η ισορροπία του διεθνούς συστήματος θα διαταραχθεί. Επιθυμούν πράγματι οι ΗΠΑ να διαλύσουν την ΕΕ; Είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί σύντομα. Όμως, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να παίξει το χαρτί υψηλού ρίσκου, λειτουργώντας ακόμα κι ως “δούρειος ίππος” της Ευρωζώνης. Κι αυτό είναι το ισχυρό χαρτί που διαθέτει για να διαπραγματευτεί με τους ισχυρούς της ΕΕ.

Απ” εκεί και πέρα υπάρχει και το εσωτερικό μέτωπο. Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας σαφές πως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος που θα προκαλέσουν οι επιλογές του. Πλην όμως το νοικοκύρεμα στο κράτος που προσπαθεί με τα μέτρα που ανακοίνωσε να επιβάλει, είναι μια διαχρονική αναγκαιότητα. Απλά σήμερα δεν υπάρχουν περιθώρια αναβολών.

Previous articleKATΕΘΕΣΕ ΜΗΝΥΣΗ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥ… «ΕΚΛΕΨΑΝ» ΤΗ ΖΩΗ
Next articleΛΑΜΟΓΙΟ Ο ΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.