Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΕΡΒΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΕΡΒΑΣ

Ο Απόστολος Δέρβας είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1978 και μεγάλωσε (με αφίβολο αποτέλεσμα) στην Καισαριανή. Η εισαγωγή του στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου είχε ως αποτέλεσμα τη διχοτόμηση του τμήματος σε Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας (από όπου και αποφοίτησε) και Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Το μεταπτυχιακό του (Master's) σε ΜΜΕ και Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Coventry, σημαδεύτηκε από τη διατριβή «Οι ΝΑΤΟ-ϊκοί βομβαρδισμοί στη Σερβία το 1999» η οποία δεν ήταν πολύ εύπεπτη για τους Αγγλοσάξωνες. Έχει κάνει περάσματα από τον 902 Αριστερά στα FM και Αθήνα 984 –άγνωστο αν οι σταθμοί θέλουν να το θυμούνται. Στο γραπτό τύπο, υπηρέτησε το lifestyle ένστικτο του Έλληνα στο περιοδικό Best Ever και κάλυψε το Ολυμπιακό ρεπορτάζ για λογαριασμό της ιαπωνικής εφημερίδας Yomiuri Shimbun. Σήμερα εργάζεται ως συντάκτης στις τηλεοπτικές εκπομπές «Περί γης ο λόγος» της ΕΤ3, «Γαία ελληνική» της ΕΤ1, «Γη της ευφορίας» και «Κέντρο της περιφέρειας» επίσης στην ΕΤ3.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΕΡΒΑΣ

Latest posts by ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΕΡΒΑΣ (see all)

σκιουροσ ο επιμονοσ

ΣΚΙΟΥΡΟΣ Ο ΕΠΙΜΟΝΟΣ

Στην Αττική κυρίως, τα πεύκα υποφέρουν κάθε άνοιξη από τον ιό που είναι ευρύτερα γνωστός ως ‘βαμβακάδα’. Είτε όμως μιλάμε για ασθένειες είτε για είδη ζώων, τα δένδρα αντιμετωπίζουν πολλούς εχθρούς. Ένα είδος ζώου, που ανήκει στην κατηγορία των χωροκατακτητικών, είναι και ο γκρίζος σκίουρος που απασχολεί πολύ τη Γηραιά Αλβιόνα. Όχι όμως με τη μορφή του κινουμένου σχεδίου, αλλά ως ανταγωνιστής ζώων και δένδρων. Οποιοσδήποτε έχει κάνει μια βόλτα σε ένα πάρκο στο Λονδίνο, θα παρατήρησε την παρουσία του γκρίζου σκίουρου. Αυτά τα όμορφα θηλαστικά, εξαπατούν με την εικόνα τους. Έχοντας ως φυσικό περιβάλλον τη Βόρειο Αμερική, εισήχθησαν στη Βρετανία σαν κατοικίδια το 19ο αιώνα. Από τότε, ο πληθυσμός τους αυξήθηκε με σημαντικές επιπτώσεις.

Η Μπρέντα Μέηλ ανήκει στη Βρετανική Επιτροπή Δασών, ειδικεύεται στο συγκεκριμένο ζώο και εργάζεται για λογαριασμό ενός Κέντρου Έρευνας στα νότια της Αγγλίας. Εξηγεί λοιπόν ότι «ο γκρίζος σκίουρος έχει τη μεγαλύτερή του επίπτωση στον Ευρωπαϊκό κόκκινο σκίουρο και εκεί όπου έχει επεκταθεί ο γκρίζος σκίουρος σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, παρατηρούμε μείωση στην παρουσία του κόκκινου σκίουρου. Ανταγωνίζονται για την τροφή κι η κύρια επίπτωση είναι η μείωση του αναπαραγωγικού ρυθμού του κόκκινου σκίουρου, κυρίως όμως η παρουσία αυτού που λέμε ‘ιός του σκίουρου’. Παρ’ όλο ότι πιστεύουμε πως ο γκρίζος σκίουρος είναι φορέας της ασθένειας, δε φαίνεται να επηρεάζει τον ίδιο!»
Ο πληθυσμός των Ευρωπαϊκού κόκκινου σκίουρου μειώνεται λοιπόν δραστικά. Αντίθετα, ο γκρίζος που δεν έχει να αντιμετωπίσει κάποιον πραγματικό ανταγωνιστή ή θηρευτή, πληθύνεται. Όμως –και για άγνωστους λόγους- οι γκρίζοι σκίουροι ροκανίζουν το φλοιό των νεαρών δένδρων, τα οποία δεν είναι σε θέση πια να αναπτυχθούν και νεκρώνονται. Κάτι που προκαλεί μεγάλες ζημιές στον κλάδο της υλοτομίας.Οι επιστήμονες στο Κέντρου Έρευνας, αναζητούν διάφορες οδούς επίλυσης αυτών των προβλημάτων. Σύμφωνα με τη Δασολόγο Μπρέντα Μέηλ «Ένας περιορισμός γονιμότητας, είναι ανάμεσα σε όσα εξετάζουμε, στην Εθνική Επιτροπή Δασών. Δεν είναι όμως κάτι που θα αφανίσει τους σκίουρους. Ο μόνος τρόπος να επιλυθεί το πρόβλημα θα είναι να τους απομονώσουμε κι ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό είναι αν παγιδευτούν.»

Οι γκρίζοι σκίουροι κάνουν την εμφάνισή τους και στη Βόρεια Ιταλία. Εκεί είναι απαραίτητος ο έλεγχος για να μην επεκταθούν σε γειτονικές χώρες. Διότι το ευρύ κοινό μπορεί να έχει την εικόνα του Τσιπ και του Ντέηλ που αμέριμνοι ανεβοκατεβαίνουν τις βελανιδιές. Η ζημιά που μπορεί να προκαλέσει όμως ένα ζωικό είδος, εκτός του φυσικού τόπου του, είναι πραγματική και δυστυχώς διόλου χαριτωμένη.