Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για την «πράσινη ανάπτυξη» της χώρας. Μέχρι σήμερα όμως κάθε λόγος για το «πράσινο» στην κυβερνητική πρακτική, ήταν πράσινη πολιτική πράσινων αλόγων. Πράσινοι παράδεισοι που έχουν μείνει στις μακέτες και ανοιχτά παράθυρα που παραμένουν κλειστά και καθαρός αέρας δεν έχει μπει ακόμα. Τι χρειάζεται για να γεμίσει πράσινο μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα; Σωστός σχεδιασμός, έλεγχος και έντιμοι πολίτες που θα ενδιαφέρονται να αλλάξουν τον τόπο. Ας δούμε όμως και τι πρέπει να κάνουμε εμείς από την πλευρά μας για να δώσουμε λίγο πράσινο στο τσιμεντοποιημένο σώμα των πόλεων που ζούμε.

Περισσότερο λοιπόν από ποτέ εξαιτίας της εκτεταμένης μόλυνσης του πλανήτη και των πυρκαγιών είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας πρασίνου. Ξεκινώντας από τα μπαλκόνια και φτάνοντας μέχρι τις ταράτσες και τις στέγες των σπιτιών. Το πράσινο καθορίζει την ποιότητα ζωής. Στην Αθήνα η αντιστοιχία πρασίνου για κάθε κάτοικο είναι 2,5 τ.μ. για κάθε κάτοικο με ελάχιστο απαιτούμενο όριο επιβίωσης τα 10 τ.μ.  βάζοντας την Αθήνα στην κατώτερη θέση της λίστας όλων των ευρωπαϊκών πόλεων.

Το πράσινο είναι από τα βασικότερα φίλτρα που συγκρατούν τους ρύπους του αέρα και ένα μεγάλο μέρος της σκόνης. Για παράδειγμα 100 στρέμματα πρασίνου κρατούν 4 τόνους σκόνης το χρόνο το οποίο εκλεπτύνεται μετά στο χώμα σαν οργανική ουσία. Επίσης σημαντική είναι και η συγκράτηση του μικροβιακού φορτίου. Έρευνες έχουν δείξει  ότι τα παθογόνα μικρόβια μειώνονται μέχρι και 10%.

Το πράσινο εξοικονομεί μέχρι 50% ενέργεια γιατί μειώνει την ανάγκη χρήσης κλιματιστικού. Δρα σαν φυσικό μονωτικό και με εξαιρετική μάλιστα απόδοση. Παράλληλα οι πράσινες στέγες προστατεύουν και τη φυσική μόνωση του κτιρίου από υγρασία και ηχορύπανση.

Η ευρωπαϊκή ένωση προς το παρόν επιδοτεί μόνο τα δημόσια κτίρια για τέτοιου είδους κατασκευές αν και θα έπρεπε στο πλαίσιο της αλλαγής των κτιρίων σε οικολογικά να δίνεται μια βοήθεια και σε ιδιώτες. Στη χώρα μας έχουμε τέτοια παραδείγματα όπως οι ταράτσες του κτιρίου του Δήμου Αθηναίων, του ΗΣΑΠ, του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και κάποιοι ιδιώτες αρχίζουν να κατανοούν  τη χρησιμότητα και τα οφέλη από ένα τέτοιο εγχείρημα.

Ας δούμε όμως τι είναι οι πράσινες στέγες. Αντί να γεμίζουμε τη βεράντα μας με γλάστρες, βάζουμε μια ειδική μόνωση, βάζουμε κατάλληλα υλικά και μετατρέπουμε την ταράτσα μας σε έναν πραγματικό κήπο. Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό υπόστρωμα φυτεύουμε όπως θα φυτεύαμε σε έναν πραγματικό κήπο και έτσι η ταράτσα μας μπορεί να μετατραπεί σε ένα χώρο πρασίνου με γκαζόν και εμείς να μπορούμε να απολαμβάνουμε κάθε πρωί τον καφέ μας ή το πρωινό μας στον ιδιόκτητο κήπο μας!

Μια εναλλακτική γρήγορη λύση για όλα τα βαλάντια ανάλογα βέβαια με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε, την ποικιλία του γκαζόν, τα τετραγωνικά που θα καλύψουμε ή τις γλάστρες που θα χρησιμοποιήσουμε..

Το κόστος μιας πράσινης στέγης ξεκινάει από 80 ευρώ το τετραγωνικό και η διάρκεια ζωής της φτάνει τη διάρκεια ζωής του κτιρίου.

Η συντήρηση μιας πράσινης στέγης είναι ακριβώς ιδία με τη συντήρηση που θα είχε ένας οποιοσδήποτε κήπος. Μια πράσινη στέγη ημι-εντατικού τύπου μπορεί να έχει από μια επιφάνεια γκαζόν με στοιχειώδεις φυτεύσεις και με λιγότερο υδροβόρα φυτά οπότε και λιγότερη κατανάλωση νερού.

Προηγούμενο άρθροΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ
Επόμενο άρθροΠΡΩΤΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕΤΑ Η ΑΓΟΡΑ
Avatar
Η Δήμητρα είναι δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια του μοναδικού στην Ελλάδα νεανικού δελτίου ειδήσεων nicknews και μεγαλύτερου καναλιού για παιδιά και εφήβους που ήρθε και στη χώρα μας από το Σεπτέμβρη του 2010, του nickelodeon. Επίσης στο nicknews επιμελείται και την πολύ επιτυχημένη σε μεγάλους και μικρούς στήλη στο νεανικό δελτίο με τον τίτλο « Ξέρετε ότι..». μια στήλη με εκπαιδευτικό χαρακτήρα δοσμένη όμως με έναν πολύ ευχάριστο και κατανοητό όπου μέσα από αυτή όλοι μπορούν να μάθουν όσα δεν ξέρουν και ακόμα περισσότερα.. Η πορεία της στη δημοσιογραφία κλείνει μια εικοσαετία. Μετά την αποφοίτησή της από τη σχολή Δημοσιογραφίας εργάστηκε αμέσως στην τηλεόραση ως συντάκτρια (ΝΕW CHANNEL, MEGA, ANTENNA (στις ειδήσεις και στις εκπομπές "Καλημέρα Ελλάδα" με το Γιώργο Παπαδάκη και "Στούντιο με Θέα"με το Νίκο Μάνεση), ΕΤ1, ΕΤ3. Εργάστηκε και στον έντυπο τύπο (Αδέσμευτος Τύπος, Κυριακάτικη Απογευματινή και σε αγγλοελληνικά επιχειρηματικά περιοδικά) και στην ΕΡΑ2 («Καλή σου μέρα αν ξυπνάς»). Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 πήρε συνεντεύξεις για λογαριασμό του «Αθήνα 2004», απόVIP που επισκέφθηκαν τη χώρα μας, αθλητές, αρχηγούς κρατών κλπ. Εργάστηκε ως συντάκτης στις εκπομπές «Περί γης ο λόγος» ΕΤ3, «Γαία ελληνική» ΕΤ1, «Γη της ευφορίας» και «Κέντρο της περιφέρειας», « Σε ρυθμούς ελληνικούς», με πλήθος ρεπορτάζ και αποστολών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Επίσης είχε την επιμέλεια και παρουσίαση της ραδιοφωνικής, ενημερωτικής και ψυχαγωγικής εκπομπής με τίτλο «Στη χώρα της Δήμητρας» που μεταδιδόταν από τα περιφερειακά της ΕΡΑ που στόχο είχε κυρίως την ενημέρωση των κατοίκων της περιφέρειας σε θέματα Ευρωπαϊκής ένωσης.