Το αποκαλούν το γάλα των μελισσών και δεν έχουν άδικο αφού είναι η κρεμμώδης εκείνη ουσία που εγκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των εργατριών. Ονομάζεται βασιλικός πολτός γιατί μέσα σε αυτόν εμπεριέχεται ο καθοριστικός εκείνος παράγοντας που θα μετατρέψει τη μέλισσα από εργάτρια σε βασίλισσα και έτσι θα παρατείνει τη ζωή της. Μαζί και τη δική μας…

Eίναι από τα πιο θαυματουργά προϊόντα της μέλισσας, η καλύτερη πρωτεΐνη για τον ανθρώπινο οργανισμό, πλούσια σε βιταμίνες και γενετήσιες ορμόνες.

Είναι πλούσια πηγή βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και αμινοξέων. Η μέση χημική του σύσταση είναι υγρασία 65%, πρωτεΐνες 14%, υδατάνθρακες 12%, λιπίδια 5% και ανόργανα στοιχεία 1%. Το υπόλοιπο ποσοστό αποτελείται από διάφορες ενώσεις , όπως νουκλεικά οξέα όπως DNA και RNA αλλά και γενετήσιες ορμόνες. Όμως αρκετά συστατικά του παραμένουν ακόμη απροσδιόριστα.

Είναι ένα θαυματουργό προϊόν πάνω στο οποίο γίνονται συνεχώς έρευνες σε ολόκληρο τον κόσμο. Μερικοί μάλιστα λένε ότι ίσως εκεί να βρίσκεται το μυστικό της μακροβιότητας.
Ο βασιλικός πολτός βρίσκει μεγάλη εφαρμογή στην παιδιατρική. Αυξάνει το σωματικό βάρος των παιδιών, βελτιώνει την όρεξη, αυξάνει και σταθεροποιεί τα ερυθρά αιμοσφαίρια στα αναιμικά παιδιά, θεραπεύει τη χρόνια δυσκοιλιότητα, έχει αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, θεραπεύει και προστατεύει τα ούλα των δοντιών από αιμορραγίες, διεγείρει το μεταβολισμό και βοηθά στην αντιμετώπιση του ερυθηματώδη λύκου. Ρυθμίζει τον μεταβολισμό συντονίζοντας τις λειτουργίες του οργανισμού, αυτοθεραπεύει τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό του σύστημα.
Για τα μικρά παιδιά η ημερήσια δόση δεν πρέπει να ξεπερνά το 1/10 του γραμμαρίου.
Την περίοδο της έντονης μελιτοφορίας οι μέλισσες παράγουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα βασιλικού πολτού. Τότε ο μελισσοκόμος πρέπει να προετοιμάσει το μελίσσι για να μεγιστοποιήσει την παραγωγή. Ο βασιλικός πολτός είναι από τα πιο σημαντικά παράγωγα αλλά και τα πιο δύσκολα στην παραγωγή τους. Θέλει ιδιαίτερες γνώσεις για να γίνει η συγκομιδή.
Ο πιο συστηματικός τρόπος παραγωγής είναι με τη μέθοδο του εμβολιασμού.
Στη διατήρηση των πολύτιμων συστατικών του συμβάλει η καλή αποθήκευσή του. Τα βαζάκια με το βασιλικό πολτό θα πρέπει να τυλίγονται με αλουμινόχαρτο για να προστατεύονται από το φως. Ο βασιλικός πολτός και γενικά τα προϊόντα της κυψέλης μπορούν εύκολα να νοθευτούν. Πρέπει  να ξέρουμε την προέλευσή του, από ποιο παραγωγό προήλθε και που παράχθηκε. Το χρώμα του αποτελεί πολλές φορές δείκτη φρεσκότητας και καταλληλότητας. Ο φρέσκος πολτός έχει ασπριδερό χρώμα έως ανοιχτό κίτρινο και η γεύση του είναι όξινη που οφείλεται στο πολύ χαμηλό PH που έχει.
Οι Έλληνες μελισσοκόμοι θεωρούνται από τους πιο προοδευτικούς στον κόσμο. Πρόσφατα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο σε μελίσσια. Οι σωστοί μελισσοκομικοί χειρισμοί, χωρίς φάρμακα και η τοποθέτηση των μελισσιών σε χώρους πλούσιας μελιτοφορίας θα δώσουν ποιοτικά προϊόντα. Τα προϊόντα της μέλισσας και ιδιαίτερα ο βασιλικός πολτός είναι προϊόντα χρήσιμα και ωφέλημα για τον άνθρωπο. Ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει από τη μέλισσα μια πολύ ακριβή και ποιοτική  πρωτεΐνη σε χαμηλή τιμή.
Είναι μια απίστευτα δυνατή ουσία αφού το 95% της σύστασής του παραμένει ανεξιχνίαστο. Τροφοδοτήστε λοιπόν τον οργανισμό σας με προϊόντα από τη φύση, πολύτιμα για μια ποιοτική και υγιεινή  ζωή!
Προηγούμενο άρθροΝΕΟ ΣΟΚ: Η ΚΡΙΣΗ ΚΤΥΠΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Επόμενο άρθροΤΑ ΤΑΚΟΥΝΙΑ ΜΑΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΓΕΝΙΚΩΣ
Avatar
Η Δήμητρα είναι δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια του μοναδικού στην Ελλάδα νεανικού δελτίου ειδήσεων nicknews και μεγαλύτερου καναλιού για παιδιά και εφήβους που ήρθε και στη χώρα μας από το Σεπτέμβρη του 2010, του nickelodeon. Επίσης στο nicknews επιμελείται και την πολύ επιτυχημένη σε μεγάλους και μικρούς στήλη στο νεανικό δελτίο με τον τίτλο « Ξέρετε ότι..». μια στήλη με εκπαιδευτικό χαρακτήρα δοσμένη όμως με έναν πολύ ευχάριστο και κατανοητό όπου μέσα από αυτή όλοι μπορούν να μάθουν όσα δεν ξέρουν και ακόμα περισσότερα.. Η πορεία της στη δημοσιογραφία κλείνει μια εικοσαετία. Μετά την αποφοίτησή της από τη σχολή Δημοσιογραφίας εργάστηκε αμέσως στην τηλεόραση ως συντάκτρια (ΝΕW CHANNEL, MEGA, ANTENNA (στις ειδήσεις και στις εκπομπές "Καλημέρα Ελλάδα" με το Γιώργο Παπαδάκη και "Στούντιο με Θέα"με το Νίκο Μάνεση), ΕΤ1, ΕΤ3. Εργάστηκε και στον έντυπο τύπο (Αδέσμευτος Τύπος, Κυριακάτικη Απογευματινή και σε αγγλοελληνικά επιχειρηματικά περιοδικά) και στην ΕΡΑ2 («Καλή σου μέρα αν ξυπνάς»). Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 πήρε συνεντεύξεις για λογαριασμό του «Αθήνα 2004», απόVIP που επισκέφθηκαν τη χώρα μας, αθλητές, αρχηγούς κρατών κλπ. Εργάστηκε ως συντάκτης στις εκπομπές «Περί γης ο λόγος» ΕΤ3, «Γαία ελληνική» ΕΤ1, «Γη της ευφορίας» και «Κέντρο της περιφέρειας», « Σε ρυθμούς ελληνικούς», με πλήθος ρεπορτάζ και αποστολών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Επίσης είχε την επιμέλεια και παρουσίαση της ραδιοφωνικής, ενημερωτικής και ψυχαγωγικής εκπομπής με τίτλο «Στη χώρα της Δήμητρας» που μεταδιδόταν από τα περιφερειακά της ΕΡΑ που στόχο είχε κυρίως την ενημέρωση των κατοίκων της περιφέρειας σε θέματα Ευρωπαϊκής ένωσης.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.