Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΙΟΥ

Η Δήμητρα είναι δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια του μοναδικού στην Ελλάδα νεανικού δελτίου ειδήσεων nicknews και μεγαλύτερου καναλιού για παιδιά και εφήβους που ήρθε και στη χώρα μας από το Σεπτέμβρη του 2010, του nickelodeon. Επίσης στο nicknews επιμελείται και την πολύ επιτυχημένη σε μεγάλους και μικρούς στήλη στο νεανικό δελτίο με τον τίτλο « Ξέρετε ότι..». μια στήλη με εκπαιδευτικό χαρακτήρα δοσμένη όμως με έναν πολύ ευχάριστο και κατανοητό όπου μέσα από αυτή όλοι μπορούν να μάθουν όσα δεν ξέρουν και ακόμα περισσότερα.. Η πορεία της στη δημοσιογραφία κλείνει μια εικοσαετία. Μετά την αποφοίτησή της από τη σχολή Δημοσιογραφίας εργάστηκε αμέσως στην τηλεόραση ως συντάκτρια (ΝΕW CHANNEL, MEGA, ANTENNA (στις ειδήσεις και στις εκπομπές "Καλημέρα Ελλάδα" με το Γιώργο Παπαδάκη και "Στούντιο με Θέα"με το Νίκο Μάνεση), ΕΤ1, ΕΤ3. Εργάστηκε και στον έντυπο τύπο (Αδέσμευτος Τύπος, Κυριακάτικη Απογευματινή και σε αγγλοελληνικά επιχειρηματικά περιοδικά) και στην ΕΡΑ2 («Καλή σου μέρα αν ξυπνάς»). Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 πήρε συνεντεύξεις για λογαριασμό του «Αθήνα 2004», απόVIP που επισκέφθηκαν τη χώρα μας, αθλητές, αρχηγούς κρατών κλπ. Εργάστηκε ως συντάκτης στις εκπομπές «Περί γης ο λόγος» ΕΤ3, «Γαία ελληνική» ΕΤ1, «Γη της ευφορίας» και «Κέντρο της περιφέρειας», « Σε ρυθμούς ελληνικούς», με πλήθος ρεπορτάζ και αποστολών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Επίσης είχε την επιμέλεια και παρουσίαση της ραδιοφωνικής, ενημερωτικής και ψυχαγωγικής εκπομπής με τίτλο «Στη χώρα της Δήμητρας» που μεταδιδόταν από τα περιφερειακά της ΕΡΑ που στόχο είχε κυρίως την ενημέρωση των κατοίκων της περιφέρειας σε θέματα Ευρωπαϊκής ένωσης.
απο τισ σερρεσ το ελιξιριο τησ μακροζωιασ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΤΟ ΕΛΙΞΙΡΙΟ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ

Την πληροφορία στη ΝΑΣΑ την έδωσε ένας Βέλγος επιστήμονας και από τότε έγινε η τροφή των αστροναυτών. Την ανακάλυψε πριν από πολλές δεκαετίες στη λίμνη Τσάτς στην Αφρική όταν παρατήρησε ότι κάποια φυλή ήταν πιο ψηλή, ζούσε πολύ περισσότερο από τις άλλες φυλές της περιοχής και είχε καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η τροφή τους ήταν το κλειδί. Τρέφονταν με ένα πολτό από γαλαζοπράσινα φύκια που έβγαιναν από τη θερμή ηφαιστιογενή λίμνη. Αφού μελέτησε τη σύστασή τους ανακάλυψε ότι η σπιρουλίνα ήταν η πηγή της ζωής.

Σήμερα ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τους επιτελείς της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας ΕSA που σχεδιάζουν τον αποικισμό του Άρη με τη δημιουργία επανδρωμένων βάσεων, είναι η διατροφή των αστροναυτών. Όλα τα τρόφιμα για τους αστροναύτες  στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μεταφέρονται από τη Γη, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό σε μακροχρόνιες αποστολές. Έτσι η ESA ανέθεσε σε δύο γαλλικές εταιρείες με μεγάλη εμπειρία στη δημιουργία νέων προϊόντων διατροφής να δημιουργήσουν γευστικές συνταγές, οι οποίες θα εξασφαλίζουν μια ισορροπημένη διατροφή στους αποίκους του Άρη.

Οι δυο εταιρείες κατάφεραν να συνθέσουν 11 νόστιμες συνταγές που θα μπορούσαν  να αξιοποιηθούν στις μελλοντικές διαστημικές αποστολές μακράς διαρκείας. Η δημιουργία τους στηρίχτηκε σε εννέα βασικά συστατικά που οι ειδικοί θεωρούν ότι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε θερμοκήπια που θα δημιουργηθούν στις μελλοντικές αποικίες στον Άρη, αλλά και σε άλλους πλανήτες. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, τα εννέα βασικά συστατικά που θα μπορούν να καλλιεργούνται στον Άρη θα είναι ρύζι, κρεμμύδια, ντομάτες, σόγια, πατάτες, μαρούλι, σπανάκι, σιτάρι και.. σπιρουλίνα.

Ας δούμε όμως τι μας προσφέρει :
1. περιέχει όλα τα απαραίτητα στον οργανισμό αμινοξέα.
2. είναι μοναδική πηγή σε γ-λινολενικό οξύ  το οποίο περιέχεται και στο μητρικό γάλα).
3. ελαττώνει το συναίσθημα της υπερβολικής όρεξης.
4. είναι φυσική πηγή σιδήρου και συμπλέγματος Β βιταμινών.
5. περιέχει μόνο φυσικά θρεπτικά συστατικά.
6. δίνει ενέργεια σε όσους ελέγχουν το βάρος τους.
7. ρυθμίζει το ΡΗ του σώματος
8. περιέχει ωμέγα 3 και ωμέγα 6
9. αποτελεί ιδανική τροφή για ευπαθή άτομα όπως έγκυες, ηλικιωμένους και παιδιά.

Σήμερα υπάρχουν 80 παραγωγοί σπιρουλίνας στον κόσμο. Μεγαλύτερη παραγωγός χώρα είναι η Αμερική. Στην Ευρώπη οι μοναδικοί που παράγουν σπιρουλίνα είναι δυο παραγωγοί, από τα Θερμά της Νιγρίτας Σερρών. Η μοναδικότητά της οφείλεται σε δυο αμινοξέα τα οποία δεν απαντώνται πουθενά αλλού σε τόσο μεγάλη συγκέντρωση. Ποτέ δεν θα περίμενε κανείς ότι ένα τόσο μικροσκοπικό φύκι με πλάτος και μήκος που μετριέται σε χιλιοστά του χιλιοστού θα μπορούσε να ήταν τόσο θαυματουργό.

Η ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ είναι η μοναδική τροφή που περιέχει πρωτεΐνες που αγγίζουν το 70%. Δεύτερη έρχεται η σόγια με 35% και τρίτο το ωμό μοσχαρίσιο συκώτι με 10%. Ο ανθρώπινος  οργανισμός αποβάλλει μόνο το 2% της σπιρουλίνας έτσι παίρνει σχεδόν όλα τα θαυματουργά της στοιχεία. Δεν είναι μοναδική όμως μόνο γι’ αυτό, είναι και η μεγαλύτερη πηγή βιταμίνης Β. Μάλιστα η σπιρουλίνα των Σερρών αποδεδειγμένα είναι η καλύτερη γιατί το προϊόν παράγεται θερμοκηπιακά άρα είναι καθαρό χωρίς προσμίξεις και η ξήρανσή του γίνεται με φυσικό τρόπο, χωρίς την προσθήκη χημικών.

Η ελληνική σπιρουλίνα παράγεται μέσα σε δεξαμενές με γλυκό νερό, με τη μορφή λάσπης. Η διαδικασία παραγωγής της ξεκινά τον Μάρτιο. Η ιδέα γεννήθηκε, όταν το ΙΓΜΕ και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, εξερεύνησαν το γεωθερμικό πλούτο της περιοχής. Τα πρώτα στελέχη τα προμηθεύτηκαν από το πανεπιστήμιο και τα τελευταία χρόνια διατηρούν τα δικά τους. Ο ΟΗΕ σχεδιάζει να βοηθήσει, με τη σπιρουλίνα, πληθυσμούς που υποσιτίζονται. Μπορείτε να την προμηθευτείτε από όλα τα καταστήματα βιολογικών ειδών καθώς και τα φαρμακεία. Δεν κοστίζει ακριβά αφού για την ελάχιστη κατανάλωση το κόστος είναι 16 ευρώ το μήνα. Ίσως τελικά η σπιρουλίνα να είναι το μυστικό της μακροζωίας και η τροφή του μέλλοντος στις.. κλιματολογικές αλλαγές που έρχονται!