ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟ Ο ΜΠΑΡΟΖΟ!!!

0
86

Ο Π. ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ, τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ, ΠΡΩΤΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ, «ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ» ΤΗΝ  «αντι ΜΠΑΡΟΖΟ» ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ

ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΚΡΑΤΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ 

Επί τάπητος έχει τεθεί η πιθανότητα να υπάρξει «αντίπαλο δέος» στον Ζ.Μπαρόζο, κατά την διαδικασία επανεκλογής του ως Προέδρου της Κομισιόν –για δεύτερη φορά- τον Νοέμβριο. Ο Γ. Παπανδρέου, και ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πρωταγωνιστεί, στο να υπάρξει μια ευρεία συμμαχία στην Ε.Ε και το Ευρωκοινοβούλιο, ώστε απέναντι στον κ. Μπαρόζο να υπάρχει και άλλος υποψήφιος.
Στην εναλλακτική πρόταση, βρίσκεται ψηλά το όνομα του Σοσιαλδημοκράτη Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν, πρώην Πρωθυπουργού της Δανίας, (απλή συνωνυμία με τον Άντε Ράσμουσεν νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ) ενώ σε περίπτωση που αυτό δεν προχωρήσει το επόμενο χαρτί –πλην απροόπτου- θα είναι ο Γκόραν Πέρσον, πρώην Πρωθυπουργός της Σουηδίας.

Τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τις Ευρωεκλογές και πρωτίστως οι συσχετισμοί δυνάμεων στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, δεν είναι τόσο ευνοϊκοί για τους Σοσιαλιστές (του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος), όμως η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Οι  διαβουλεύσεις – τις οποίες πραγματοποιεί και ο κ. Παπανδρέου, κινούνται σε δύο επίπεδα:

– Σε επίπεδο Κυβερνήσεων και κυρίως εκεί που υπάρχουν Σοσιαλιστές ή Σοσιαλδημοκράτες . Αυτές τις ώρες επικεντρώνει την προσπάθεια του να πείσει τους Ισπανούς του Θαπατέρο, να μην στηρίξουν τον «γείτονα» Μπαρόζο, καθώς λόγω της γειτνίασης με την Πορτογαλία, η Ισπανία είχε στηρίξει την εκλογή του νυν Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

– Στο Ευρωκοινοβούλιο , που θα εγκρίνει ή όχι την επιλογή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στην ουσία είναι συμφωνία των Κυβερνήσεων . Κατ΄αρχήν στόχος είναι να «κουμπώσει» μια Συμμαχία μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα του νέου Προέδρου , ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους. Αν βέβαια στη συνέχεια αυτή η Συμμαχία θα έχει και στήριξη των Οικολόγων – Πράσινων ή των διάσπαρτων ομάδων της Αριστεράς , θα είναι ένα επιπλέον αβαντάζ.

Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω της ευθείας εμπλοκής στην όλη διαδικασία Εθνικών Κυβερνήσεων και εκεί παίζονται πολλά και υπάρχουν και ποικίλα συμφέροντα. Ωστόσο δημοσίως ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, έχει ταχθεί κατά της επανεκλογής Μπαρόζο. Θεωρεί και πως δεν έχει πετύχει στο πόστο του, αλλά και πως είναι εξαιρετικά «δογματικά νεοφιλελεύθερος», ώστε να μπορέσει να δώσει σχέδιο, όραμα και προοπτική για την αντιμετώπιση συγκροτημένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της. Εκτιμά πως ο Πωλ Ράσμουσεν, συμβολίζει (και από την θητεία του, ως Πρωθυπουργός της Δανίας) , το κοινωνικό κράτος , την κοινωνική Ευρώπη, την πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη, τους θεσμούς διαφάνειας κ.α

Υπενθυμίζουμε ότι παραμονές Ευροεκλογών, υπήρξε έκκληση (που δημοσιεύτηκε στο NEW DEAL) για κοινό υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος θα μπορεί να αντιμετωπίσει τον Ζοζέ Μπαρόζο, που απηύθυναν  οκτώ Ευρωπαίοι σοσιαλιστές πρώην ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Κώστας Σημίτης.

Τη διακήρυξη, υπογράφουν ακόμη ο Γερμανός Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Γάλλος Λιονέλ Ζοσπέν, ο Ισπανός Φελίπε Γκονζάλες, ο Φινλανδός Πάαβο Λίπονεν, ο Αυστριακός Φρανς Βρανίτσκι και ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι.
Οι οκτώ πρώην ηγέτες, με την πρωτοβουλία του Μάριο Σοάρες, πρώην προέδρου και πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, επισημαίνουν ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει ήδη παρουσιάσει τον επίσημο υποψήφιό του και εκφράζουν την ελπίδα ότι ένας υποψήφιος από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα μπορεί να κάνει τη διαφορά έναντι του κ. Μπαρόζο, ο οποίος είναι φαβορί για δεύτερη θητεία στην Κομισιόν.

Previous articleΚΥΝΗΓΟΙ ΕΝΟΣ… ΑΛΛΟΘΙ
Next articleΠΑΙΔΙΑ ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΘΕΟΥ
Ο Αλφόνσος είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ερμούπολη της Σύρου. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία στο Παρίσι, όπου έλαβε το πτυχίο της Ανωτάτης Σχολής Κοινωνικών Επιστημών (E.H.E.S.S) και το πτυχίο του 10ου Πανεπιστημίου (PARIS 10) και μεταπτυχιακό τίτλο (DEA) στην Πολιτική Κοινωνιολογία. Από το 1990 ασχολείται επαγγελματικά με την δημοσιογραφία και για την διαδρομή του αυτή τιμήθηκε και με το Βραβείο του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου. Α. Μπότση, το 2007. Ασχολείται με το Πολιτικό και Διπλωματικό ρεπορτάζ και έχει εργαστεί σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεοπτικά δίκτυα. Είναι υπεύθυνος του Πολιτικού Ρεπορτάζ στην εφημερίδα «ΒΡΑΔΥΝΗ», πολιτικός συντάκτης στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ και ανταποκριτής του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ). Έχει συνεργαστεί και έχει κάνει δημοσιεύσεις σε γνωστές – επιστημονικού χαρακτήρα Επιθεωρήσεις κυρίως Γαλλικές- όπως στο «DEBAT», το «PROJET» κ.α.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.