ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ

Η αποχή μιας σημαντικής μερίδας ψηφοφόρων από τις κάλπες της 7ης Ιουνίου, πρόσφερε στα κόμματα και τις ηγεσίες τον απαραίτητο πολιτικό χρόνο, προκειμένου να προετοιμαστούν για την τελική αναμέτρηση των εθνικών βουλευτικών εκλογών. Από την 8η Ιουνίου, ξεκινά μια μακρά προεκλογική περίοδος με απώτατο χρονικό ορίζοντα τον Μάρτη του 2010. Έως τότε, όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά, καθώς το πολιτικό περιβάλλον παραμένει ρευστό.

Μέσα στο κλίμα ρευστότητα, η ΝΔ αναζητά την ελπίδα της ανάκαμψης στο κομμάτι των ψηφοφόρων που δεν προσήλθαν στις κάλπες. Γιαυτό και σπεύδει να χρωματίσει την αποχή με σαφή προτίμηση στο «γαλάζιο». Θα ήταν όμως πολύ καλή για να είναι αληθινή η εκτίμηση ότι μόνο οι γαλάζιοι ψηφοφόροι δεν προσήλθαν στις κάλπες κι έστειλαν – χωρίς να καταψηφίσουν την κυβέρνηση – «μήνυμα δυσαρέσκειας». Στην πραγματικότητα, ο «γαλάζιος» χρωματισμός της αποχής φαντάζει οριακά αυθαίρετος.

Πρώτον, διότι η αποχή δεν είναι μετρήσιμη. Όσο η Πολιτεία δεν προχωρά στην εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων κι όσο είναι ανέφικτο να μετρηθεί πόσοι από τους απέχοντες είναι ψηφοφόροι της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ ή που θα ψήφιζαν το ένα ή το άλλο κόμμα.

Δεύτερον, διότι η ημερομηνία των Ευρωεκλογών συνέπεσε με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, όπου αρκετοί ψηφοφόροι (ανεξαρτήτου πολιτικής προτίμησης) ψήφισαν εκδρομή ή ξεκούραση κι όχι κάλπη, σε μια κατά παράδοση «χαλαρή» εκλογική αναμέτρηση.

Τρίτον, διότι υπάρχει μια σημαντική μερίδα πολιτών που εκ των πραγμάτων τηρεί στάση αναμονής και ουδετερότητας έναντι όλων των κομμάτων – όχι απαραίτητα ότι «γυρνά πλάτη» στο πολιτικό σύστημα, ούτε πολύ περισσότερο ότι σηματοδοτεί την άρση της εμπιστοσύνης του προς αυτό…

Υπό αυτή την έννοια, η αποχή αποτελεί μέρος της συζήτησης κι όχι το επίκεντρο. Αν η συζήτηση επικεντρωθεί στην αποχή το πολιτικό συμπέρασμα που θα προκύψει θα είναι ευλόγως αποπροσανατολιστικό. Κατά συνέπεια, για πιο ασφαλή πολιτικά συμπεράσματα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα νέα δεδομένα που προέκυψαν απ’ όσους συμμετείχαν ενεργά στην εκλογική διαδικασία κι όχι απ’ όσους απείχαν για τον α ή τον β λόγο. Αυτοί ήταν, κυρίως, που έστειλαν και το πολιτικό μήνυμα.

Πρώτο δεδομένο λοιπόν, είναι πως το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητα του δικομματισμού. Παρά την αποχή τα δυο μεγάλα κόμματα συγκέντρωσαν ένα ποσοστό που αγγίζει το 70%. Δεδομένου μάλιστα ότι είναι μάλλον απίθανο ψηφοφόροι του ΚΚΕ ή του ΛΑΟΣ να επέλεξαν παραλία αντί κάλπης, στις επικείμενες εθνικές εκλογές τα δυο μεγάλα κόμματα θα μοιραστούν την πλειονότητα των ψήφων όσων απείχαν, αυξάνοντας σημαντικά τα ποσοστά τους. Έτσι, τα ποσοστά των μικρών κομμάτων είναι μάλλον τα ανώτατα δυνατά.

Δεύτερο δεδομένο. Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δεν θα προκαλέσει ριζικές ανακατατάξεις στο εσωτερικό των κομμάτων, τα οποία θα προσέλθουν στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση με τους ίδιους επικεφαλείς. Όλοι ανεξαιρέτως, πήραν τον πολιτικό χρόνο που ήθελαν και χρειαζόντουσαν για να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους, να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις και να ανασχεδιάσουν τη στρατηγική τους για την επόμενη και σημαντικότερη εκλογική αναμέτρηση.

Τρίτο δεδομένο. Η παράταση πολιτικού χρόνου που προσφέρεται στον κ. Κώστα Καραμανλή για να ανανεώσει την ισχύ του μέσα στο κόμμα. Στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που έχει στη διάθεσή του ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να κλείσει εσωκομματικά μέτωπα και να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες – που ήδη προεξοφλήθηκαν. Τον ίδιο πολιτικό χρόνο πήραν και οι επίδοξοι δελφίνοι για να προετοιμάσουν την «επόμενη μέρα».

Τέταρτο δεδομένο, η ολική επαναφορά του Γιώργου Παπανδρέου και η αδιαμφισβήτητη ηγετική του παρουσία στο κόμμα. Προ δυο ετών το ΠΑΣΟΚ φλερτάριζε με το σοβαρό ενδεχόμενο της διάσπασης. Σήμερα φιγουράρει πρώτο και με διαφορά, έχοντας ανέβει 13,5 ποσοστιαίες μονάδες από την αναμέτρηση των Ευρωεκλογών του 2004. Κάτι που σαφώς απαγορεύει κινήσεις αμφισβήτησης εναντίον του και επαναφορά του κόμματος στην εσωστρέφεια.

Πέμπτο δεδομένο, η μετακόμιση του ΛΑΟΣ σε υψηλότερο διαμέρισμα της κεντροδεξιάς πολυκατοικίας που επιτρέπει στο κ. Γιώργο Καρατζαφέρη να ατενίζει από καλύτερο σημείο τις εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ – όντως έτοιμος να παρέμβει καταλυτικά με ρόλο ρυθμιστή τους…

 

Previous articleΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΟΣΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ!!!
Next articleΠΑΡΑ ΤΡΙΧΑ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.