Η ΑΤΡΑΞΙΟΝ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

5
64

Χάσαμε πάλι την ουσία, συζητώντας πάνω στο «θέαμα» των σκανδάλων και όχι στα σοβαρά και τα μείζονα που έχουμε μπροστά μας, από την Δευτέρα το πρωί, όταν θα έχουν καταμετρηθεί οι ψήφοι.

Πετώντας συστηματικά την «μπάλα στην εξέδρα»  το πολιτικό προσωπικό και πρωτίστως αυτό της Συντηρητικής Κυβερνώσας Παράταξης, καθ’ όλη τη προεκλογική περίοδο,  «μπλόκαρε» ουσιαστικά κάθε σοβαρή σε συζήτηση και αντιπαράθεση.Και αυτό, σε μια συγκυρία βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης αλλά και γενικευμένης λαϊκής δυσαρέσκειας και στην Ελλάδα και στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα και ενώ είμαστε στην τελική ευθεία για τις κάλπες, έχει μεταβληθεί σε «αρένα», όπου εκτοξεύεται λάσπη, ανταλλάσσονται βαρύτατοι χαρακτηρισμοί και συνολικά η αντιπαράθεση οδηγείται σε επικίνδυνες ατραπούς, με αιχμή τα σκάνδαλα και πρωτίστως αυτό του «σήριαλ» της Siemens.

Μια υπόθεση που μπορούσε να έχει «εκκαθαριστεί» και δικαστικά και πολιτικά, χωρίς να δηλητηριάζει περαιτέρω την πολιτική ζωή. Όμως «εκκαθάριση» δεν έγινε και η Siemens είναι η «ατραξιόν» των Ευρωεκλογών. Ένα «θέαμα» για την τρέχουσα ατζέντα και την εξυπηρέτηση μόνο προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Γιατί είναι αστείο να πιστεύει κανείς, πως πετώντας στον αέρα – και μάλιστα από επίσημο Κυβερνητικό βήμα- ονόματα ή κάποιες κοινωνικές συναναστροφές – ενδυναμώνεις τους θεσμούς της διαφάνειας ή διευκολύνεις με σοβαρά στοιχεία την δικαστική έρευνα, που για σημαντικό χρονικό διάστημα κινούνταν με αργούς ρυθμούς. Όπως εκφεύγει της συμβολής για θεσμική «εκκαθάριση» της Siemens, η επίκληση κάποιων φωτογραφιών που ελήφθησαν δημόσια για δημόσιες σχέσεις, με κορυφαίο Κυβερνητικό παράγοντα δίπλα σε «φυγά» για την όλη υπόθεση ή δίπλα σε πρωταγωνιστή του άλλου ηχηρού σκανδάλου, αυτού του Βατοπεδίου.

Βέβαια το ότι μέχρι σήμερα η πολιτική ζωή είναι όμηρος της Siemens και της κάθε Siemens, βαραίνει πρωτίστως την Κυβέρνηση, υπό την έννοια πως πίστευε ότι με αυτή την υπόθεση θα κρατούσε σε ομηρία διαρκείας το ΠΑΣΟΚ, λόγω των εμπλοκών – που φέρεται ενδεχομένως να είχαν στο παρελθόν- στελέχη του.
Μόνο που αυτές οι καταστάσεις δεν είναι απλές, καθώς τα «μαύρα ταμεία», συνέχιζαν την δουλειά τους κανονικά και στην «μετά ΠΑΣΟΚ» περίοδο.

Τώρα και αφού έκλεισε, όπως έκλεισε η Βουλή και αφού η δικαστική διερεύνηση πήγε με αργόσυρτους ρυθμούς και αφού βασικοί ύποπτοι της υπόθεσης διέφυγαν ήδη στο εξωτερικό, η όλη υπόθεση εξελίσσεται σε βάρος της ουσίας των Ευρωεκλογών. Όπως για το αν θα υπάρξουν ή όχι αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, εν μέσω μάλιστα μιας βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που πλήττει τους πάντες. Ποια θα είναι η συλλογική απάντηση και το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και την ανάκαμψη. Να στηριχθεί ή όχι η επανεκλογή Μπαρόζο – ένα θέμα που πήρε ενδιαφέρουσες διαστάσεις μετά και την έκκληση οκτώ Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (πρώην Πρωθυπουργών και Αρχηγών Κρατών) που είναι υπέρ μιας εναλλακτικής υποψηφιότητας απέναντι στον νυν Πρόεδρο της Κομμισιόν ; κ.α

Previous articleΤΟ… ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΒΑΘΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ – ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ
Next articleDEAL ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΟΜΠΑΜΑ
Ο Αλφόνσος είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ερμούπολη της Σύρου. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία στο Παρίσι, όπου έλαβε το πτυχίο της Ανωτάτης Σχολής Κοινωνικών Επιστημών (E.H.E.S.S) και το πτυχίο του 10ου Πανεπιστημίου (PARIS 10) και μεταπτυχιακό τίτλο (DEA) στην Πολιτική Κοινωνιολογία. Από το 1990 ασχολείται επαγγελματικά με την δημοσιογραφία και για την διαδρομή του αυτή τιμήθηκε και με το Βραβείο του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου. Α. Μπότση, το 2007. Ασχολείται με το Πολιτικό και Διπλωματικό ρεπορτάζ και έχει εργαστεί σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεοπτικά δίκτυα. Είναι υπεύθυνος του Πολιτικού Ρεπορτάζ στην εφημερίδα «ΒΡΑΔΥΝΗ», πολιτικός συντάκτης στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ και ανταποκριτής του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ). Έχει συνεργαστεί και έχει κάνει δημοσιεύσεις σε γνωστές – επιστημονικού χαρακτήρα Επιθεωρήσεις κυρίως Γαλλικές- όπως στο «DEBAT», το «PROJET» κ.α.

5 COMMENTS

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.