Η εφευρετικότητα και η πρωτοτυπία των Ελλήνων πάντα με ξάφνιαζε. Πόσο μάλλον τους Ευρωπαίους συμπολίτες μας…

Δεν χρειάζεται φιλοσοφία για να σκεφτεί κανείς το ξάφνιασμα Ευρωπαίου επιχειρηματία όταν θα μάθαινε για την πατέντα των μεταχρονολογημένων επιταγών (του «βερεσέ με σφραγίδα» ή του «ολίγον οφειλέτης»…). Ούτε χρειάζεται φαντασία να αναλογιστεί τι θα συμβεί στους ανυποψίαστους τουρίστες όταν θα δουν τα γυάλινα κλουβιά στα μπαρ και στα εστιατόρια που θα πάνε για διασκέδαση το καλοκαίρι.
Για άλλη μια φορά η ελληνική εφευρετικότητα θα τους κτυπήσει κατακούτελα, πριν τους κτυπήσει ο ήλιος. Κι εκτός από τα ελληνικά αξιοθέατα θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τους Έλληνες καπνιστές στη γυάλα. Η Ελλάδα ένα απέραντο ενυδρείο με αυτό το περίεργο είδος ανθρώπων που τείνει προς εξαφάνιση παγκοσμίως.Ωστόσο, η… πρόοδος είναι ευδιάκριτη. Έτσι, αν η πατέντα των μεταχρονολογημένων επιταγών – όπως κι οι περισσότερες ελληνικές πατέντες – ανήκει γενικά στο ελληνικό δαιμόνιο κι όχι σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, στην περίπτωση της (αντι)καπνιστικής γυάλας και πρόσωπο υπάρχει και ονοματεπώνυμο έχει.

Πρόκειται για τον Πολύκαρπο Αδαμίδη (διόλου τυχαία μάλλον η ποντιακή καταγωγή που υποκρύπτει το όνομά του) ο οποίος στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή κατά του Καπνίσματος «Σπύρος Δοξιάδης- Γιώργος Γεννηματάς» για τα νέα μέτρα μερικής απαγόρευσης του καπνίσματος, εισηγήθηκε τα γυάλινα διαχωριστικά.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως βάση της πρότασης, οι εσωτερικοί χώροι καπνιστών θα απομονώνονται από το υπόλοιπο κατάστημα με ξεχωριστή, εσωτερική είσοδο και πιθανότατα γυάλινα χωρίσματα ορισμένου ύψους, ανάλογα με την κατά περίπτωση αρχιτεκτονική μελέτη, ενώ δεν θα είναι επιτρεπτό να υπερβούν το 40% της επιφάνειας του κάθε καταστήματος. Σύμφωνα με την ίδια τοποθέτηση, η επιφάνεια του καταστήματος όταν υπερβαίνει τα 70 τ.μ. θα υπολογίζεται χωρίς την κουζίνα, τους αποθηκευτικούς χώρους ή άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις.

Είναι προφανές ότι η πρόταση ανακούφισε τον Δημήτρη Αβραμόπουλου που βρήκε ένα τρόπο να τα χει καλά με όλους και με όλα. Ούτε να δυσαρεστήσει τους καπνιστές ψηφοφόρους του με ανούσιες απαγορεύσεις, αλλά ούτε και να φανεί επαρχιώτης πολιτικός που δεν αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών και κυρίως τις νέες απαιτήσεις των… εκπολιτισμένων αντικαπνιστών που αρχίζουν πλέον να γίνονται της μόδας.

Προηγουμένως βεβαίως ο υπουργός είχε φροντίσει να αποδείξει τη δημοκρατική του ευαισθησία και το σεβασμό του στο free willing, υπογράφοντας μέτρο που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες μπαρ ή χώρων εστίασης κάτω των 70 τ.μ. να δηλώσουν ως τα τέλη Ιουνίου αν ο χώρος τους θα απευθύνεται σε καπνιστές ή μη καπνιστές πελάτες.

 

Προηγούμενο άρθροΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Επόμενο άρθροΑΠΕΦΥΓΕ «ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΕΙΡΑΣΜΟ»
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.