«Ψήφισε στις Ευρωεκλογές. Αψήφισε την αδιαφορία» είναι το σύνθημα της καμπάνιας του υπουργείου Εσωτερικών για τις Ευρωεκλογές. Όσο όμως τα σχετικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ θα είναι στον «αέρα», οι πολίτες που δεν πρόλαβαν θα αναζητούν εναγωνίως ένα εισιτήριο με πλοίο ή αεροπλάνο για ένα προσφιλή τουριστικό προορισμό. Ήδη οι κρατήσεις για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος έχουν κλείσει, γεγονός που αποδεικνύει ότι ένα μεγάλο μέρος των πολιτών έχει ψηφίσει παραλία κι όχι κάλπη…

Παραδοσιακά βέβαια, οι Έλληνες είναι από τους Ευρωπαίους που σε μεγαλύτερο ποσοστό ψηφίζουν στις Ευρωεκλογές. Κι αυτό γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση προσλαμβάνει χαρακτηριστικά εσωτερικής πολιτικής αναμέτρηση κι ως εκ τούτο το αποτέλεσμά της προσφέρεται για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων.

Έτσι, τυπικά την 7η Ιουνίου ψηφίζουμε για την Ευρώπη. Ουσιαστικά όμως, ψηφίζουμε για να απαντήσουμε στο πολιτικό διακύβευμα που είτε έμμεσα, είτε άμεσα έχουν θέσει τα επιτελεία των δυο μεγάλων κομμάτων. Η Ρηγίλλης θέλει συμμετοχή και ψήφο στη ΝΔ, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η πολιτική κυριαρχία του κ. Κώστα Καραμανλή. Η Ιπποκράτους θέλει συμμετοχή και ψήφο στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αποτυπωθεί στην κάλπη το δημοσκοπικό προβάδισμα του κόμματος και η διαφορά (εφόσον υπερβεί τον πήχη του 3%) να γίνει καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων.

Μάταια ορισμένοι (του κ. Αλέξη Τσίπρα πρωτοστατούντος) επιδιώκουν η προεκλογική συζήτηση να εστιαστεί στα ευρωπαϊκά. Καλώς ή κακώς, οι πολίτες δεν δείχνουν να κατανοούν το βαθμό που οι αποφάσεις της ΕΕ επηρεάζουν την καθημερινότητά τους. Ίσως γιατί κάθε φορά, ουδείς έχει διάθεση να τους το εξηγήσει. Ελάχιστοι πολίτες γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της εσωτερικής νομοθεσίας διαμορφώνεται με βάση τις κοινοτικές οδηγίες και κανονισμούς. Οι οποίοι δεν προκύπτουν αυθαίρετα, αλλά είναι προϊόν έντονης διαβούλευσης αντικρουόμενων οικονομικών, πολιτικών και εθνικών συμφερόντων που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες. Ακόμα λιγότεροι αντιλαμβάνονται την καταλυτική σημασία που έχει η συμμετοχή και ενεργή παρουσία της χώρας σε αυτή τη διαδικασία.

Κατά συνέπεια είναι εξίσου σημαντικό η χώρα να εκπροσωπείται στην Ευρώπη από ανθρώπους με υψηλή επιστημονική επάρκεια, με πολιτική εμπειρία και κυρίως με σαφή και ξεκάθαρη αντίληψη του ευρωπαϊκού και διεθνούς γίγνεσθαι. Η Ευρώπη λοιπόν καθόλου δεν είναι μια απλή και αστεία υπόθεση, όπως κάποιοι έχουν συμφέρον να την εμφανίζουν.

Έως ότου όμως, οι Έλληνες πολίτες ωριμάσουν πολιτικά για να αντιληφθούν πως και οι Ευρωεκλογές έχουν τη σημασία τους, το πολιτικό διακύβευμα που θέτουν – έστω κι άκομψα – τα επιτελεία των κομμάτων θα παραμένει το κίνητρο που θα τους αποσπάσει απ’ τις ξαπλώστρες.

 

Previous articleΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ
Next articleΠΑΠΑΓΑΛΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.