ΚΑΡΕΚΛΑ… ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυΐα για να αντιληφθεί κανείς πως ο κ. Γιώργος Σουφλιάς απολαμβάνει την ενασχόληση του με τα κοινά, περισσότερο μέσα από την ευρυχωρία μιας υπερκομματικής (σκηνοθετικής) ιδιότητας, παρά από τη στενότητα ενός ρόλου κομματάρχη. Και το ό,τι έχει αναδειχθεί σε «παίκτη-κλειδί» (key player) στις εσωκομματικές ζυμώσεις στη ΝΔ – είτε αυτές αφορούν το παρόν της κυβερνώσας παράταξης, είτε την «επόμενη μέρα»… – προκύπτει ακριβώς εκ της προτίμησης του να παίρνει μέρος στη «σκηνοθεσία» των πολιτικών εξελίξεων και εξ’ αυτής να πρωταγωνιστεί.

Το αν και κατά πόσο θα αναλάβει τη διπλή ιδιότητα του «σκηνοθέτη» και «ηθοποιού» στο… έργο που θα ανέβει το προσεχές διάστημα στη ΝΔ, θα φανεί εν ευ-θέτω χρόνο. Αλλά σε κάθε περίπτωση μια τέτοια αποστολή δεν μπορεί παρά να έχει προσωρινό (μεταβατικό) χαρακτήρα. Με απλούστερα λόγια, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον κ. Σουφλιά στη θέση του προέδρου της ΝΔ – αν κι εφόσον ο σημερινός πρόεδρος και πρωθυπουργός προτιμήσει την πρόωρη συνταξιοδότηση. Διότι, απλά ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είναι υπέρ του δέοντος ώριμος πολιτικά για να κατανοήσει πως δεν μπορεί να διεκδικήσει σήμερα εκ νέου ένα ρόλο που διεκδίκησε ανεπιτυχώς προ δωδεκαετίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κ. Σουφλιάς θα είναι πρωταγωνιστής. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη που ουδέποτε έκρυψε τις φιλοδοξίες της τον θέλει στον πλευρό της, προκειμένου να μετριάσει τις όποιες αντιδράσεις του «καραμανλικού μπλοκ», το οποίο πλέον θα μπορούσε να εμπιστευτεί τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ως ρυθμιστή μιας ενδεχόμενης «βελούδινης διαδοχής», πολύ δε περισσότερο ως θεματοφύλακα της ενότητας της παράταξης.

Αυτό το νόημα, εξάλλου, είχε η δημοσιοποίηση του πρόσφατου γεύματος που είχαν στο Βυζαντινό. Η υπουργός των Εξωτερικών δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα να ακουστεί στο κομματικό ακροατήριο ότι οι σχέσεις της με τον κ. Σουφλιά βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Όχι πως είχαν διαταραχθεί ποτέ – πόσο μάλλον που προ δωδεκαετίας το «μητσοτακικό μπλοκ» είχε στηρίξει ανοικτά την υποψηφιότητα Σουφλιά – αλλά μια… υπενθύμιση την κατάλληλη ώρα ήταν απαραίτητη, για να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στους επίδοξους διαδόχους πως ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αναγνωρίζει το προβάδισμα στην υπουργό των Εξωτερικών.

Όλα αυτά βεβαίως τελούν υπό την αίρεση των προθέσεων του κ. Καραμανλή. Μέχρι στιγμής το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει αντιδράσει, ούτε στη «παραφιλολογία» περί «κουρασμένου πρωθυπουργού» που προτίθεται να «αποχωρήσει», ούτε πολύ περισσότερο στη μεσημεριανή συνάντηση των δυο υπουργών του. Και όπως όλα δείχνουν το πιθανότερο είναι πως δεν θα αντιδράσει, αδειάζοντας το «στενότερο συνεργάτη» του, όπως χαρακτήρισε δημοσίως προ ημερών, απ’ τις Βρυξέλλες, τον κ. Σουφλιά.

Previous articleΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ
Next articleΘΕΜΑ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.