Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος μας ενημερώνει για το ποιος ήταν ο Σέρτζιο Πανούντσιο, στενός φίλος του Μουσολίνι, και ποιος ο Γκαμπριέλε ντ’ Ανούντσιο, που μπέρδεψε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Σωτήρης Καψώχας.


Ποιος ήταν ο Σέρτζιο Πανούντσιο

Όντως, ο φιλόσοφος και δημοσιογράφος Σέρτζιο Πανούντσιο (1886-1944) ήταν στενός φίλος του Μουσολίνι. Αλλά και μέγας θεωρητικός του επαναστατικού συνδικαλισμού στην Ιταλία των αρχών τού 20ου αιώνα. Ήταν ένας διανοούμενος που δήλωνε επαναστάτης μαρξιστής. Και σε μελέτη του με τίτλο Ο Νομικός Σοσιαλισμός ασκούσε οξύτατη κριτική στους μεταρρυθμιστές σοσιαλιστές. Όπως και στον μετριοπαθή συνδικαλισμό και τις παραχωρήσεις του.

Με αφετηρία τις ιδέες του Γάλλου Ζωρζ Σορέλ (1847-1922), που θεωρείται κορυφαίος θεωρητικός του μαρξισμού και του επαναστατικού συνδικαλισμού, ο Σέρτζιο Παννούντσιο στα τέλη της δεκαετίας τού 1920 κατηγορούσε τον Λένιν για «παραμόρφωση του μαρξισμού». Έγραφε ότι στην Σοβιετική Ένωση το καθεστώς, αντί να λειτουργεί υπέρ του προλεταριάτου, το μάχεται.

Ο Σέρτζιο Πανούντσιο, ήταν οπαδός της εισόδου της Ιταλίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πίστευε ότι η κατάσταση αυτή θα οδηγούσε στην ανατροπή του φιλελεύθερου συντηρητισμού. Και θα έφερνε στο προσκήνιο μία κοινωνική δυναμική που εκπροσωπούσε ο Μουσολίνι. Πάνω στην λογική αυτή θεμελίωσε και τις θεωρίες του περί φασισμού. Θεωρούσε ότι ο φασισμός ήταν το ανώτατο στάδιο του …σοσιαλισμού.

Ποιος ήταν ο Γκαμπριέλε ντ’ Ανούντσιο που μπέρδεψε ο Σωτήρης Καψώχας

Έτερος θεωρητικός του φασισμού, αλλά πολύ πιο συντηρητικός, ήταν ο Γκαμπριέλε ντ’ Ανούντσιο. Πιθανότατα αυτόν θα εννοούσε ο προπαγανδιστής της ΕΡΤ. Όμως, στην βιασύνη για λασπολογία, αυτά συμβαίνουν. Ιδιαίτερα δε για όσους αγνοούν ότι ο φασισμός και ο εθνικοσοσιαλισμός (ναζισμός) έχουν κοινή μήτρα, ήτοι τον μαρξισμό – λενινισμό.

Previous articleΟ μικρός ΣΥΡΙΖΑ που κρύβουμε μέσα μας
Next articleΟι φτωχοί τα θύματα από την φορολογία του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καρριέρας. Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά. Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc. Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.