Το Σύνταγμα μας το λέει καθαρά. Στο πολίτευμα της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, ανώτατο όργανο του κράτους είναι ο λαός. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από αυτόν και υπάρχουν υπέρ αυτού και του έθνους. Και επειδή το πολίτευμα είναι αντιπροσωπευτικό ο λαός ασκεί την εξουσία του δια των εκλεγμένων αντιπροσώπων του. Πιο συγκεκριμένα τους δίνει εντολή να τον εκπροσωπήσουν και υπηρετήσουν.

Κατά συνέπεια οι βουλευτές πολιτεύονται καταρχήν στη βάση της λαϊκής εντολής και δευτερευόντως της συνείδησης τους. Κρίνονται από τις πράξεις τους και στο κατά πόσο υπηρέτησαν με συνέπεια τους ψηφοφόρους τους. Άλλωστε χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχαν.

Σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη ιστορική συγκυρία για τη χώρα και το έθνος, οι εκπρόσωποι του έθνους που εκλέχθηκαν τον Οκτώβριο του 2009 κλήθηκαν να πάρουν ιστορικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας. Η Ελλάδα αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει τόσες δυσκολίες, όπου οι πάντες εξαναγκάστηκαν να αποκαλυφθούν. Να δείξουν πόσο άξιοι υπηρέτες της κοινωνίας είναι, με πόση επάρκεια εκπροσωπούν τους εντολείς τους. Τόσο φως στις πραγματικές ικανότητες των πολιτικών της χώρας δεν είχε πέσει ιστορικά.

Συνεπώς, η επόμενη Βουλή που θα προκύψει όταν κι εφόσον γίνουν εκλογές θα συνιστά την πραγματική αποτύπωση της ελληνικής κοινωνίας – είτε το θέλουμε, είτε όχι, είτε μας αρέσει, είτε όχι. Τότε και μόνο τότε ο λαός θα έχει μιλήσει και θα είναι συνεπεύθυνος με τους πολιτικούς – που αυτή τη στιγμή κρίνει και επικρίνει – για το μέλλον και την πορεία της χώρας.

Είναι λοιπόν μια πολλή μεγάλη ευκαιρία για όσους πραγματικά πιστεύουν ότι σε αυτή τη χώρα πρέπει και μπορεί κάτι πραγματικά να αλλάξει να συμβάλουν σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή. Ιστορικά ίσως, άλλη τέτοια ευκαιρία δεν θα δοθεί – τουλάχιστον υπό συνθήκες πολιτικής ομαλότητας και δημοκρατικής σταθερότητας…

Είναι επίσης πολλή μεγάλη ευκαιρία για τους πραγματικούς και ικανότερους πολιτικούς παίκτες να αναδειχθούν. Είναι επίσης πολλή μεγάλη ευκαιρία για την Αριστερά να αναδείξει ένα νέο στελεχιακό δυναμικό που θα εκπροσωπήσει επάξια μεγάλο μέρος της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης που ακολουθούσαν το ΠΑΣΟΚ πέρα και ανεξάρτητα από κομματικές ιδιοτέλειες.

Για αυτό την ώρα που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προαναγγέλλουν ήδη τη μετεκλογική τους συνεργασία, όπως και ο Ανδρέας Λοβέρδος αποκάλυψε για λογαριασμό, προφανώς και, του Ευάγγελου Βενιζέλου, τα κόμματα της Αριστεράς θα πρέπει να αφουγκραστούν το κάλεσμα της Ιστορίας και για πρώτη φορά να σταθούν στο ύψος των ιστορικών ευθυνών, αποφεύγοντας να επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος. Η Ιστορία θα τους κρίνει και θα κρίνει το μερίδιο ευθύνης τους για ό,τι συμβεί μελλοντικά στον τόπο.

Previous articleΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ;
Next articleΕΜΕΝΑ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΠΟΛΕΜΑΤΕ; (ΜΕΡΟΣ ΙΙ)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.