Οι “νοικοκυραίοι” ψηφίζουν συνήθως ασφάλεια και σταθερότητα. Είναι κάτι που το γνωρίζουν καλά τα κομματικά επιτελεία. Για τα επιτελεία μάλιστα των δυο κομμάτων εξουσίας αποτελεί γόνιμο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, πόσο μάλλον τώρα που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν να πουν ελάχιστα για την οικονομία που δεν θα συναντούσαν αντιδράσεις και παράπονα απ” όλες τις πλευρές (επιχειρηματίες, εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες, εργαζομένους). Επιδιώκοντας λοιπόν να εμφανιστούν ως εγγυητές της τήρησης του νόμου και της τάξης, πετυχαίνουν:

Πρώτον, να κλείσουν τις διαρροές συντηρητικών ψηφοφόρων προς τα δεξιά. Ειδικά η ΝΔ έχει κάθε λόγο να “σηκώσει” το θέμα της λαθρομετανάστευσης, όταν τα κόμματα της “ακροδεξιάς” (ΛΑΟΣ, Χρυσή Αυγή) υιοθετούν μια ρητορική που αγγίζει τα όρια της ξενοφοβίας – αν δεν τα υπερβαίνει. Ειδικά, η Χρυσή Αυγή που συνοδεύει τα λόγια και με πράξεις (σύσταση σωμάτων Πολιτοφυλακής) κερδίζει σε “λαϊκή συμπάθεια” και αφαιρεί πολύτιμες ψήφους από τη ΝΔ.

Δεύτερο, ακολουθούν την ευρωπαϊκή …μόδα. Την ώρα που ο Νικολά Σαρκοζί φαίνεται να μειώνει την απόσταση με τον Φρανσουά Ολάντ, βάζοντας θέμα λαθρομετανάστευσης, οι εγχώριοι μιμητές του στο ΠΑΣΟΚ, φέρνουν, τώρα!, πρόταση δημιουργίας κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς ανακαλύπτει ένα πεδίο κοινής πολιτικής δράσης με τις μεσογειακές χώρες – διόλου τυχαία πρόταξε το θέμα της λαθρομετανάστευσης στις συναντήσεις του με τους Ραχόι (πρωθυπουργός Ισπανίας) και Κοέλιο (πρωθυπουργός Πορταγαλίας) την περασμένη βδομάδα – για να οικοδομήσει το ευρωπαϊκό του προφίλ.

Τρίτον, η έννοια της ασφάλειας δεν περιορίζεται μόνο στις επιπτώσεις της λαθρομετανάστευσης, αλλά αφορά και όσους (πολιτικά παρακινούμενοι, προφανώς…), αρνούνται να τηρήσουν το νόμο και την τάξη. Ενοχοποιώντας ή και ποινικοποιώντας τη διαμαρτυρία, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βρίσκουν ένα συγκεκριμένο μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης με τα κόμματα της Αριστεράς (παρακινούν σε ανυπακοή και διαρκή αγώνα κατά των μέτρων λιτότητας του μνημονίου), για να αποτρέψουν διαρροές ψηφοφόρων προς τα Αριστερά. Με αυτή τη λογική η Πολιτεία αναγκάστηκε, υποτίθεται, να περιφρουρήσει, με υψηλή παρουσία Αστυνομικών δυνάμεων, την ομαλή διεξαγωγή των εορταστικών εκδηλώσεων. Σε αυτή τη λογική κυρίαρχα ΜΜΕ καταδικάζουν προπηλακισμούς εναντίον καλλιτεχνών που εκφράζουν τη συμπαράσταση τους στους Έλληνες που πλήττονται από τα μέτρα, αλλά την ίδια στιγμή υποστηρίζουν την αναγκαιότητα των μέτρων…

Θα έχει λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε αν τελικά τα κόμματα της Αριστεράς θα πέσουν στην (επικοινωνιακή) παγίδα, ή αν θα καταφέρουν (με προτάσεις όμως, όχι με γενικούς αφορισμούς) να διατηρήσουν τη συζήτηση στα θέματα της οικονομίας που είναι και ο καταλύτης για τη διευθέτηση και διαχείριση όλων των κοινωνικών προβλημάτων.

Previous articleΠΕΡΙ ΑΠΟΙΚΙΑΣ
Next articleΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ …ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.