Θα μπορούσε και να υποθέσει κανείς πως η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου ξεκίνησε. Η πρωτοβουλία του Γιάννη Στουρνάρα να ζητήσει την επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με το λάθος στο σχεδιασμό του προγράμματος που αναγνώρισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέρ Μπλανσάρ, εκ των πραγμάτων άνοιξε τη σχετική συζήτηση τόσο στο εσωτερικό, όσο κυρίως στο εξωτερικό της χώρας.

Στο εσωτερικό της χώρας η συζήτηση θα συνεχιστεί, υπό διαφορετικούς όμως όρους. Ο υπουργός Οικονομικών που θα απαντήσει για λογαριασμό του πρωθυπουργού στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα βρίσκεται πλέον σε δυσχερή θέση. Η κίνηση του εκτός από τους Ευρωπαίους αιφνιδίασε και την αξιωματική αντιπολίτευση που στο πρόσωπο του έβλεπε ένα εύκολο στόχο.

Γίνεται όμως αντιληπτό πως το συγκεκριμένο θέμα δεν επιδέχεται ακραίας πολιτικής κριτικής. Οι διαφωνίες στους κόλπους της Τρόικας είναι εμφανείς και η χώρα έχει μια μοναδική ευκαιρία να τις αξιοποιήσει προς όφελος της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, οποιοσδήποτε επιχειρήσει να δυναμιτίσει την εθνική προσπάθεια για μικροπολιτικές σκοπιμότητες θα τεθεί στη κριτική της κοινωνίας.

Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι αποφασισμένος να αναδείξει αυτή τη διάσταση, όχι μόνο για να διαφυλάξει το πολιτικό του κύρος, αλλά κυρίως για να εξασφαλίσει μια διακριτική ουδετερότητα της αντιπολίτευσης στους χειρισμούς του. Η επίκληση του εθνικού, έναντι του κομματικού συμφέροντος είναι ένας ορθός να το πράξει, πόσο μάλλον όταν είναι εμφανής η αμηχανία με την οποία ο Όλι Ρεν απάντησε στο αίτημα του για επίσημη τοποθέτηση της Επιτροπής στις παραδοχές Μπλανσάρ.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο Επίτροπος απέδωσε τις όποιες αστοχίες του προγράμματος στην πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα το 2012 και τη διπλή εκλογική διαδικασία και όχι στο λάθος του ΔΝΤ. Πρόκειται προφανώς για αστεία δικαιολογία.

Είτε αστεία, είτε σοβαρή όμως, η δικαιολογία του Όλι Ρεν τυγχάνει της αποδοχής των δανειστών. Και από τη στιγμή που η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να εξαρτάται από τα χρήματα των δόσεων τους, μπορούν να επικαλούνται όποια δικαιολογία επιθυμούν.

Το ερώτημα είναι τι πράττει για αυτό η ελληνική ηγεσία. Ορισμένοι βουλευτές έθεσαν έγκαιρα το θέμα στο υπουργείο Οικονομίας. Ο υπουργός Οικονομίας το έλαβε υπόψη του και έπραξε ως όφειλε. Από δω και πέρα, εύκολοι εντυπωσιασμοί δεν χωρούν. Η λανθασμένη συνταγή εξόδου από την κρίση, είχε ως αποτέλεσμα να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε βαθιά ύφεση που πλέον πλήττει τους πάντες.

Είναι υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας να συνεργαστεί και να αναζητήσει λύσεις και βελτιώσεις του προγράμματος. Η επαναδιαπραγμάτευση ξεκίνησε. Για την ακρίβεια η διαπραγμάτευση δεν σταμάτησε ποτέ.

Previous articleΕΜΦΥΛΙΟΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ
Next articleΗ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΕΚΛΕΙΣΕ. ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΕΓΙΝΕ ΜΑΘΗΜΑ;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.