Τα σενάρια περί ανασχηματισμού και υπουργοποίησης προβεβλημένων στελεχών που ηγούνται των αντιδράσεων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, θα είναι το δέλεαρ του πρωθυπουργού στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ή έτσι τουλάχιστον θέλουν να πιστεύουν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη.

Διότι δεν είναι καθόλου βέβαιο τι ακριβώς θέλουν όλοι εκείνοι οι βουλευτές που αντιδρούν για στα “μικρά” (βλέπε νομοσχέδιο για τον τζόγο) και εγκρίνουν τα “μεγάλα” (βλέπε μνημόνιο). Ενώ, είναι απολύτως βέβαιο πως δεν μπορούν όλοι οι βουλευτές να υπουργοποιηθούν. Συνεπώς, τι νόημα έχει η διακίνηση τέτοιων σεναρίων. Όπως τι νόημα έχει να αντιδρούν οι κυβερνητικοί βουλευτές σε ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που έχει εγκρίνει δυο φορές η Κυβερνητική Επιτροπή.

Είναι προφανές πως οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αναζητούν ένα φύλλο συκής για να μην εμφανιστούν γυμνοί ενώπιον των ψηφοφόρων τους κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα. Αλλά και να εγγράψουν μια γενικότερη αποστασιοποίηση για τα “χειρότερα” και “σκληρότερα” που θα κληθούν να υπερψηφίσουν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Για όσους γνωρίζουν, παρακολουθώντας στοιχειωδώς τις εξελίξεις, οι επόμενες τριάντα μέρες είναι από τις πλέον κρίσιμες. Στις 15 Απριλίου, μόλις την ερχόμενη Παρασκευή δηλαδή, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει το “μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα” (μέχρι το 2015) και έως τις 15 Μαΐου πρέπει να έχει εγκριθεί από το Κοινοβούλιο όπως προβλέπει το μνημόνιο.

Σε όλο αυτό το διάστημα θα γίνεται μια διαβούλευση στην οποία οι βουλευτές έχουν ελάχιστη έως ανύπαρκτη συμμετοχή. Τα επιπλέον μέτρα που θα ληφθούν, οι εισηγμένες κρατικές επιχειρήσεις που θα αποκρατικοποιηθούν, τα ακίνητα του Δημοσίου που θα αξιοποιηθούν, όλα αυτά που πρέπει να γίνουν για να συγκεντρωθούν 76 δισ.€ τα επόμενα τρία χρόνια, είναι αντικείμενο εργασίας των εκπροσώπων της Τρόικας και του υπουργείου Οικονομικών.

Είναι προφανές ότι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος προσπαθούν να διαπραγματευθούν ό,τι είναι δυνατό και να διασώσουν ό,τι μπορούν. Προσπαθούν να δείξουν στους ψηφοφόρους πως δεν είναι “διακοσμητικοί” όπως ανέφερε κάποιος απ” αυτούς, ούτε “δεδομένοι” όπως διεμήνυσε κάποιος άλλος. Γνωρίζουν ότι με την υπερψήφιση του συγκεκριμένου σχεδίου θα ανοίξει ο δρόμος για αλλαγές που θα μεταβάλλουν και το μοντέλο της ελληνικής οικονομίας και τη δομή της ελληνικής κοινωνίας. Γνωρίζουν ή έχουν κατανοήσει ότι τώρα αρχίζει η οικονομική πολιτική της εποχής του μνημονίου, τώρα η χώρα μπαίνει στον πυρήνα των αλλαγών που επιβάλλει το μνημόνιο. Εκείνο που δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν μπορούν να προβλέψουν ακόμα είναι αν οι αλλαγές θα είναι ικανοποιούν τους ψηφοφόρους τους. Κι εδώ βρίσκεται το ουσιαστικό τους πρόβλημα.

Previous article«ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ 2014»
Next articleΣΠΕΡΝΟΝΤΑΣ ΑΝΕΜΟΥΣ…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.