ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ: Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο κινδυνεύει να γίνει το πολιτικό βατερλό της κυβέρνησης. Αν είναι αληθή όλα όσα συζητούνται στο ευρύτερο δημόσιο διάλογο τότε μιλάμε για το οριστικό πλήγμα στη μεσαία τάξη, η οποία όχι μόνο δεν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος της ανάπτυξης που θέλει ο τόπος, αλλά θα οδηγηθεί σε ακραίες πολιτικές αντιδράσεις που θα διαταράξουν τον ήδη ασταθή συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων.

Είναι διάχυτη η αίσθηση στην αγορά πως το φορολογικό, όπως παρουσιάζεται, θα οδηγήσει σε διπλή αποτυχία. Αποτυχία οικονομική, αφού η αγορά θα κάνει στροφή προς την αδήλωτη και μαύρη εργασία, γεγονός που συνεπάγεται μείωση των κρατικών εσόδων, άρα νέα μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό και αναγκαστική λήψη επιπλέον μέτρων που θα πλήξουν μισθωτούς και συνταξιούχους. Αποτυχία πολιτική διότι πλέον θα στρέψει εναντίον της κυβέρνησης όλες τις κοινωνικές τάξεις.

Η μεσαία τάξη που επέδειξε υποδειγματική υπομονή και δέχθηκε ως αναγκαίες τις όποιες μεταρρυθμιστικές προτάσεις συμπεριελάμβαναν τα Μνημόνια, παρά την ύφεση, πίστωσε πολιτικά την κυβέρνηση να προχωρήσει. Με μια προϋπόθεση όμως: την ανάπτυξη.

Αν ανάπτυξη σημαίνει τη δημιουργία οικονομικών ζωνών στην Ελλάδα για την εγκατάσταση πολυεθνικών που θα προσλαμβάνουν Έλληνες εργάτες με τριτοκοσμικά μεροκάματα, τότε ο πολιτικός βίος της κυβέρνησης θα επισπευσθεί.

Το δυστυχές είναι ότι θα παρασύρει μαζί της και τον υπουργό Οικονομίας στον οποίο μέρος της μεσαίας τάξης έχει στηρίξει πολλές προσδοκίες και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να βρει στο πρόσωπο του κοινωνικές αντιστοιχίσεις. Ήδη τού πιστώνεται η επιτυχία της εκταμίευσης της δόσης και αναγνωρίζεται στο πρόσωπο του η μεγάλη προσπάθεια να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας.

Τώρα περιμένουν από ένα νέο και άφθαρτο πολιτικό πρόσωπο που πέτυχε ως τεχνοκράτης να πετύχει και ως πολιτικός, υποβάλλοντας ένα συγκεκριμένο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης με αναπτυξιακό όραμα. Περιμένουν την τομή που θα μείνει στην ελληνική ιστορία ως μια σημαντική μεταρρυθμιστική παρέμβαση.

Αν ο Γιάννης Στουρνάρας συνδυάσει το όνομα του με μια ακόμα φορολογική αποτυχία, τότε πολύ εύκολα θα καταστεί άλλος ένας “αποδιοπομπαίος τράγος” στον οποίο το υπάρχον αναχρονιστικό πολιτικό σύστημα θα φορτώσει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης.

Θα είναι πολιτικά άδικο για τον ίδιο και άδικο για όσους καλλιεργούν στο πρόσωπο του κάποιες ελπίδας ενός restart του τόπου, το πέρασμα τού Γιάννη Στουρνάρα από το πολιτικό προσκήνιο να εξαντληθεί στη θλιβερή διαπίστωση ότι το μόνο που κατάφερε ήταν να δώσει μια μικρή παράταση ζωής στο καταρρέον πολιτικό σύστημα για να επισπεύσει στη συνέχεια την πανηγυρική άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία…

Previous articleΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ …ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΣΟΚ
Next articleΙΘΑΓΕΝΕΙΑ: ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΙ ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΑΤΗΜΕΛΗΤΟΙ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.