Από την εποχή των συζητήσεων για την δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, ο σημερινός ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας κ. Β. Σώυμπλε με τον τότε ευρωβουλευτή κ. Καρλ Λάμμερς είχαν ταχθεί υπέρ μίας ευρωζώνης ισχυρής, χωρίς «άρρωστα μέλη», όπως έλεγαν και έγραφαν.

«Αυτό υποστηρίζουν και σήμερα», μάς λέει ο Γερμανός συνάδελφος Κ.Φράντμαν, πρώην στέλεχος της Ντώϋτσε Βέλλε. «Υπό αυτή την έννοια, επειδή ο κ. Β. Σώυμπλε θεωρεί ανίατη την ελληνική περίπτωση, πιστεύει ότι μία νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, έστω και συμμετοχική, υπό τον κ. Αλέξη Τσίπρα είναι «εγγύηση» εσωτερικής πτώχευσης και άρα εξόδου της χώρας σας από την ευρωζώνη», προσθέτει.

Όπως μάς είπαν Γερμανοί συνάδελφοι, μέλη της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, οι οποίοι καλύπτουν ευρωπαϊκά θέματα, η πρόταση Σώυμπλε για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχει όλο και περισσότερους οπαδούς στους κόλπους της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα να αποτελεί και το πιθανότερο σενάριο για την χώρα και το ευρωπαϊκό της μέλλον.

Αντίθετα, μία κυβέρνηση υπό τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη θα δημιουργήσει προβλήματα, γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο δύσκολα θα δεχόταν ένα Grexit. Ιδιαίτερα δε αν στην συμμαχική κυβέρνηση συμμετέχει και το ΠΑΣΟΚ, που είναι μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Μπροστά στις κάλπες, λοιπόν, ο «πιο έξυπνος λαός του κόσμου» ας σταθμίσει: αν θέλει δραχμή, capital controls και έξοδο από το ευρώ σε 18 μήνες περίπου, ο Τσίπρας είναι η καλύτερη λύση. Αν όχι, καλύτερα την απόφασή του να μην την πάρει το ποτάμι…

Previous articleΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ ΓΙΑ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Next articleΗ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ ΥΠΟΘΗΚΕΥΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καρριέρας. Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά. Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc. Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.