ΤΡΙΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΑΠΟ ΚΥΡΙΑΚΟ;

Οκτώ στους δέκα Έλληνες θεωρούν πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι ανίκανη να βγάλει τη χώρα από την κρίση, μας λέει πρόσφατη δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό της ΓΣΕΕ.

Εκείνο ωστόσο που δε λέει η δημοσκόπηση είναι ποια εντέλει κυβέρνηση μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Και εδώ είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα!

Διότι, πράγματι, οι πολίτες συνηθίζουν με μεγαλύτερη ευκολία να εκφράζονται αρνητικά απ” ότι θετικά – πόσο μάλλον έναντι μιας μνημονιακής κυβέρνησης… Αλλά το θέμα δεν είναι η έμφυτη απαισιοδοξία των Ελλήνων, η οποία οξύνεται στα χρόνια της κρίσης. Το θέμα είναι εγγενής αδυναμία της αντιπολίτευσης, κυρίως της ΝΔ να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την απαισιοδοξία και να μετατρέψει την αρνητική γνώμη έναντι της κυβέρνησης σε θετική γνώμη υπέρ της.

[quote text_size=»small»]

Συνεπώς, η αδυναμία της ΝΔ να μετατρέψει τη δυσφορία των πολιτών, σε αξιόπιστη κυβερνητική λύση, προσφέρει στην κυβέρνηση πολύτιμο πολιτικό χρόνο, παραμονής και εδραίωσης της στην εξουσία.

[/quote]

Πολύτιμος πολιτικός χρόνος που επιτρέπει στον Αλέξη Τσίπρα να ξεδιπλώσει τα πολιτικά του σχέδια (Συνταγματική Αναθεώρηση, εκλογικός νόμος, συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγματα στην κεντροαριστερά, ανασχηματισμός) και εντέλει να κυβερνήσει, παράγοντας συγκεκριμένο και απτό αποτέλεσμα για το οποίο και θα κριθεί σε εύλογο χρόνο.

Με απλά λόγια, η ΝΔ προσφέρει στον Αλέξη Τσίπρα μια δεύτερη (ίσως και τρίτη) ευκαιρία να εδραιωθεί στο πολιτικό στερέωμα και να καλύψει το χαμένο έδαφος των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων που πρόσφερε αφειδώς για να καταλάβει την εξουσία.

[quote text_size=»small»]

Αρκεί λοιπόν στη ΝΔ να ελπίζει ότι για τρίτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα τα καταφέρει και άρα θα πέσει σαν ώριμο φρούτο;

[/quote]

Κάποιοι στη ΝΔ πιστεύουν ότι η κυβέρνηση συσσωρεύει λαϊκή δυσαρέσκεια, η οποία θα εκδηλωθεί σε ανύποπτο χρόνο και με παταγώδη τρόπο και προτρέπουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην άσκηση μιας “δομικής αντιπολίτευσης”, στα όρια ίσως του λαϊκισμού, ώστε να επιταχύνουν την …έκρηξη. Δικαιολογούν μάλιστα τη θέση αυτή με το επιχείρημα ότι το κόστος παραμονής της κυβέρνησης για τη χώρα αυξάνεται κάθε μέρα που περνά.

Αγνοούν, ωστόσο, ότι αποτυχία της κυβέρνησης συνεπάγεται καταστροφή της χώρας. Διότι αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχει άλλη ευκαιρία, άλλη ευκαιρία δεν έχει ούτε η χώρα… Αυτό είναι από την άλλη πλευρά το επιχείρημα εκείνων εντός της ΝΔ που προτρέπουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια “εποικοδομητική αντιπολίτευση” στα όρια της πολιτικής συνεννόησης και συναίνεσης για την εμπέδωση της πολιτικής σταθερότητας και της σταθεροποίησης της οικονομίας – τώρα μάλιστα που η κατάσταση στην Ευρώπη – λόγω επικείμενων εξελίξεων από το ενδεχόμενο ενός Brexit – εισέρχεται σε περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας.

Ουδείς, για την ώρα, είναι σε θέση να προβλέψει ποια τελικά στάση θα υιοθετήσει ο πρόεδρος της ΝΔ.

[quote text_size=»small»]

Εκείνο όμως που είναι ορατό για την ώρα είναι πως η προσπάθεια του να διατηρήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες μεταξύ “Σαμαρικών” και “Καραμανλικών” τον φέρνει ενώπιον ενός στρατηγικού αδιεξόδου που μόνο με ένα νέο, προσωπικό του, πολιτικό αφήγημα μπορεί να υπερβεί.

[/quote]

Όσο καθυστερεί να το διαμορφώσει, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τον πολιτικό χρόνο που χρειάζεται για να αξιοποιήσει την τρίτη του ευκαιρία…

Previous articleΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΝΤΙΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
Next article30 ΧΡΟΝΙΑ «ΚΤΙΡΙΟ» ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.