Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης.
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφεί στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal, το οποίο ίδρυσε μαζί με τον Αλφόνσο Βιτάλη.
Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται πιο οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, ως διευθύνων σύμβουλος της Apertus Alveo Communications...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
το στοιχημα του βενιζελου και το μελλον τησ χωρασ

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Η τρίτη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία να αποτύχει. Αν υποτεθεί ότι η απόκλιση από τους στόχους του μνημονίου Ι, δεν ήταν αποτέλεσμα μιας “λανθασμένης πολιτικής”, αλλά η κακή εφαρμογή της. Και αν υποτεθεί ότι η κακή εφαρμογή οφείλονταν στην μη αξιοποίηση έμπειρων και ικανών στελεχών σε νευραλγικούς τομείς, τότε ουδείς μπορεί να ψέξει τον Πρωθυπουργό ότι δεν έριξε στο …γήπεδο την “καλύτερη ομάδα” – ήδη οι αγορές έσπευσαν να επικροτήσουν την επιλογή του με άνοδο του ΧΑ και πτώση των spreads.

Με το νέο κυβερνητικό σχήμα λοιπόν, αλλά και τη σύσταση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο Γιώργος Παπανδρέου έβγαλε μπροστά το “όλον ΠΑΣΟΚ”. Και πλέον εκτός από εξουσία, μοιράζεται μαζί του και ευθύνες. Σε μια κρίσιμη συγκυρία και σε ένα πολύπλοκο εύρος προς επίλυση προβλημάτων, δόθηκε η ευκαιρία σε “προβεβλημένα στελέχη” να δείξουν και να αποδείξουν την αξία τους.

Αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που σύσσωμος ο διεθνής Τύπος ασχολείται ήδη μαζί του με ρεπορτάζ και αναφορές στο πρόσωπο του. Ο νέος Αντιπρόεδρος, δεν αποτελεί πια η “χρυσή εφεδρεία” και ήδη η παρουσία του στις δυο τελετές παράδοσης – παραλαβής, καταμαρτυρούσε ότι συναισθάνεται το βάρος των ευθυνών που αναλαμβάνει.

Πλέον, όπως είπε ο ίδιος (και προφανώς επιθυμούσε) από την …άμυνα πέρασε στον πραγματικό πόλεμο. Έτσι από αύριο θα έχει να αντιμετωπίσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Eurogroup, τους επικεφαλής του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και φυσικά το σύνολο της κοινωνίας.

Ειδικά σε μια στιγμή που ο κόσμος παραμένει στις πλατείες και ο επιχειρηματικός κόσμος σε ασφυξία, η αποτελεσματικότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου θα καθορίσει όχι μόνο την πολιτική πορεία του και τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης Παπανδρέου, αλλά κυρίως το μέλλον της χώρας.

Αν, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκμεταλλευτεί το πολιτικό του εκτόπισμα για να εκτονώσει την ένταση της “πλατείας”. Αν κρατήσει ζωντανή την ατζέντα της συναίνεσης. Και αν εν συνεχεία, πετύχει να αναδείξει, την πολιτική διάσταση της κρίσης, επιτυγχάνοντας, στο πλαίσιο της ΕΕ, ένα πολιτικό διακανονισμό που θα καθιστά βιώσιμο και διαχειρίσιμο το χρέος, τότε θα έχει κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα που θα τον αναδείξει σε μεγάλο πρωταγωνιστή της εγχώριας πολιτικής σκηνής.

Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη της ΝΔ ότι η νέα κυβέρνηση είναι “κυβέρνηση υπό προθεσμία” που συγκροτήθηκε με στόχο, όχι να δώσει τη μάχη για τη σωτηρία της χώρας, αλλά των πρόωρων εκλογών…