Ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης έχει τις επιφυλάξεις του για τις αποφάσεις του ΣτΕ. Ιδιαίτερα για τις συντάξεις θεωρεί ότι κακώς έγιναν οριζόντιες περικοπές που έθιξαν τους πάντες. Κυρίως συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν κανονικά. Τα συνταξιοδοτικά ρετιρέ όμως κανένας δεν τόλμησε να θίξει.


Προφανώς, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και – αφού μιλάμε για Συμβούλιο της Επικρατείας – ιδίως το Σύνταγμα, προσφέρει τη δυνατότητα ερμηνειών που δικαιώνουν συνταξιούχους. Όπως, άλλωστε, προσέφερε και τη δυνατότητα εκδόσεως αποφάσεων που στήριζαν το νομικό πλαίσιο που προέκυψε από την εφαρμογή των μνημονίων, κατά το πρόσφατο παρελθόν. (Ας τα έχουμε αυτά κατά νου εν όψει της αναθεωρήσεως του Συντάγματος…) Ενδεχομένως, η διαφορετική σύνθεση του δικαστηρίου και οι ισορροπίες που αυτή εκφράζει να έπαιξαν ρόλο.

Εξ άλλου, με την επιφύλαξη ότι δεν γνωρίζω το περιεχόμενο των προσφυγών και τους προσφεύγοντες, είναι σαφές ότι οι μνημονιακές περικοπές έθιξαν οριζοντίως τους πάντες. Άρα πρωτίστως τους πλέον αδύναμους και όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί κανονικώς και όχι από τα 45!

Επίσης, η περικοπή των επικουρικών, οι οποίες τροφοδοτούντο από χρήματα των εργαζομένων και όχι της όποιας εργοδοσίας, είναι ξεκάθαρη κλοπή.

Το ΣτΕ δικαίωσε τα συνταξιοδοτικά ρετιρέ

Στο πλαίσιο μιας φιλελεύθερης δημοκρατίας καθ’ ένας έχει δικαίωμα να διεκδικήσει αυτά που θεωρεί δικαιώματά του. Και να προστατεύσει τα όποια συμφέροντά του. Το να ρίχνουμε το βάρος στη Δικαιοσύνη είναι, κατ’ αρχήν, λάθος. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η δικαιοσύνη στη χώρας μας απονέμεται σωστά.

Αν η Πολιτεία ήθελε να βγει από το αδιέξοδο θα έπρεπε να έχει ήδη από την αρχή της κρίσεως εφαρμόσει την πρόταση Μάνου για το ασφαλιστικό. Η πρόταση αυτή διασφάλιζε τα δικαιώματα των αδύναμων και συνεπών ασφαλισμένων/συνταξιούχων. Εξορθολόγιζε το σύστημα. Περιέκοπτε μόνο τις υπερβολικές παροχές που είχαν εξασφαλίσει ομάδες εργαζομένων με ισχυρή συνδικαλιστική πίεση. Και που δεν ανταποκρίνοντο σε προσφερθέν έργο.

Αν αυτό είχε συμβεί εγκαίρως, ήδη από το 2011 ή 2012, είναι μάλλον απίθανο να είχε βρεθεί σήμερα δικαστήριο να δικαιώσει τα συνταξιοδοτικά ρετιρέ!

Πολλώ, δε, μάλλον αν είχε προωθηθεί μια ολοκληρωμένη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα είχε εκ βάθρων αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης, εξασφαλίζοντας όχι μόνο την εύρυθμη απονομή της, αλλά και την πλήρη ανεξαρτησία της!

Previous articleΑνακαλύψτε το ταλέντο σας
Next articleΈλληνες οι αγράμματοι του αύριο
ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Είναι άγαμος και ζει στο Παγκράτι. Από το 1988 εργάσθηκε ως στέλεχος ή/και ως σύμβουλος διαφόρων εταιριών, επί χρηματοπιστωτικών κυρίως θεμάτων, ενώ από το 2007 είναι επί κεφαλής της ομάδος χρηματοπιστωτικών συμβούλων INTERACTION FINANCE. Επιμελήθηκε και διαμεσολάβησε για τη χρηματοδότηση διαφόρων επιχειρήσεων με συνολικά κεφάλαια της τάξεως των είκοσι πέντε εκατομμυρίων -25.000.000- ευρώ ενώ διαθέτει μεγάλη εμπειρία διαχειρίσεως και αναδιαρθρώσεως προβληματικών επιχειρήσεων, αποτιμήσεων και εξαγορών/συγχωνεύσεων. Έχει εκπονήσει μεγάλο αριθμό μελετών επενδύσεων, επιχειρηματικών σχεδίων και σχεδίων αναδιαρθρώσεως & αναχρηματοδοτήσεως επιχειρήσεων. Είναι πιστοποιημένος εισηγητής σεμιναρίων από τον Ο.Α.Ε.Δ. και έχει διδάξει σε σειρά σεμιναρίων με θέμα τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, την διαχείριση κρίσεως κλπ. Επίσης, έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό σεμιναρίων χρηματοπιστωτικής διαχειρίσεως, φορολογικού σχεδιασμού, συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας, διαχειρίσεως ακινήτων, ανωνύμων εταιρειών κλπ. Είναι έφεδρος εν εφεδρεία Λοχαγός (ΠΖ). Υπηρέτησε σε παραμεθόριες μονάδες και επιτελεία ενώ έλαβε μέρος σε ασκήσεις εφεδρείας και διοργανώσεις του ΝΑΤΟ και εκπαιδεύθηκε στη Σχολή Πεζικού. Με την πολιτική ασχολήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια ενώ τα τελευταία 10 έτη έχει ενεργή πολιτική δράση στο πλαίσιο της Δεξιάς Παρατάξεως. Έχει σταθεί ενάντια στο λαϊκισμό, αλλά και στον ψευδεπίγραφο εκσυγχρονισμό. Πιστεύει στον αληθινό, εθνικοπατριωτικό, φιλελευθερισμό και όχι στους δήθεν φιλελευθέρους που κρύβουν μόνον αριστερές και εθνομηδενιστικές ιδεοληψίες. Εργάζεται με σκοπό την Ριζική Πολιτική Μεταρρύθμιση, δηλαδή ένα νέο σύνταγμα και πολίτευμα πλήρους διαχωρισμού των εξουσιών, αυξημένης λαϊκής κυριαρχίας και ευθύνης των πολιτών. Επίσης, πιστεύει ότι πρέπει να εισαχθεί ένα νέο δίκαιο φορολογικό σύστημα πλήρους και καθολικής εκπτώσεως των δαπανών από το εισόδημα ώστε να απαλειφθεί η διπλή φορολόγηση, η οποία συνιστά «νόμιμη κλοπή» και επιβαρύνει ιδιαιτέρως τα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια. Ένα τέτοιο σύστημα πρέπει να συνοδευθεί από μια γενναία και οριστική μακροχρόνια ρύθμιση, η οποία -χωρίς να χαρίζει τίποτα σε κανέναν!- θα δώσει σε όλους μας τη δυνατότητα να αποπληρώσουμε τα όποια πραγματικά μας χρέη προς το δημόσιο, χωρίς παράλογες προσαυξήσεις και χωρίς την κλοπή του ΕΝΦΙΑ!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.