Πραγματικότητα πρώτη. Το PSI ολοκληρώθηκε με επιτυχία! Πρόκειται, πράγματι για “ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο”, όπως επισήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου, παρ” όλο που παλαιότερα διαβεβαίωνε πως “δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει το πειραματόζωο της Ευρώπης”….

Τελικά η Ελλάδα και οι Έλληνες έγιναν πειραματοζώα, επί των οποίων δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται μέθοδοι διαγραφής χρεών κρατών, μέθοδοι αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, μέσα στα πλαίσια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και χωρίς βεβαίως να προκληθούν ανεξέλεγκτες και ανυπολόγιστες ζημιές που θα το οδηγούσαν σε αποσταθεροποίηση. Αυτή είναι η δεύτερη πραγματικότητα.

Πραγματικότητα τρίτη. Η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων. Ή, ακριβέστερα, της πλειονότητας των Ελλήνων. Μπορεί τα περί απαλλαγής των παιδιών μας και των εγγονιών μας από το ιστορικό βάρος του χρέους να ακούγονται γλαφυρά, πλην όμως ουδόλως πειστικά είναι. Τουλάχιστον, όσο η απαλλαγή του χρέους αφορά κυρίως ένα κρατικό χρέος που ελάχιστοι γνωρίζουν το ακριβές ύψος του, τον τρόπο που δημιουργήθηκε, το πότε δημιουργήθηκε, γιατί δημιουργήθηκε, ποιες κοινωνικές ανάγκες εξυπηρέτησε, ποια αναπτυξιακή προοπτική χρηματοδότησε, ποια “μεταρρύθμιση” στήριξε.

Πρόκειται για ένα χρέος που κατέστη “μη βιώσιμο” τα τελευταία χρόνια, ενώ μέχρι πριν από δυο χρόνια, ουδείς ασχολούνταν με αυτό. Κι ας ήταν μια “βόμβα” στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας όπως όλοι τώρα αναγνωρίζουν, αλλά που οι ίδιοι τότε δεν είχαν πάρει χαμπάρι ότι είχε τεθεί σε λειτουργία και απειλούσε να τινάξει την χώρα και την Ευρώπη στον αέρα! Και που ίδιοι σήμερα, που μέχρι πρότινος δεν είχαν ιδέα, διαβεβαιώνουν σήμερα πως το 2020 το χρέος (αυτό το άγνωστο ακόμα), προσοχή, δεν θα έχει διαγραφεί, αλλά θα είναι βιώσιμο.

Πραγματικότητα τέταρτη. Είναι η αβεβαιότητα και η σύγχυση του κόσμου γύρω απ” όλα αυτά, την ίδια στιγμή που βεβαιώνεται, παγιώνεται και εμπεδώνεται στην αγορά πως χρήματα δεν υπάρχουν ή ακριβέστερα ολοένα και λιγοστεύουν από επιχειρήσεις και εργαζομένους. Η μείωση του ΑΕΠ κατά 7,5 ποσοστιαίες μονάδες το τελευταίο τρίμηνο του 2011 δείχνει τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας και επιβεβαιώνει με δραματικό τρόπο πως η χώρα φτωχαίνει με εξίσου δραματική συνέπεια (με τη μείωση μισθών και συντάξεων) την αύξηση των ανέργων σε 1.200.000!!

Πραγματικότητα πέμπτη. Με την ολοκλήρωση του PSI η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο. Ο πολιτικός διάλογος που θα ακολουθήσει είναι ανάγκη να επικεντρωθεί στη “ταμπακέρα”, την λεγόμενη “παραγωγική ανασυγκρότηση” της χώρας και μια ανάπτυξη που μετατίθεται διαρκώς στο απώτερο μέλλον, αφήνοντας για το παρόν λιτότητα και φτώχεια.

Previous articleΗ ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΚΑΘΙΑ ΤΗΣ
Next articleΠΑΣΟΚ: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗΣ;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.