Ως μαύρη σελίδα στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ θα καταγραφεί η 6η Μαΐου και ενδεχομένως να ισοδυναμεί με την αρχή του τέλους του. Η συντριβή του 13,2% συνιστά τη χειρότερη εκλογική επίδοση από την ίδρυσή του, γεγονός που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου και αναπόδραστα οδηγεί σε αναταράξεις πολλών Ρίχτερ στο εσωτερικό του αποδεκατισμένου -άλλοτε κραταιού- κόμματος.

Για «επώδυνη» ημέρα για το ΠΑΣΟΚ μίλησε με νόημα χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι γνώριζε πως το τίμημα της διαχείρισης της κρίσης θα ήταν μεγάλο και πλέον  «είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναγεννήσουμε κατά κυριολεξία την παράταξη».

Ακόμη όμως και η διαδικασία επανίδρυσης ή επανακαθορισμού της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ δε θα είναι εύκολη και δε θα κυλήσει «αναίμακτα», καθώς οι αντιδράσεις είναι ήδη έντονες και η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του νέου αρχηγού θα αρχίσει δειλά – δειλά να ξεδιπλώνεται από διάφορα στελέχη και τάσεις.

Έστω και έτσι, θα μπορούσε -υπό ορισμένες προϋποθέσεις- η χθεσινή καταδίκη του ΠΑΣΟΚ στην κάλπη να λειτουργήσει λυτρωτικά, με απώτερη κατάληξη ένα νέο ΠΑΣΟΚ που θα χτιστεί από το μηδέν.

Σε κάθε περίπτωση, τούτη την ώρα ένα μόνο είναι βέβαιο: «Το ΠΑΣΟΚ -όπως το είχαμε μάθει μέχρι χθες- έπαψε οριστικά να υφίσταται», εκτίμηση που φέρεται να ακούστηκε από τα χείλη του ίδιου του Ευάγγελου Βενιζέλου, σε μια από τις δραματικές χθεσινές συσκέψεις στην Ιπποκράτους.

Previous articleΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ…
Next articleΕΚΛΟΓΕΣ: Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ
Ο Δημήτρης Κουκλουμπέρης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο αλλά οι σειρήνες της πρωτεύουσας τον μάγεψαν και από το 2000 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και «αιώνιος» φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου. Πολιτικό ον, κατά την αριστοτέλεια λογική, θεωρεί το γράψιμο πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.