Η θεωρητική διάσταση του μονεταρισμού χαρακτηρίζεται από δύο εκπαιδευτικές ενότητες :

1) Την διάνοιξη των αγορών, που όμως δεν θα ωφελούσαν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να ανταλλάσσουν προιόντα και υπηρεσίες, αλλά το μεγάλο κεφάλαιο να μετεξελιχθεί σε πολυεθνική δύναμη.

2) Την νομοθετική κατοχύρωση του μέσα από νομισματικές ενώσεις, που θα συντηρούν ένα μονοπωλιακό νόμισμα εντός των χωρών μελών και ολιγοπωλιακό εκτός αυτών.

Το πλασματικό περιβάλλον ανταγωνισμού μεταξύ δολαρίου και ευρώ εξασφαλίζει το απόλυτο ολιγοπώλιο, που μπορεί να δεχτεί μόνο ελάχιστους κραδασμούς από τις υπόλοιπες αγορές εκτός Ευρωπαικής Ένωσης, εξασφαλίζοντας έτσι το κεφάλαιο προερχόμενο από τις ηγεμονεύουσες χώρες. Γιατί η εκκόλαψη των ολιγοπωλίων, είναι το βασικό modus vivendi των ανίερων συμμαχιών…

[quote text_size=»small»]

Η απόλυτη ανάγκη ένταξης όσο το δυνατόν περισσότερων χωρών σε αυτή τη συνθήκη, οδήγησε στην εισροή χωρών, που όμως δεν είχαν την δυνατότητα να ανταποκριθούν σε μέγεθος οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό το κενό καλύφθηκε μέσω του δανεισμού. Έτσι δημιουργήθηκε η Ευρωπαική Ένωση.

[/quote]

Τα δανειστικά χρήματα λοιπόν, αποτέλεσαν το εργαλείο για την αγορά ενός Franchise-δικαιόχρησης που στόχο έχει να αποσπάει μέρος από τον τζίρο μιας χώρας, χωρίς όμως να συμμετέχει στις επενδυτικές διαδικασίες, αλλά και στις ζημίες που προκαλούνται στην κάθε χώρα, καθώς δεν αποδίδει τα χρήματα για τα οποία αγοράστηκε.

Η αδυναμία αποπληρωμής του δανεισμού κατόπιν, αντιμετωπίζεται μέσω μέτρων επιβολής της λιτότητας, που αποτελεί το workshop, το εργαστήριο δηλαδή για την πρακτική εξάσκηση της θεωρίας του μονεταρισμού.

Έτσι η όλη μεθοδολογία δημιουργεί handicap-αναπηρία, στον ίδιο τον εαυτό της και στο πολιτικό ρεύμα που υπηρετεί.

Με αυτήν ακριβώς την πρόκληση είναι αντιμέτωπη η Ευρωπαική Ένωση σήμερα. Να αποσυνθέσει την θεωρία του μονεταρισμού από το σύνταγμα της και να συνθέσει άλλες, πιο φιλικές προς τον άνθρωπο πολιτικές και οικονομικές θεωρίες. Μόνο έτσι θα ξεπεραστεί η εθνικιστική νοοτροπία, καθώς η ιδέα του έθνους αποτελεί το προστατευτικό πλαίσιο για τις περιπτώσεις, που καταργούνται τα δικαιώματα μειονεκτικότερων πολιτικά ή οικονομικά λαών.

Αντιλαμβανόμαστε όμως, ότι οι ηγεμονεύουσες χώρες στην Ευρώπη βρίσκονται πολύ μακριά από την αντιμετώπιση της κρίσης, που έχει αρχίσει να αποκτά βαθιά ιδεολογικό χαρακτήρα, καθώς δεν έχει προβλεφθεί σχετικό manual-εγχειρίδιο σχετικά με την διαχείρισης της.

Ο αγώνας κατά της λιτότητας σήμερα στην Ευρώπη, αποκτά την δική του εννοιολογικά θέση στη φιλοσοφία της πολιτικής και της οικονομίας, σαν τον αγώνα για την αποκατάσταση της ισονομίας και κατ’ επέκταση της Δημοκρατίας, καθώς η λιτότητα αποσαρθρώνει τους δεσμούς μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, ενισχύει τον ευρωσκεπτικισμό, τον αντιευρωπαϊσμό, οξύνει τις εθνικιστικές αντιπαραθέσεις, διευκολύνει την αναβίωση του φασισμού και εξοικειώνει τους λαούς με τη υιοθέτηση ενός δικού τους νομίσματος, πιο δίκαιου.

[quote text_size=»small»]

Το ευρώ αντιμετωπίζεται ως όχημα της γερμανικής πολιτικής, πάλι για την δημιουργία της μεγάλης Γερμανίας , εντείνοντας τις ανισότητες μεταξύ χωρών και τις ταξικές ανισότητες, με αποτέλεσμα η ιστορία ενός ενδεχόμενου πολέμου να επαναλαμβάνεται.

[/quote]

Εξάλλου, προετοιμάζεται μια νέα έκδοση του «Μein Campf» – «Ο Αγώνας μου» του Αδόλφου Χίτλερ, που καθιερώθηκε διεθνώς ως « η Βίβλος του Ναζισμού» και είχε απαγορευθεί στην Γερμανία τα τελευταία 75 χρόνια, με αιτιολογικό «μήπως αναρριπίσει τα πάθη που βύθισαν τη χώρα στον ΙΙ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η επανέκδοση του θα γίνει πριν τη λήξη του έτους, όπως μετέδωσε προχθές το αμερικανικό δίκτυo CBS News,

Ταυτόχρονα η γιγάντωση του κινήματος Pegida, κατά των μεταναστών και το αυξανόμενο ρεύμα αντισημιτισμού, αποδεικνύουν πόσο εύφορο εμφανίζεται και πάλι το γερμανικό έδαφος στην υποδοχή και καλλιέργεια της « Βίβλου του Ναζισμού». Και τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Το μονοπώλιο του ευρώ εντός Ευρωπαικής Ένωσης θα χτυπηθεί από δυνάμεις, που δεν είναι ούτε αντιευρωπαικές ούτε ευρωσκεπτικιστικές ούτε εθνικιστικές όμως. Θα χτυπηθεί από τις δυνάμεις εκείνες, που διαπλάθουν ιδεολογικές θεωρίες, προκειμένου να γράψουν την επόμενη σελίδα στην ιστορία. Γι αυτό η αλλαγή συντελείται στην Ελλάδα.

Όσο πιο δεκτική θα είναι η διοίκηση της Ευρώπης σε αυτές τις αλλαγές, τόσο περισσότερες πιθανότητες θα έχει να υπογράψει το συμβόλαιο της επόμενης μέρας με την ιστορία, σε καθεστώς ειρήνης…

Προηγούμενο άρθροΚΑΛΗΜΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Επόμενο άρθροΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΕ ΕΥΘΡΑΥΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΛΕΤΑ
Η Παναγιώτα Μπλέτα γεννήθηκε στην Λακωνία ενώ μεγάλωσε στο Χαλάνδρι. Σπούδασε στη Νέα Υόρκη: ΜΒΑ - Μεταπτυχιακός τίτλος στη Διοίκηση και Οργάνωση Επιχειρήσεων, New York Institute of Technology BSc Marketing-Management - Πτυχίο στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων και Marketing, City University of New York Δραστηριοποιήθηκε έντονα στο χώρο της Τοπικής αυτοδιοίκησης όπου και διακρίθηκε: Αντιδήμαρχος Χαλανδρίου - Πρόεδρος των Δημοτικών Επιχειρήσεων Πολιτισμού και Ανάπτυξης στο Δήμο Χαλανδρίου, Δημιουργία πρώτου Δημοτικού Κ.Ε.Π. στην Ελλάδα –Κ.Ε.Π. Χαλανδρίου Υποψήφια Νομάρχης-Nομός Λακωνίας -Επικεφαλής Νομαρχιακής Παράταξης - Δημιουργία πρότυπου Newsletter, που αφορούσε τα Ευρωπαϊκά προγράμματα σε σχέση με την Περιφέρεια και συνέβαλλε ουσιαστικά στην απορρόφησή τους. Συνεργάστηκε επαγγελματικά με μεγάλους ελληνικούς και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους, που δραστηριοποιούνται στο χώρο των call centers, έρευνας, επικοινωνίας, εκπαίδευσης, καθώς και εστίασης αναλαμβάνοντας υψηλές διοικητικές θέσεις: Σχεδίασε και υλοποίησε projects με σημαντικά ωφέλιμη αξία για το Ελληνικό κοινό –Γραμμή Ενημέρωσης σεισμόπληκτων 0800-18000, Γραμμή Εξυπηρέτησης Πολιτών 1464 κτλ Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την αρθρογραφία και τη συγγραφή. Έχουν εκδοθεί: το πολιτικό βιβλίο «ΟΙ ΠΕΝΗΝΤΑ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ», το οικονομικό δοκίμιο «ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ» και τρεις ποιητικές της συλλογές «ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ», «UNFUCK THE WORLD» (έχει εκδοθεί και στα αγγλικά) και «ΓΥΜΝΕΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ».

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.