Το ευρώ θα υποστεί τη μεγαλύτερη επίπτωση από την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) τη Δευτέρα 30.11.2015 να συμπεριλάβει το κινεζικό γιουάν στο νομισματικό καλάθι του (SDR) . Το κινεζικό νόμισμα θα είναι το πέμπτο νόμισμα του καλαθιού, το οποίο αποτελείται σήμερα από το δολάριο, το ευρώ, η στερλίνα και το γεν.

Η απόφαση του ΔΝΤ προβλέπει ότι ο συντελεστής βαρύτητας του ευρώ στο SDR θα μειωθεί στο 30,93% από 37,4% από την 1η Οκτωβρίου 2016, όταν το γιουάν θα ενταχθεί στο καλάθι με έναν συντελεστή 10,92%. Αντίθετα, ο συντελεστής του δολαρίου θα παραμείνει ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα και συγκεκριμένα στο 41,73% από 41,9%. Αξιοσημείωτη είναι και η απώλεια του ειδικού βάρους συμμετοχής της στερλίνας, καθώς από την τρίτη θέση που έχει σήμερα με συντελεστή 11,3% θα υποχωρήσει στην πέμπτη θέση με ποσοστό 8,09%. Στην τέταρτη θέση θα παραμείνει το ιαπωνικό νόμισμα, με συντελεστή 8,33% από 9,4%.

[quote text_size=»small»]

Το ευρώ έχει κατρακυλήσει 13% έναντ.ι του δολαρίου φέτος, μία μείωση που είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας 10ετίας, ενώ οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου περιόρισαν τα συναλλαγματικά αποθέματά τους σε ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002.

[/quote]

Η πιθανότερη επίπτωση θα υπάρξει στα συναλλαγματικά αποθέματα σε ευρώ, καθώς το γιουάν, με το πέρασμα του χρόνου, θα αρχίσει να θεωρείται το κύριο εναλλακτικό αποθεματικό νόμισμα στο δολάριο, αντικαθιστώντας το ευρώ στον ρόλο αυτό. Πάντως δεν αναμένει να υπάρξουν άμεσα μεγάλες αγορές του γιουάν, λόγω της ένταξής του στο SDR. Από το 1999, όταν εισήχθη το ευρώ, πέρασαν τέσσερα χρόνια μέχρι να αρχίσουν οι διαχειριστές αποθεμάτων να τα διαφοροποιούν υπέρ του κοινού νομίσματος. Επομένως, δεν πρέπει να αναμένουμε ισχυρές εισροές στο γιουάν βραχυπρόθεσμα από διαχειριστές που αποστρέφονται τον κίνδυνο.

Η απόφαση του ΔΝΤ αποτελεί την πρώτη αλλαγή στη σύνθεση του SDR από το 1999, όταν το ευρώ αντικατέστησε το γερμανικό μάρκο και το γαλλικό φράγκο. Αποτελεί, επίσης, ορόσημο σε μία πορεία δεκαετιών του γιουάν για την απόκτηση διεθνούς αξιοπιστίας του. Δεν προβλέπεται ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τα αποθέματά τους σε ευρώ δραματικά βραχυπρόθεσμα. Γεγονός όμως είναι ότι οι αλλαγές στο SDR και η διατήρηση των αρνητικών επιτοκίων του ευρώ θα το κάνουν πιθανόν λιγότερο δημοφιλές στους διαχειριστές συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Προηγούμενο άρθροΑΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΑΚΟΥΓΑΝ ΤΗΝ ΤτΕ
Επόμενο άρθροΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ: ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΛΑΣ
Ο Κώστας Ι. Μελάς είναι διδάκτορας (Ph.D) του τμήματος Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στα Διεθνή Νομισματικά. Τίτλος της Διδακτορικής Διατριβής: "Συναλλαγματικές Εξελίξεις στην Ελλάδα 1974-1985". Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου (M.Sc.) του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του ιδίου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στο Διεθνές και Διαπεριφερειακό Εμπόριο. Τίτλος της Μεταπτυχιακής Διατριβής: "Θεωρίες Διεθνούς και Διαπεριφερειακού Εμπορίου". Πτυχιούχος της Σχολής Οικονομίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Φλωρεντίας (Ιταλίας), με ειδίκευση στην Αγροτική Οικονομική Ανάπτυξη. Τίτλος Πτυχιακής Διατριβής: "Vicende e condizioni dell’ agricoltura greca". Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο από το 1990. Έχει διδάξει στο Τμήμα Πολιτικών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου τα μαθήματα "Μακροοικονομία" και "Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις" (1990-1993). Επίσης έχει διδάξει στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά τα μαθήματα "Νομισματική Θεωρία και Πολιτική", "Θεωρία Οικονομικής Πολιτικής", "Παγκοσμιοποίηση και Διεθνής Ανταγωνισμός" και "Ειδικά Θέματα Μακροοικονομίας" (1997-2009). Επίσης διδάσκει στο Μεταπτυχιακό του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου τα μαθήματα "Παγκοσμιοποίηση της Οικονομίας" και "Διεθνής Χρηματοοικονομική" (2001-σήμερα). Εργάσθηκε ως Σύμβουλος Διοίκησης της Εμπορικής Τραπέζης. Την περίοδο 1996-2005 διετέλεσε Διευθυντής του Επιμορφωτικού Τραπεζικού Ινστιτούτου της ίδιας τράπεζας, διδάσκοντας παράλληλα τα μαθήματα: "Διεθνής Τραπεζική", "Τραπεζική Χρηματοοικονομική Διοικητική" και "Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις". Έχει διδάξει επίσης στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του University at Urbana, Derivates και Bank Management. Είναι Πρόεδρος του Ομίλου Πολιτικού και Οικονομικού Προβληματισμού. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό ερευνητικών εργασιών και άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά συνεδρίων, ενώ έχει επιμεληθεί μεγάλο αριθμό βιβλίων.